Te tanie i pełne białka kulki dodadzą nasycą i dodadzą krzepy każdemu . Jedzcie je 2 razy w tygodniu
Adobe Stock
Newsy

Te tanie i pełne białka kulki dodadzą nasycą i dodadzą krzepy każdemu. Jedzcie je 2 razy w tygodniu

Chcesz schudnąć lub zmienić coś w swojej diecie? Wypróbuj te proste dania z tej rośliny strączkowej. Warto jeść ją zamiast mięsa przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Osoby pragnące zrzucić wagę muszą koniecznie się przełamać i próbować nowych smaków. Dzięki temu będą mogły urozmaicić swoją dietę i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Przykładem świetnego jedzenia na diecie jest ciecierzyca – odkryjcie jej właściwości i dowiedzcie się, co można z niej przyrządzić.

Kotlety mielone

Właściwości zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca (zwana też cieciorką) to roślina strączkowa – tak jak groch i fasola. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo białka i można z niej zrobić wiele ciekawych dań! Ze względu na dużą zawartość protein, ciecierzycę poleca się osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską.

Popularna cieciorka ma w sobie także duże ilości błonnika, co sprawia, że po jej zjedzeniu jeszcze na długo pozostaje się sytym. Ze względu na dużą zawartość żelaza, polecana jest także osobom cierpiącym na różnego rodzaju anemie.

Dania z dużą ilości cieciorki pozwolą zastąpić mięso. Warto też włączyć ją do diety wówczas, gdy cierpimy na niedobór białka lub mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie – zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, bowiem ciecierzyca jest bardzo bogata w kwas foliowy i potas!

Zobacz także
Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu

Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa

Jakie dania można zrobić z ciecierzycy?

Kuchnia bliskowschodnia jest praktycznie oparta na ciecierzycy, ale ta roślina zdobywa popularność także w Polsce! Oto jedne z popularniejszych dań zawierających cieciorkę:

  • Humus - popularne danie sprzedawne w wersji gotowej w polskich marketach już od wielu lat. Robi się je ze zmielonej ciecierzycy z dodatkiem kminu rzymskiego, oliwy, soku z cytryny, czosnku i pasty z sezamu
  • Falafel – to uformowane z ugotowanej ciecierzycy kulki z przyprawami, smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle falafele podaje się w bułce z warzywami i sosem.
  • Gulasz z cieciorką – ciecierzyca może doskonale zastąpić fasolę w gulaszu! Wystarczy wcześniej ją ugotować i dodać do wywaru.
  • Fit ciasteczka – z cieciorki można robić świetne, zdrowe przekąski! Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, marchew i suszoną żurawinę, uformuj z masy ciasteczka i upiecz. Palce lizać!
  • Pasta do kanapek – ugotowaną ciecierzycę zmiel za pomocą blendera i dodaj do niej przyprawy oraz olej. Żeby nieco urozmaicić przepis, do cieciorki możesz dodać inne produkty, np. szpinak albo bakłażan.
Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 
Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii. Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków. Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów. „Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha! Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu! W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę: Składniki: 20 dag ciecierzycy gotowanej Oliwa z oliwek Sól i pieprz Czosnek granulowany Papryka słodka w proszku Chilli w proszku Zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej. Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę. Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z...

Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Kotlety mielone z mięsem, ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad
Pyszne i bardzo aromatyczne mielone z dodatkiem ciecierzycy, to doskonały pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie pół godziny!

Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków , jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zwykle zajadamy się nimi na co dzień, ale są też tacy, którzy przygotowują je również od święta. Jeśli znudziły wam się mielone w tradycyjnej postaci, przygotujcie je w oryginalnej wersji z dodatkiem ciecierzycy (nie wylewajcie  wody z ciecierzycy !). Tak przygotowane kotlety zyskują nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej. Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym Kotlety mielone z ciecierzycą to doskonały pomysł na niebanalny i zarazem zdrowy obiad. Czy wiecie, jakie bogactwo odżywcze skrywa w sobie ciecierzyca? Ciecierzyca , znana również jako fasola garbanzo lub groch włoski, to roślina strączkowa, która jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów. Jest ona bogata w składniki odżywcze – zawiera duże ilości witaminy B6 i kwasu foliowego, manganu, fosforu, miedzi, żelaza, magnezu i mniejsze ilości potasu, selenu i wapnia. Dodana do mięsa mielonego świetnie wzbogaca jego smak i sprawia, że danie zyskuje na walorach zdrowotnych. Przygotujcie mielone kotlety z dodatkiem ciecierzycy, a z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach. Koniecznie dodajcie do nich sos pieczarkowy - sprawdźcie też przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym . Będą smakowały obłędnie! Składniki: 750 g mięso mielone 3 szalotki 1 jajko 1/2 puszki ciecierzycy bułka tarta przyprawy Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 500 ml rosołu 2 łyżeczki mąki pszennej 125 ml wody sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy przestygnie, dodajemy ją do miski z mięsem. Mięso mielone przekładamy do miski. Jeśli wyjęte...

Pyszny, zdrowy i sycący obiad za mniej niż 5 zł. Całą rodzina będzie się zajadać
Unsplash/weronikakrzton
Newsy
Pyszny, zdrowy i sycący obiad za mniej niż 5 zł. Całą rodzina będzie się zajadać
Ten tani wegetariański obiad za 5 zł zrobicie dosłownie w mig. Poznajcie przepis na danie z ciecierzycą, które wejdzie do waszego stałego repertuaru posiłków.

Produkty spożywcze robią się coraz droższe , a wy nie macie pomysłu na tanie, a smaczne i odżywcze dania? Mamy dla was pomysł na naprawdę pyszny, a jednak sycący obiad, który zadowoli całą rodzinę. To przepis na tani wegetariański posiłek , który przygotowuje się naprawdę szybko. Jeśli chcecie ograniczyć mięso , będzie dla was idealny. Pomysł na tani wegetariański obiad Przygotujcie na obiad ciecierzycę z warzywami w aromatycznym sosie. Jeśli uda wam się dostać tanie produkty, za całą porcję nie zapłacicie więcej niż 5 zł! To w dzisiejszych czasach wręcz niespotykane. Poznajcie ten przepyszny przepis na aromatyczną ciecierzycę w gęstym sosie i podajcie ją z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Rodzina będzie zachwycona. Przepis na ciecierzycę z warzywami w sosie Przygotujcie ciecierzycę w sosie z warzywami i podajcie ją z ulubionym dodatkiem. To danie jest niesamowicie zdrowe! Składniki na tani wegetariański obiad Puszka ciecierzycy Marchewka Cebula 3 ząbki czosnku Puszka pomidorów Ulubione przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, kumin, curry, chili, zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy z oliwek Woreczek kaszy gryczanej lub jęczmiennej Natka pietruszki do posypania dania Przygotowanie taniego obiadu wegetariańskiego Ciecierzycę w puszce lub słoiku odsączcie. Rozgrzejcie na patelni oliwę z oliwek. Posiekajcie cebulę w kostkę, marchewki umyjcie i posiekajcie na plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodajcie cebulę. Odczekajcie do jej zeszklenia. Dodajcie marchewkę i podsmażajcie chwilę, aż marchewka zrobi się rumiana. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażajcie przez chwilę razem. Po kilku chwilach dodajcie na patelnię ciecierzycę i ulubione przyprawy: paprykę, curry i sól obowiązkowo. Podsmażajcie, aż zawartość patelni obklei się...

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna! Kanapkowa pasta z ciecierzycy Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach. Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy Szklanka ciecierzycy Cebula szalotka Kawałek pora 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju Pęczek koperku Sól Pieprz Pół łyżki majonezu Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc.  Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki.  Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por.  Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody. Doprawcie pastę solą i pieprzem. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów. Pastę podawajcie z chlebem. Dodatki do pasty z...