Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację.

Z czego zrobić smaczną warstwową sałatkę?

Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku.

Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem.

Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis.

Zobacz także:

Przepis na sałatkę warstwową

Składniki:

  • Słoik cebulki konserwowej złocistej 
  • Puszka kukurydzy
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej)
  • Majonez
  • 25 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach.
  2. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. 
  3. W garnku gotujemy jajka na twardo.
  4. Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy.
  6. Szynkę kroimy w paseczki.
  7. Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. 
  8. Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.