Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację.
Z czego zrobić smaczną warstwową sałatkę?
Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku.
Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem.
Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis.
Zobacz także:
Przepis na sałatkę warstwową
Składniki:
- Słoik cebulki konserwowej złocistej
- Puszka kukurydzy
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- Puszka czerwonej fasoli
- 5 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej)
- Majonez
- 25 dag żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach.
- Marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku gotujemy jajka na twardo.
- Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy.
- Szynkę kroimy w paseczki.
- Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez.
- Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.