Ta przyprawa radykalnie zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw
AdobeStock
Newsy

Ta przyprawa zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw

Jeżeli przyrządzacie coś ciężkostrawnego, ta przyprawa nada się idealnie - podkreśla smak, a do tego wspomoże trawienie.

Niektórzy w wakacje są nieustająco na diecie. Najpierw chcą schudnąć przed urlopem, by wspaniale wyglądać w stroju kąpielowym na plaży, a później odchudzają się po wyjeździe - w końcu wakacje są dobrą wymówką do tego, by codziennie pozwalać sobie na lody, gofry i inne dietetyczne grzeszki. Jeżeli marzycie o tym, by znów móc wcisnąć się w spodnie, które były dobre jeszcze przed urlopem, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. 

W zmniejszeniu masy ciała pomocne będą naturalne produkty, które wspomagają odchudzanie. Jednym z nich jest tymianek, który dodajemy do wielu potraw. Sprawdźcie, jak on działa. 

Właściwości tymianku

Tymianek przywędrował do nas z krajów południowej Europy, gdzie był wykorzystywany już w starożytności. Sporządzano z niego lecznicze napary przynoszące ukojenie przy chorobach układu moczowego, a także kąpiele dla witalności. Dziś używamy go głównie w kuchni - jest doskonałą przyprawą, która pasuje do wielu dań, a przy okazji sprawia, że są jeszcze zdrowsze. Właściwości tymianku do między innymi:

  • działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

  • poprawia trawienie

  • przyspiesza przemianę materii

  • działa łagodząco przy zaparciach i biegunkach

Stosuje się go również w kosmetyce. Kremy zawierające wyciąg z tymianku pomagają na zmiany trądzikowe na twarzy, a szampony z dodatkiem tego zioła zmniejszają przetłuszczanie się włosów.

Zobacz także
To zioło was wyleczy. Użyjcie 2 sposobów żeby pozbyć się kataru i kaszlu

To zioło was wyleczy. Użyjcie go na 2 sposoby żeby pozbyć się kataru i kaszlu

Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów

Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów

Tymianek na odchudzanie

Kolejną, fantastyczną właściwością tymianku jest jego działanie wspomagające odchudzanie. Dodanie tej przyprawy do jedzenia sprawi, że wchłanianie do organizmu tłuszczu z potrawy będzie ograniczone. Ponadto, tymianek wspomoże proces trawienia i zmniejszy uczucie przejedzenia. Właśnie dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych i tłustych potraw, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nieprzyjemnych objawów, częstych po spożyciu ciężkiego posiłku.

Tymianek najlepiej pasuje do dań mięsnych, ale sprawdzi się także jako przyprawa do ryb, zup czy tradycyjnego bigosu. 

Źródło: dietymedicago.pl, medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.  Do czego warto dodać tymianek? Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.  Przepis na gołąbki z tymiankiem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego ) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego ) 3-4 cebule ( pokrojone drobno ) garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków ) 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony maggi w płynie 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag ) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 4 łyżki mąki szczypta cukru 4 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka) Przygotowanie Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.  Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć...

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Pokrojona cebula dosyć szybko traci swoją świeżość. Wówczas nie jest już tak samo smaczna i aromatyczna. Aby temu zapobiec, wystarczy jedynie zastosować jeden produkt.

Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika.  Właściwości zdrowotne cebuli  Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu, obniża zły cholesterol, zapobiega powstawaniu zakrzepów,  zmniejsza nadciśnienie, działa przeciw zaparciom, poprawia działanie układu trawiennego, zapobiega rozwojowi cukrzycy, czy również wzmacnia odporność.  Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni. Cebula na zmiany skórne Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo.  Wykorzystanie cebuli w kuchni Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach,...

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie
AdobeStock
Newsy
To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie
Jest banalnie proste w uprawie, a dodany do potraw świetnie podkreśla ich smak.

Większość osób stosuje je w kuchni do przyprawiania dań, choć doskonale radzi sobie również z łagodzeniem wielu dolegliwości. Poznajcie wspaniałe właściwości rozmarynu, zioła niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich! Rozmaryn na choroby żołądka Osoby cierpiące na choroby żołądka, w tym na chorobę wrzodową , szczególnie docenią prozdrowotne właściwości rozmarynu. Dzięki właściwościom rozkurczającym łagodzi bóle żołądka i działa wspomagająco w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego i jelit. Natomiast zawarta w nim goryczka sprawia, że rozmaryn wspaniale poprawia trawienie. Okazuje się także, że ekstrakt z rozmarynu może działać łagodząco w przypadku choroby wrzodowej, ponieważ chroni on błonę śluzową żołądka przed działaniem etanolu i innych substancji drażniących. Rozmaryn na cukrzycę Już nasi przodkowie znali wspaniałe działanie rozmarynu i wykorzystywali go do leczenia hiperglikemii. Zostało ono potwierdzone naukowo – rzeczywiście ekstrakt z rozmarynu podnosi poziom insuliny we krwi i obniża poziom glukozy. Możliwe jest, że rozmaryn regeneruje komórki trzustki, dzięki czemu jest ona w stanie produkować insulinę. Ponadto zioło to ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym, a ten przyczynia się do różnych powikłań cukrzycowych . Rozmaryn na depresję Stosujecie ziołowe preparaty uspokajające? Większość z nich zawiera kwas rozmarynowy! Okazuje się, że ma on nie tylko działanie obniżające stres, ale także może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu depresji. Rozmaryn na inne dolegliwości Poza wymienionymi powyżej właściwościami, rozmaryn doskonale poradzi sobie z poniższymi dolegliwościami: bóle mięśni i stawów infekcje górnych dróg oddechowych wysokie ciśnienie bóle głowy....

Naturalny spalacz tłuszczu? Ostropest plamisty! Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Pixabay
Newsy
Ostropest plamisty to naturalny spalacz tłuszczu. Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Ostropest plamisty nie tylko chroni wątrobę, ale przyspiesza też metabolizm. Nie sięgaj po tabletki odchudzające – postaw na naturalne spalacze tłuszczu, które działają bez obciążania organizmu.

Ostropest plamisty, czyli Silybum marianum, to roślina znana ze swoich prozdrowotnych właściwości już od wieków. Reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Jak wykorzystać jego działanie? Ostropest plamisty – zastosowania Liście tej rośliny są jadalne, a z owoców i łupinek po nasionach wydobywa się cenne składniki takie jak witamina C i K, fitosterole, flawonoidy czy białka. Substancje te wspomagają regenerację wątroby , woreczka żółciowego, a także znacząco pobudzają metabolizm i usuwają nadmierną tkankę tłuszczową. Co za tym idzie? Obniża się poziom złego cholesterolu, a także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znajdująca się w ostropeście sylimaryna wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich nadmiernemu pękaniu oraz przeciwdziała krwotokom czy zakrzepom .  To właśnie ta substancja odpowiada też za całe działanie odchudzające. Ostropest na odchudzanie? Sylimaryna działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i detoksykująco. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych w ostropeście, trawienie błyskawicznie przyspiesza, a organizm staje się oczyszczony z niestrawionych resztek oraz nadmiaru tłuszczu. To doskonały składnik na wzdęcia, trawienie i odchudzanie . Zamiast sięgać po syntetyczne, apteczne czy drogeryjne „spalacze tłuszczu” – znacznie korzystniej dla zdrowia jest szukanie naturalnych metod. Wspomagacze odchudzania w tabletkach mogą sprawić, że każda dieta bez ich udziału stanie się znacznie cięższa i mniej efektywna, a organizm, przyzwyczajony do „spalaczy”, spowolni swoje naturalne możliwości trawienne. Teorie te potwierdzają lekarze, którzy przez 19 lat badali skuteczność różnych tabletek na odchudzanie . Jak stosować ostropest na diecie? Ostropest można...