Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać
Adobe Stock
Newsy

Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać

Gałka muszkatołowa od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych, które mogą leczyć wrzody żołądka, wspomagać trawienie oraz pozytywnie wpływać na mozg i serce. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?

Przyprawy i zioła nie tylko nadają naszym potrawom wspaniałego smaku, ale też słyną z niezliczonych korzyści zdrowotnych. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę. Mowa o gałce muszkatołowej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto włączyć do diety gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa ma niezliczone walory prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.

  • Korzystnie wpływa na trawienie. Dodawajcie tę przyprawę do jedzenia, ponieważ pomaga ona w łatwym trawieniu. 
  • Pomaga w leczeniu bezsenności. Gałka muszkatołowa ma również właściwości zwalczające bezsenność. Wystarczy dodać odrobinę gałki muszkatołowej do szklanki ciepłego mleka, aby wywołać senność.
  • Pomaga złagodzić ból. Gałka muszkatołowa ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić ból i dyskomfort. Dzięki takim substancjom chemicznym, jak mirystycyna, elemycyna, safrol i eugenol, jest przydatna w leczeniu bólu.
  • Olej z gałki muszkatołowej sprawdza się w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, bólu stawów, skurczów mięśni, bólów i owrzodzeń.
Zobacz także
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze

  • Gałka muszkatołowa działa jak afrodyzjak, co oznacza, że może stymulować komórki nerwowe w mózgu. Substancje chemiczne zawarte w tej przyprawie mogą pomóc w uwolnieniu hormonów dobrego samopoczucia w organizmie, co z kolei działa uspokajająco.
  • Ponieważ poprawia nastrój, gałka muszkatołowa jest świetnym rozwiązaniem na stres.
  • Pomaga regulować ciśnienie krwi i krążenie. Gałka muszkatołowa jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, mangan i żelazo, które pomagają regulować ciśnienie krwi i poprawiają krążenie krwi. Minerały te rozluźniają naczynia krwionośne i pomagają w regulacji ciśnienia krwi.
  • Pomaga chronić wątrobę i oczyszcza ją z toksyn. Gałka muszkatołowa jest bogata w mirislignan, który może pomóc w leczeniu zaburzeń i urazów wątroby. Ekstrakty z gałki muszkatołowej mogą pomóc w leczeniu zapalenia wątroby a także w usuwaniu toksyn z organizmu (zwłaszcza z wątroby).

Skutki uboczne zbyt częstego spożywania gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa ma też niestety swoją ciemną stronę. Gdy jest spożywana w nadmiarze, może powodować zamglenie i halucynacje podobne do tych po spożyciu narkotyków. Odnotowano też przypadki zatrucia gałką muszkatołową. Duże ilości (2 lub więcej łyżek) gałki muszkatołowej mogą powodować nudności, zawroty głowy i kołatanie serca.

Efekt ten jest skutkiem działania mirystycyny, która paradoksalnie nadaje również gałce muszkatołowej niektóre korzystne właściwości.

Źródło: parenting.firstcry.com, msn.com.pl

Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Flickr
Newsy
Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej herbaty? Jeśli nie, to przeczytajcie i skorzystajcie z jej plusów.

Polacy zwykle sięgają po herbatę czarną, zieloną lub ziołową, kompletnie pomijając herbatę o tajemniczo brzmiącej nazwie pu-erh. Czym jest czerwona herbata pu-erh i jakie są jej największe korzyści zdrowotne? Właściwości zdrowotne herbaty pu-erh Pu-erh to herbata pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Pu'er. Mimo iż herbata pu-erh pochodzi z tej samej rośliny, co większość innych herbat, wywodzi się ona z odmian krzewów herbacianych o szczególnie dużych liściach. Cechą szczególną tej herbaty jest jej długi proces fermentacji, zarezerwowany wyłącznie dla tak zwanych „ciemnych” herbat. Zalety herbaty pu-erh znane są od tysiącleci. Napój ten znany jest ze swoich właściwości trawiennych. Zawiera też cenne przeciwutleniacze i oczyszcza organizm, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę pu-erh? Oto inne plusy wynikające z picia czerwonej herbaty pu-erh: Czujność umysłu i zwiększona energia. Herbata pu-erh zawiera kofeinę, która pomaga nam zachować bystrość umysłu, energię i czujność.  Pomaga na trawienie i spala tłuszcz. Herbata pu-erh poprawia trawienie i może pomóc złagodzić objawy zaparć dzięki obecności lowastatyny. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w tej herbacie, również wspomagają trawienie i rozkład tłuszczu. Poprawia stan zdrowia serca. Herbata pu-erh pomaga w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ pomaga w produkcji lowastatyny. Ta naturalna statyna jest powszechnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. Herbata pu-erh powoduje zwiększony poziom tlenu w komórkach, co poprawia krążenie i przepływ krwi, dostarczając więcej tlenu do naszego mózgu.  Pomaga na migreny. Herbata ta może...

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
AdobeStock
Newsy
Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
Marzy wam się świeża i promienna cera? Zróbcie maseczkę z tego owocu. Naprawdę działa cuda.

Winogrona są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Owoce te są bogate w kilka ważnych witamin i składników odżywczych, w tym witaminę C (silny przeciwutleniacz) i witaminę K (niezbędną do krzepnięcia krwi i zdrowych kości). Liczne składniki odżywcze zawarte w winogronach, mogą pomóc w ochronie przed wieloma schorzeniami, w tym problemami ze wzrokiem, niektórymi formami raka i chorobami układu krążenia. Winogrona: mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu poprawiają pamięć, uwagę i nastrój mogą pomóc złagodzić przewlekłe zaparcia obniżają poziom cukru Ale czy wiecie, że winogrona możecie również wykorzystać w pielęgnacji? Pielęgnacyjne właściwości winogron Czy wiedzieliście, że winogrona mają silne działanie przeciwstarzeniowe? Oto garść faktów na temat ich zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała. Winogrona zawierają przeciwutleniacze, które sprzyjają utrzymaniu zdrowej, promiennej skóry. Poprawiają elastyczność skóry i poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu skóra wygląda zdrowo i młodo. Pomagają zapobiegać oznakom starzenia i innym problemom skórnym. Przeciwutleniacze obecne w winogronach, pomagają zmniejszyć widoczność ciemnych plam, zmarszczek i innych oznak starzenia. Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV (pamiętajcie jednak, że nie zastępują pełnej ochrony przeciwsłonecznej!) Działają jak peeling. Szczególnie skuteczny jest olej z pestek winogron, który jest bogaty w witaminę E, która pomaga skórze zachować nawilżenie, a także działa łagodnie złuszczająco. Pomagają rozjaśnić blizny, dzięki połączeniu witaminy E i witaminy C.  Wspomagają wzrost włosów i poprawiają ich objętość. Kwas linolowy...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie
Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock