Pieprz długi (piper longum), czasami nazywany indyjskim pieprzem długim lub pipli, to kwitnąca winorośl z rodziny piperaceae, uprawiana głównie dla owoców, które po wysuszeniu są używane jako przyprawa. Ta odmiana pieprzu charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem od dobrze nam znanego piper nigrum – z którego otrzymuje się pieprz czarny, zielony i biały. Co jeszcze warto wiedzieć o długim pieprzu?
Właściwości zdrowotne długiego pieprzu
Piper longum, czyli długi pieprz, to roślina, która nie tylko jest przerabiana na przyprawę. Z jej owoców wytwarza się też lekarstwa, które mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie.
Używa się ich m.in. w celu poprawy apetytu i trawienia, a także w leczeniu bólu żołądka, zgagi, niestrawności, gazów jelitowych i biegunki. Są one również wykorzystywane w przypadku problemów z płucami, w tym astmy, zapalenia oskrzeli i kaszlu. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?
Pewien zespół naukowców odkrył niedawno, że długi pieprz może wykazywać skuteczność w leczeniu wielu nowotworów, m.in. raka prostaty, płuc, piersi, jelita grubego, żołądka, chłoniaka, białaczki oraz pierwotnego guza mózgu.
Zobacz także:
Jak wykazały badania, przyprawa ta zawiera antynowotworową substancję nazwie piperlongumina.
Ponadto, długi pieprz może być skuteczny w leczeniu:
- reumatyzmu
- kolki
- zaparć
- bólu głowy
- śpiączki
- padaczki
- gorączki
- udaru
- problemów ze snem
- trądu
- skrajnego zmęczenia
- powiększonej śledziony
- bólu mięśni
- łuszczycy
- robaków jelitowych
- ukąszenia węży
- tężca
- gruźlicy
- cholery
- przewlekłej malarii
- wirusowego zapalenia wątroby
Do czego można wykorzystać długi pieprz?
Z uwagi na swój pikantno-słodki smak, długi pieprz świetnie się sprawdza jako dodatek do gulaszu, marynat i pieczonych mięs. Proponujemy eksperymentowanie z tą przyprawą i wypróbowanie go zamiast zwykłego pieprzu. Długi pieprz znajdziecie w m.in. w supermarketach.
Źródło: o2.pl, medindia.net