Pieprz długi (piper longum), czasami nazywany indyjskim pieprzem długim lub pipli, to kwitnąca winorośl z rodziny piperaceae, uprawiana głównie dla owoców, które po wysuszeniu są używane jako przyprawa.  Ta odmiana pieprzu charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem od dobrze nam znanego piper nigrum – z którego otrzymuje się pieprz czarny, zielony i biały. Co jeszcze warto wiedzieć o długim pieprzu?

Właściwości zdrowotne długiego pieprzu

Piper longum, czyli długi pieprz, to roślina, która nie tylko jest przerabiana na przyprawę. Z jej owoców  wytwarza się też lekarstwa, które mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie.

Używa się ich m.in. w celu poprawy apetytu i trawienia, a także w leczeniu bólu żołądka, zgagi, niestrawności, gazów jelitowych i biegunki. Są one również wykorzystywane w przypadku problemów z płucami, w tym astmy, zapalenia oskrzeli i kaszlu. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?

Pewien zespół naukowców odkrył niedawno, że długi pieprz może wykazywać skuteczność w leczeniu wielu nowotworów, m.in. raka prostaty, płuc, piersi, jelita grubego, żołądka, chłoniaka, białaczki oraz pierwotnego guza mózgu.

Zobacz także:

Jak wykazały badania, przyprawa ta zawiera antynowotworową substancję nazwie piperlongumina.

Ponadto, długi pieprz może być skuteczny w leczeniu:

  • reumatyzmu
  • kolki
  • zaparć
  • bólu głowy
  • śpiączki
  • padaczki
  • gorączki
  • udaru
  • problemów ze snem
  • trądu
  • skrajnego zmęczenia
  • powiększonej śledziony
  • bólu mięśni
  • łuszczycy
  • robaków jelitowych
  • ukąszenia węży 
  • tężca
  • gruźlicy
  • cholery
  • przewlekłej malarii
  • wirusowego zapalenia wątroby

Do czego można wykorzystać długi pieprz?

Z uwagi na swój pikantno-słodki smak, długi pieprz świetnie się sprawdza jako dodatek do gulaszu, marynat i pieczonych mięs. Proponujemy eksperymentowanie z tą przyprawą i wypróbowanie go zamiast zwykłego pieprzu. Długi pieprz znajdziecie w m.in. w supermarketach.

Źródło: o2.pl, medindia.net