
Pieprz długi (piper longum), czasami nazywany indyjskim pieprzem długim lub pipli, to kwitnąca winorośl z rodziny piperaceae, uprawiana głównie dla owoców, które po wysuszeniu są używane jako przyprawa. Ta odmiana pieprzu charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem od dobrze nam znanego piper nigrum – z którego otrzymuje się pieprz czarny, zielony i biały. Co jeszcze warto wiedzieć o długim pieprzu?
Właściwości zdrowotne długiego pieprzu
Piper longum, czyli długi pieprz, to roślina, która nie tylko jest przerabiana na przyprawę. Z jej owoców wytwarza się też lekarstwa, które mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie.
Używa się ich m.in. w celu poprawy apetytu i trawienia, a także w leczeniu bólu żołądka, zgagi, niestrawności, gazów jelitowych i biegunki. Są one również wykorzystywane w przypadku problemów z płucami, w tym astmy, zapalenia oskrzeli i kaszlu. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?
Pewien zespół naukowców odkrył niedawno, że długi pieprz może wykazywać skuteczność w leczeniu wielu nowotworów, m.in. raka prostaty, płuc, piersi, jelita grubego, żołądka, chłoniaka, białaczki oraz pierwotnego guza mózgu.
Jak wykazały badania, przyprawa ta zawiera antynowotworową substancję nazwie piperlongumina.
Ponadto, długi pieprz może być skuteczny w leczeniu:
- reumatyzmu
- kolki
- zaparć
- bólu głowy
- śpiączki
- padaczki
- gorączki
- udaru
- problemów ze snem
- trądu
- skrajnego zmęczenia
- powiększonej śledziony
- bólu mięśni
- łuszczycy
- robaków jelitowych
- ukąszenia węży
- tężca
- gruźlicy
- cholery
- przewlekłej malarii
- wirusowego zapalenia wątroby
Do czego można wykorzystać długi pieprz?
Z uwagi na swój pikantno-słodki smak, długi pieprz świetnie się sprawdza jako dodatek do gulaszu, marynat i pieczonych mięs. Proponujemy eksperymentowanie z tą przyprawą i wypróbowanie go zamiast zwykłego pieprzu. Długi pieprz znajdziecie w m.in. w supermarketach.
Źródło: o2.pl, medindia.net