Ta przyprawa pomaga przy reumatyzmie, niestrawności i zaparciach. Słyszeliście o długim pieprzu?
AdobeStock
Newsy

Ta przyprawa pomaga przy reumatyzmie, niestrawności i zaparciach. Słyszeliście o długim pieprzu?

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych długiego pieprzu? Przeczytajcie, a będziecie zaskoczeni.

Pieprz długi (piper longum), czasami nazywany indyjskim pieprzem długim lub pipli, to kwitnąca winorośl z rodziny piperaceae, uprawiana głównie dla owoców, które po wysuszeniu są używane jako przyprawa.  Ta odmiana pieprzu charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem od dobrze nam znanego piper nigrum – z którego otrzymuje się pieprz czarny, zielony i biały. Co jeszcze warto wiedzieć o długim pieprzu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne długiego pieprzu

Piper longum, czyli długi pieprz, to roślina, która nie tylko jest przerabiana na przyprawę. Z jej owoców  wytwarza się też lekarstwa, które mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie.

Używa się ich m.in. w celu poprawy apetytu i trawienia, a także w leczeniu bólu żołądka, zgagi, niestrawności, gazów jelitowych i biegunki. Są one również wykorzystywane w przypadku problemów z płucami, w tym astmy, zapalenia oskrzeli i kaszlu. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?

Pewien zespół naukowców odkrył niedawno, że długi pieprz może wykazywać skuteczność w leczeniu wielu nowotworów, m.in. raka prostaty, płuc, piersi, jelita grubego, żołądka, chłoniaka, białaczki oraz pierwotnego guza mózgu.

Zobacz także

Producenci pieprzu oszukują i dodają do opakowań ziarenka papai? Zróbcie prosty test z wodą

Wsypcie do pralki łyżeczkę czarnego pieprzu. Z praniem stanie się cos niezwykłego

Wsypcie do pralki łyżeczkę czarnego pieprzu. Z praniem stanie się coś niezwykłego

Jak wykazały badania, przyprawa ta zawiera antynowotworową substancję nazwie piperlongumina.

Ponadto, długi pieprz może być skuteczny w leczeniu:

  • reumatyzmu
  • kolki
  • zaparć
  • bólu głowy
  • śpiączki
  • padaczki
  • gorączki
  • udaru
  • problemów ze snem
  • trądu
  • skrajnego zmęczenia
  • powiększonej śledziony
  • bólu mięśni
  • łuszczycy
  • robaków jelitowych
  • ukąszenia węży 
  • tężca
  • gruźlicy
  • cholery
  • przewlekłej malarii
  • wirusowego zapalenia wątroby

Do czego można wykorzystać długi pieprz?

Z uwagi na swój pikantno-słodki smak, długi pieprz świetnie się sprawdza jako dodatek do gulaszu, marynat i pieczonych mięs. Proponujemy eksperymentowanie z tą przyprawą i wypróbowanie go zamiast zwykłego pieprzu. Długi pieprz znajdziecie w m.in. w supermarketach.

Źródło: o2.pl, medindia.net

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Adobe Stock
Newsy
Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Gdy długo siedzicie przy stole i jecie więcej niż zwykle, unikniecie uczucia przejedzenia i ciężkości dodając do dań naturalnych, łagodzących przypraw. Kminek jest jedną z najlepszych w tej kategorii.

Używanie przypraw ma znaczenie nie tylko dlatego, że poprawia smak potraw. Wiele dań, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych, dzięki nim staje się lżej strawna, organizm łatwiej je przetwarza i przyswaja z nich składniki odżywcze. Przyprawy i zioła mają też właściwości zdrowotne. Pomagają unikać niektórych dolegliwości, inne łagodzą. Wyjaśniamy, jakie działanie kuchenne i zdrowotne posada kminek. Jak używać kminku w kuchni? Kminek w całości lub zmielony może być użyty do wielu potraw. Najczęściej dodawany jest do: Pieczywa Ziemniaków Buraków Bigosu Barszczu czerwonego Kapusty, np. zasmażanej Serów Sosów i marynat Pieczeni mięsnych, gulaszów, kiełbas Pasztetów Ryb Zawsze warto go dodać do dań tłustych jak bigos czy potrawy mięsne. Zwiększa aktywność enzymów trawiennych i ułatwia procesy trawienne. Przyprawa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych. Reguluje także dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. To powoduje, że pomaga na wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie. Odpowiada też za blokowanie rozwoju szkodliwych bakterii jelitowych, a te pożyteczne pozostawia nietknięte. Jakie właściwości zdrowotne ma kminek? Kminek, zawiera wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A i niacyna, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, wapń, cynk, potas i fosfor. Ma następujące, zdrowotne właściwości: Łagodzi objawy niestrawności Łagodzi zespołu jelita drażliwego (IBS) Pobudza apetyt Pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Wystarczy kilka ziaren żuć przed kilka minut, jak gumę do żucia, i problem nieświeżego oddechu znika. Działa przeciwzapalnie...