Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy

Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...

Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nietypowe latte

Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon, który ma także wiele właściwości leczniczych.

Sprawdzony środek

Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych.

Intensywny smak i zapach

Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw. 

Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów!

Wpływ na zdrowie

Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś!

  1. Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca. 

  2. Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i zrównoważenie cukru we krwi. Powód jest tylko jeden. Przyprawa blokuje aktywność enzymów trawiennych, przez co spowalnia wchłanianie glukozy.

  3. Cynamon nie wchodzi w inwazyjne interakcje z metabolizmem. Niektórzy twierdzą, że przyprawa działa na metabolizm z sposób odchudzający. Na razie żadne badania nie potwierdzają tej tezy.

  4. Przyprawa niszczy bakterie nieświeżego oddechu. Cynamon to naturalny odświeżacz oddechu. Pomoże także na drobne zmiany skórne, przede wszystkim na wszelkiego rodzaju podrażnienia, w tym wysypki, reakcje alergiczne i infekcje.

Codzienna profilaktyka

Cynamon najlepiej mieć pod ręką zawsze. Można nim posypywać płatki owsiane, wspomniane wcześniej kawę i herbatę, wypieki i jogurty. Wystarczy odrobina przyprawy, a wasza potrawa będzie do smakowego nie poznania. Aromatyczna, rozgrzewająca, cynamonowa. Dodatkowo, samo zdrowie!

Komentarze
Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza
Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach.  Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś.  Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu! Suszone owoce Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie. Ciasto z bakaliami Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku. Składniki na ciasto...

Przeczytaj