Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy

Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...

Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowe latte

Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon, który ma także wiele właściwości leczniczych.

Sprawdzony środek

Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych.

Intensywny smak i zapach

Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw. 

Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów!

Wpływ na zdrowie

Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś!

  1. Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca. 

  2. Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i zrównoważenie cukru we krwi. Powód jest tylko jeden. Przyprawa blokuje aktywność enzymów trawiennych, przez co spowalnia wchłanianie glukozy.

  3. Cynamon nie wchodzi w inwazyjne interakcje z metabolizmem. Niektórzy twierdzą, że przyprawa działa na metabolizm z sposób odchudzający. Na razie żadne badania nie potwierdzają tej tezy.

  4. Przyprawa niszczy bakterie nieświeżego oddechu. Cynamon to naturalny odświeżacz oddechu. Pomoże także na drobne zmiany skórne, przede wszystkim na wszelkiego rodzaju podrażnienia, w tym wysypki, reakcje alergiczne i infekcje.

Codzienna profilaktyka

Cynamon najlepiej mieć pod ręką zawsze. Można nim posypywać płatki owsiane, wspomniane wcześniej kawę i herbatę, wypieki i jogurty. Wystarczy odrobina przyprawy, a wasza potrawa będzie do smakowego nie poznania. Aromatyczna, rozgrzewająca, cynamonowa. Dodatkowo, samo zdrowie!

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
Wiedzieliście, że niektóre przyprawy mogą być trucizną, jeśli użyjecie ich za dużo? Przekonajcie się, jaka jest dzienna bezpieczna dawka cynamonu.

Nawet to, co najzdrowsze, w nadmiarze może zaszkodzić. Warto pamiętać o tej zasadzie szczególnie w przypadku przypraw, które użyte w dużych ilościach nie pozostają obojętne dla zdrowia. Jedną z nich jest cynamon, którego często używamy do przyrządzania wypieków i innych dań. Sprawdźcie, ile cynamonu dziennie powinno się jeść.  Właściwości zdrowotne cynamonu Cynamon jak najbardziej powinien znaleźć się w waszej diecie ze względu na jego dobroczynne właściwości. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, dlatego jest świetnym dodatkiem np. do codziennej kawy w chłodne poranki. Ponadto, cynamon obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a także wspomoże organizm przy stanach zapalnych. Działa też dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy.  Ile cynamonu dziennie można jeść? By spożywanie cynamonu było bezpieczne dla zdrowia, nie należy przekraczać jego dziennej zalecanej dawki, która wynosi około 1 łyżeczkę dziennie (w przypadku osób dorosłych). Wszystko to przez kumarynę, która jest zawarta w cynamonie cassia, najczęściej spotykanej odmianie w sklepach. Jedzenie większych ilości cynamonu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu - o tym piszemy poniżej.  Skutki spożycia zbyt dużych ilości cynamonu  Można wymienić nawet aż pięć negatywnych skutków spożywania cynamonu w nadmiernych ilościach. To między innymi: zbyt niski poziom cukru we krwi - to objaw niebezpieczny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Objawami są zmęczenie, ból głowy, a nawet utrata przytomności. uszkodzenie wątroby - kumaryna zawarta w cynamonie, przyjmowana w dużych ilościach, wpływa toksycznie na wątrobę. ryzyko zachorowania na raka - u zwierząt kumaryna zwiększa ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Trwają badania...

Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Adobe Stock
Newsy
Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Gdy długo siedzicie przy stole i jecie więcej niż zwykle, unikniecie uczucia przejedzenia i ciężkości dodając do dań naturalnych, łagodzących przypraw. Kminek jest jedną z najlepszych w tej kategorii.

Używanie przypraw ma znaczenie nie tylko dlatego, że poprawia smak potraw. Wiele dań, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych, dzięki nim staje się lżej strawna, organizm łatwiej je przetwarza i przyswaja z nich składniki odżywcze. Przyprawy i zioła mają też właściwości zdrowotne. Pomagają unikać niektórych dolegliwości, inne łagodzą. Wyjaśniamy, jakie działanie kuchenne i zdrowotne posada kminek. Jak używać kminku w kuchni? Kminek w całości lub zmielony może być użyty do wielu potraw. Najczęściej dodawany jest do: Pieczywa Ziemniaków Buraków Bigosu Barszczu czerwonego Kapusty, np. zasmażanej Serów Sosów i marynat Pieczeni mięsnych, gulaszów, kiełbas Pasztetów Ryb Zawsze warto go dodać do dań tłustych jak bigos czy potrawy mięsne. Zwiększa aktywność enzymów trawiennych i ułatwia procesy trawienne. Przyprawa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych. Reguluje także dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. To powoduje, że pomaga na wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie. Odpowiada też za blokowanie rozwoju szkodliwych bakterii jelitowych, a te pożyteczne pozostawia nietknięte. Jakie właściwości zdrowotne ma kminek? Kminek, zawiera wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A i niacyna, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, wapń, cynk, potas i fosfor. Ma następujące, zdrowotne właściwości: Łagodzi objawy niestrawności Łagodzi zespołu jelita drażliwego (IBS) Pobudza apetyt Pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Wystarczy kilka ziaren żuć przed kilka minut, jak gumę do żucia, i problem nieświeżego oddechu znika. Działa przeciwzapalnie...

Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Adobe Stock
Zdrowie
Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziecie go w każdym supermarkecie
Przeszkadzają wam dodatkowe kilogramy? Zacznijcie dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże wam zrzucić wagę!

Jeśli na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygacie, zdradzamy sposób, który pomoże wam schudnąć, a przy okazji zjeść coś pysznego. Cynamon na odchudzanie Jeżeli martwicie się nadwagą i nie macie ochoty się odchudzać, to włączcie do swojej diety… cynamon! Ta przyprawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a do tego doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego: Dania z mięsem Sałatki owocowe Owsianki Ciasta Naleśniki Wpływ cynamonu na zdrowie Ponadto, cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także: Ma działanie hamujące procesy starzeniowe Zmniejsza poziom ciśnienia Może działać przeciwnowotworowo Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych Chroni wątrobę Ile można spożyć cynamonu dziennie? Cynamon w nadmiarze szkodzi. Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń.  Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc. Źródło: medonet.pl