Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy

Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...

Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowe latte

Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon, który ma także wiele właściwości leczniczych.

Sprawdzony środek

Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych.

Intensywny smak i zapach

Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw. 

Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów!

Wpływ na zdrowie

Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś!

  1. Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca. 

  2. Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i zrównoważenie cukru we krwi. Powód jest tylko jeden. Przyprawa blokuje aktywność enzymów trawiennych, przez co spowalnia wchłanianie glukozy.

  3. Cynamon nie wchodzi w inwazyjne interakcje z metabolizmem. Niektórzy twierdzą, że przyprawa działa na metabolizm z sposób odchudzający. Na razie żadne badania nie potwierdzają tej tezy.

  4. Przyprawa niszczy bakterie nieświeżego oddechu. Cynamon to naturalny odświeżacz oddechu. Pomoże także na drobne zmiany skórne, przede wszystkim na wszelkiego rodzaju podrażnienia, w tym wysypki, reakcje alergiczne i infekcje.

Codzienna profilaktyka

Cynamon najlepiej mieć pod ręką zawsze. Można nim posypywać płatki owsiane, wspomniane wcześniej kawę i herbatę, wypieki i jogurty. Wystarczy odrobina przyprawy, a wasza potrawa będzie do smakowego nie poznania. Aromatyczna, rozgrzewająca, cynamonowa. Dodatkowo, samo zdrowie!

Komentarze
przyprawy
Pixabay
Newsy 7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Anna Borkowska
grudzień 04, 2020

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Przeczytaj
kurkuma
AdobeStock
Newsy Wzmacnia zdrowie, oczyszcza i działa, jak naturalny antybiotyk. Pierwsze efekty już po kilku dniach
Jesteś zwolenniczką naturalnej medycyny? Wypróbuj tę przyprawę, która doskonale się sprawdzi przy leczeniu różnych dolegliwości!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Podstawowa przyprawa orientalnej kuchni – ta przyprawa nie tylko nadaje potrawom ciekawy smak i kolor, ale też znakomicie wzmacnia odporność i zdrowie! Wpływ kurkumy na zdrowie Kurkuma jest bardzo popularną i szeroko stosowaną przyprawą w całej Azji. Z wyglądu podobna jest do imbiru, choć zwykle wykorzystuje się ją w postaci sproszkowanej. Ma dość charakterystyczny zapach i jest silnie barwiąca. Wystarczy dodać odrobinę kurkumy np. do ryżu, by nadać mu mocny, żółto-pomarańczowy kolor. Kurkuma nie ma intensywnego smaku, dlatego używa się jej głównie ze względu na zapach i kolor. Stosowana jest w azjatyckiej kuchni oraz medycynie – udowodniono bowiem, że kurkuma wykazuje się szeregiem zdrowotnych właściwości! Przyprawa ta składa się w dużej części z kurkuminy, która ma zbadane działanie: Przeciwzapalne – polecana osobom cierpiącym na choroby reumatoidalne Antybakteryjne Przeciwnowotworowe – może unicestwiać komórki rakowe Chroni przed nowotworami Naukowcy zbadali, że kurkumina może neutralizować i niszczyć komórki rakowe. Nie stanowi ona oczywiście alternatywy dla konwencjonalnych metod leczenia nowotworów , natomiast warto stosować ją jako środek wspierający terapię rakową. Wspomaga regenerację Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego szczególnie poleca się ją osobom, które cierpią na choroby reumatologiczne. Regularne stosowanie przyprawy może pomóc w zwalczaniu bólu stawów . Ulga dla żołądka Z właściwości kurkumy skorzystają osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i częste problemy z niestrawnością. Kurkumina może hamować rozwój wrzodów i zmniejszać już powstałe oraz łagodzić ból. Do tego pomaga, jeśli często odbija nam się po jedzeniu. Maseczka na trądzik Domowa...

Przeczytaj
Liście laurowe
Pixabay/zapach_bzu
Zdrowie Podpal w domu liście laurowe i zostaw na chwilę. Niesamowite działanie. Efekty odbierają mowę
Już Rzymianie i Grecy doceniali potężną moc liści laurowych. To doskonałe i wszechobecne zioło, które na zawsze powinno znaleźć miejsce w twoim domu!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Liście laurowe, inaczej bobkowe, to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Aby skorzystać z uspokajających właściwości przyprawy, wystarczy podpalić ją w ognioodpornym naczyniu. Liście laurowe zawierają cyneol, który udrażnia drogi oddechowe oraz odpręża przeciążony układ nerwowy. Chcecie spróbować tego u siebie w domu?  Liście laurowe - na co działają? Liście laurowe są znane głównie w przemyśle spożywczym. Ta popularna przyprawa to składnik wielu marynat i zup. Nadają daniom niepowtarzalny zapach i smak. Tysiące lat eksperymentów wyłoniły ich dodatkowe działanie. Od wieków liści laurowych używa się także poza kuchnią.  Przodkowie stosowali liście laurowe na problemy żołądkowe, bóle reumatyczne i schorzenia skóry. Zapach palonych liści laurowych działa też kojąco. Wystarczy podpalić kilka z nich i cieszyć się z właściwości woni, której działanie zostanie z nami na dłużej. Palenie liści laurowych Co zrobić, by się zrelaksować za pomocą liści laurowych? Wybieramy kilka i podpalamy za pomocą zapałki. Najlepiej zrobić to nad talerzem czy garnkiem, by w razie pokruszenia nie  uszkodzić stołu. Czekamy kilka minut, łapiemy kilka oddechów i oddajemy się silnemu odprężeniu! Ta prosta metoda, stosowana regularnie, wpłynie w korzystny sposób na nasz układ nerwowy. Jeżeli mamy stresujący czas, powinniśmy sięgnąć po liście laurowe w pierwszej kolejności. Już medycyna ludowa doceniała ich właściwości. Liście uspokoją skołatane nerwy, rozluźnią mięśnie i wprawią w błogi nastrój. Nie tylko w kuchni Liście laurowe mają liczne właściwości lecznicze. Wywar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy. Z kolei...

Przeczytaj
naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

Przeczytaj