Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona.
AdobeStock
Newsy

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona

Czy wiecie, że jedzenie tej przyprawy może wam pomóc schudnąć? Na czym polega jej dobroczynne działanie?

Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je dodawać do mięs, marynat, kompotów, konfitur czy napojów, takich jak np. grzańce. Goździki nie tylko wspaniale podkręcają smak naszych dań, ale też mają bogate działanie prozdrowotne. Czy wiecie, że są one pomocne w odchudzaniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne goździków

Goździki to cenne źródło składników odżywczych. Przyprawa ta zawiera eugenol, rodzaj przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju chorób, takich jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca.

Goździki zawierają też mangan, który sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych kości, a także witaminę K, potas, beta-karoten oraz minimalną ilość białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

Badania, w trakcie których porównano goździki z ponad 1100 innymi produktami spożywczymi wykazały, że goździki zawierały trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż suszone oregano:

- Goździki są również naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym, miejscowo znieczulającym. Ponadto, stwierdzono, że związek znajdujący się w goździkach jest 29 razy silniejszy niż aspiryna w zapobieganiu zakrzepom krwi – czytamy w raporcie Harvard Medical School.

Wpływ goździków na utratę wagi

Goździki potrafią coś jeszcze - przyspieszają utratę wagi. Na czym polega ich odchudzające działanie?

  • wspomagają trawienie poprzez zwiększenie metabolizmu - metabolizm jest bezpośrednio związany z utratą wagi i wiadomo, że niskie tempo metabolizmu jest oznaką nadwagi lub otyłości.
  • są dobre dla diabetyków - diabetycy mogą dodawać goździki do swojej diety i kontrolować swoją wagę, poza tym, goździki zawierają związki regulujące poziom cukru we krwi. 
Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam (zapach cytrusów i goździków skutecznie odstraszy mole)

Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Czy są jakieś skutki uboczne jedzenia goździków?

Nie, goździki nie przyniosą organizmowi skutków ubocznych, jeśli nie będziemy z nimi przesadzać i stosować je w odpowiednich ilościach. Jak wiadomo, wszystko, co jest spożywane w nadmiarze, sieje spustoszenie w zdrowiu. Tak samo jest w przypadku goździków.

Jedzenie zbyt dużej ilości goździków może negatywnie wpływać na zdrowie jelit. Substancje chemiczne obecne w goździkach mogą wpływać na układ jelitowy, prowadząc do dyskomfortu żołądkowo-jelitowego. Ponadto, nadmierne spożycie goździków może prowadzić do bólu mięśni i wyczerpania. Praktycznie trudno jednak o takie skutki uboczne z racji ograniczonych ilości goździków w postaci całej lub zmielonej, które dodaje się do potraw.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, zdrowie.wprost.pl

Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Flickr
Newsy
Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Pamiętacie jak babcia parzyła napar z goździków? Medycyna naturalna w takiej postaci to czyste zdrowie!

Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem , kompotami , czy też z kiszoną kapustą . Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana! Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy. Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie? Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.  Jakie działanie wykazują goździki? Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne. Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby. Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi). Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka. Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
O tym, że kawa z cytryną pomaga przy migrenie wiadomo od dawna, ale czy wiecie, że takie połączenie może również sprzyjać odchudzaniu?

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki czarnej kawy ? Mało kto wie, że w połączeniu z cytryną , napój ten ma działanie odchudzające . Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie na zrzucanie zbędnych kilogramów? Co daje dodanie cytryny do kawy? Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy. Napój ten nie tylko ma pyszny smak, ale także daje nam niezbędny zastrzyk energii na cały dzień. Ale czy wiecie, że filiżanka kawy może również pomóc wam schudnąć? Jest jednak pewien warunek. Wiele osób dodaje do kawy mleko i cukier. Taka kawa z pewnością nie pomoże wam schudnąć. Jeśli jednak zamiast tego dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, nasza kawa zamieni się w odchudzający napój, który pomoże nam spalić zbędny tłuszcz . Odchudzające działanie kawy i cytryny Zarówno kawa, jak i cytryna mają właściwości odchudzające. Kawa działa pobudzająco, co pomaga przyspieszyć trening na siłowni. Napój ten zawiera również związki biologicznie czynne, w tym kofeinę, teobrominę, teofilinę i kwasy chlorogenowe, które przyspieszają utratę wagi. Kawa znana jest też z tego, że rozkłada komórki tłuszczowe, które są wykorzystywane przez organizm w postaci energii, co dodatkowo pomaga nam schudnąć. Napój ten poprawia też trawienie, łagodzi zaparcia i minimalizuje wchłanianie cukru. Sok z cytryny także ma właściwości odchudzające. Owoc ten doskonale przyspiesza metabolizm - to dlatego zaleca się, aby każdy dzień zacząć od wypicia szklanki wody z cytryną. Ponadto, sok z cytryny wypłukuje z organizmu niechciane substancje i toksyny oraz promuje produkcję żółci w wątrobie, co dodatkowo pomaga w trawieniu i detoksykacji. Jak przyrządzić kawę z cytryną? Mieszanka czarnej...

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...