Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona.
AdobeStock
Newsy

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona

Czy wiecie, że jedzenie tej przyprawy może wam pomóc schudnąć? Na czym polega jej dobroczynne działanie?

Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je dodawać do mięs, marynat, kompotów, konfitur czy napojów, takich jak np. grzańce. Goździki nie tylko wspaniale podkręcają smak naszych dań, ale też mają bogate działanie prozdrowotne. Czy wiecie, że są one pomocne w odchudzaniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne goździków

Goździki to cenne źródło składników odżywczych. Przyprawa ta zawiera eugenol, rodzaj przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju chorób, takich jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca.

Goździki zawierają też mangan, który sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych kości, a także witaminę K, potas, beta-karoten oraz minimalną ilość białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

Badania, w trakcie których porównano goździki z ponad 1100 innymi produktami spożywczymi wykazały, że goździki zawierały trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż suszone oregano:

- Goździki są również naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym, miejscowo znieczulającym. Ponadto, stwierdzono, że związek znajdujący się w goździkach jest 29 razy silniejszy niż aspiryna w zapobieganiu zakrzepom krwi – czytamy w raporcie Harvard Medical School.

Wpływ goździków na utratę wagi

Goździki potrafią coś jeszcze - przyspieszają utratę wagi. Na czym polega ich odchudzające działanie?

  • wspomagają trawienie poprzez zwiększenie metabolizmu - metabolizm jest bezpośrednio związany z utratą wagi i wiadomo, że niskie tempo metabolizmu jest oznaką nadwagi lub otyłości.
  • są dobre dla diabetyków - diabetycy mogą dodawać goździki do swojej diety i kontrolować swoją wagę, poza tym, goździki zawierają związki regulujące poziom cukru we krwi. 
Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam (zapach cytrusów i goździków skutecznie odstraszy mole)

Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Czy są jakieś skutki uboczne jedzenia goździków?

Nie, goździki nie przyniosą organizmowi skutków ubocznych, jeśli nie będziemy z nimi przesadzać i stosować je w odpowiednich ilościach. Jak wiadomo, wszystko, co jest spożywane w nadmiarze, sieje spustoszenie w zdrowiu. Tak samo jest w przypadku goździków.

Jedzenie zbyt dużej ilości goździków może negatywnie wpływać na zdrowie jelit. Substancje chemiczne obecne w goździkach mogą wpływać na układ jelitowy, prowadząc do dyskomfortu żołądkowo-jelitowego. Ponadto, nadmierne spożycie goździków może prowadzić do bólu mięśni i wyczerpania. Praktycznie trudno jednak o takie skutki uboczne z racji ograniczonych ilości goździków w postaci całej lub zmielonej, które dodaje się do potraw.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, zdrowie.wprost.pl

Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Flickr
Newsy
Zalejcie 2 łyżeczki goździków wrzątkiem i odczekajcie 10 min. Nie do wiary, jaką moc ma ten napar
Pamiętacie jak babcia parzyła napar z goździków? Medycyna naturalna w takiej postaci to czyste zdrowie!

Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem , kompotami , czy też z kiszoną kapustą . Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana! Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy. Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie? Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.  Jakie działanie wykazują goździki? Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne. Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby. Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi). Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka. Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę – obniżając poziom cukru we krwi....

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

napar
Pixabay
Newsy
Boli was gardło lub ząb? Zwalczycie to naturalnym sposobem dodając do herbaty ten popularny składnik
Ból głowy, zęba czy gardła? Nie musicie biec od razu do apteki. Wystarczy zajrzeć do domowych zasobów, aby w szybki i skuteczny sposób złagodzić dolegliwość. Nie znaliście wcześniej tego sposobu? Koniecznie zapoznajcie się z tym trikiem!

Mimo szeregu różnych dostępnych na rynku w sprzedaży leków bądź suplementów, nie zawsze są one skuteczne w walce z dolegliwościami. Najbardziej sprawdzone, a przede wszystkim efektywne, są domowe sposoby. Plusy i… Farmaceutyki mają za zadanie pomagać organizmowi w zwalczaniu różne dolegliwości. Jednak należy mieć również na uwadze, że nadużywanie leków przeciwbólowych, może mieć także negatywne skutki. Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Przyjmowanie sporej ilości preparatów, może doprowadzić między innymi do nudności, wymiotów, zawrotów głowy, zaburzeń mowy bądź zwężania czy rozszerzania źrenic. Stosowanie takiej terapii na dłuższą metę zdecydowanie nie będzie korzystne dla organizmu, a z czasem może obciążyć wewnętrzne narządy, jak wątroba czy nerki.  Naturalne sposoby Wiele osób jest zwolennikami leczenia się domowymi sposobami, które nie ingerują tak w organizm człowieka, a przede wszystkim - nie mają negatywnego wpływu na inne narządy. Naturalne triki niekiedy są skuteczniejsze w walce z dolegliwościami niż przyjmowanie leków. Taka opcja jest bezpieczniejsza, a także może przynieść wiele innych korzyści.  Na ból gardła czy zęba najlepszy… Idealnym domowym sposobem na ujarzmienie bólu zęba czy głowy, są goździki. Przyprawa, która ma zastosowanie w kuchni, a głównym jej zadaniem jest nadanie smaki i aromatu potrawom, może spisać się również jako naturalny lek na różne dolegliwości. Wystarczy dodać kilka sztuk goździków do herbaty i wypić ją jeszcze ciepłą. Dodadzą napojowi nie tylko wyjątkowego zapachu, ale i pomogą złagodzić doskwierający ból. Skuteczna przyprawa Aromat goździków ma delikatną, korzenną nutę. Zazwyczaj są one dodawane do ciepłych...

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Adobe Stock
Newsy
Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach nasion bazylii? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości i nie ograniczać wykorzystywania tej rośliny wyłączni w postaci świeżych lub suszonych ziół.

Nasiona bazylii to maleńkie, czarne nasiona, które bardzo przypominają nasiona chia i czarnuszki. Są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są wypełnione błonnikiem. Co zaskakujące, nie zawierają kalorii. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Korzyści zdrowotne nasion bazylii Korzyści wynikające ze spożywania nasion bazylii w ajurwedzie i medycynie chińskiej, są znane już od dawna. Docenią je nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, cierpią na zaparcia i mają problemy ze zgagą. Nasiona bazylii są wsparciem przy odchudzaniu. Nasiona bazylii zawierają kwas alfa-linolenowy, który znany jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że są pełne błonnika, zapewniają uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają podjadaniu i pomagają w utracie wagi. Nasiona bazylii kontrolują poziom cukru we krwi. Nasiona bazylii mają zdolność do spowalniania metabolizmu organizmu i kontrolowania przemiany węglowodanów w glukozę. Zdaniem dietetyków, są wskazane dla pacjentów z cukrzycą typu II. Nasiona bazylii pomagają łagodzić zaparcia i wzdęcia. Nasiona bazylii w naturalny sposób oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują płynny ruch jelit. Dzięki temu, że zawierają olejek lotny, pomagają w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego i działają jako naturalny środek oczyszczający żołądek. Ponadto, nasiona bazylii pomagają leczyć nadkwaśność żołądka i zgagę, obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, łagodzą depresję  i zaburzenia równowagi metabolicznej. Pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Regularne spożywanie nasion bazylii, pomaga organizmowi wydzielać kolagen, który jest niezbędny do tworzenia nowych...