Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
AdobeStock
Newsy

Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni

Ta przyprawa ma długą historię stosowania jako środek leczniczy. Według niektórych źródeł, była ona używana w Egipcie już w 1500 r. p.n.e. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzkość. To roślina pochodząca z Egiptu, która należy do grupy baldaszkowatych, w skład których wchodzą również kminek, koper włoski i koper.

Anyż od wieków jest używany ze względu na jego właściwości lecznicze, a także bogate zastosowanie kulinarne. Podobno starożytni rzymianie spożywali anyż tuż po obfitych posiłkach, aby poprawić trawienie pokarmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeszcze warto wiedzieć na temat anyżu?

Anyż jest twardą owocnią owocu anyżu gwiazdkowatego. Powstała z niego przyprawa ma liczne walory zdrowotne – m.in. łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i zacząć przyprawiać nim potrawy?

Właściwości zdrowotne anyżu

Anyż, a zwłaszcza tłoczony z niego olejek, zawiera niezliczone aktywne związki chemiczne, które niosą wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Poprawia stan skóry. Z uwagi na obecność przeciwutleniaczy, anyż może pomóc w eliminacji wolnych rodników w całym organizmie, szczególnie tych, które mogą powodować stres oksydacyjny w skórze. Dzięki temu anyż opóźnia pojawianie się zmarszczek, a także poprawia elastyczność skóry.
  • Wzmacnia odporność. Przyprawa ta doskonale poprawia odporność i od niepamiętnych czasów jest stosowana w leczeniu infekcji bakteryjnych żołądka i innych części ciała. 
  • Dodaje energii, poprawia libido, zmniejsza bóle miesiączkowe. Stosowanie anyżu u mężczyzn może im zapewnić zastrzyk energii i zwiększyć popęd seksualny, podczas gdy u kobiet może regulować cykle miesiączkowe, kontrolować wahania nastroju i inne skutki uboczne menstruacji wywołane przez hormony.

Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
Pixabay

Zobacz także
Ta przyprawa pomaga przy reumatyzmie, niestrawności i zaparciach. Słyszeliście o długim pieprzu?

Ta przyprawa pomaga przy reumatyzmie, niestrawności i zaparciach. Słyszeliście o długim pieprzu?

Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać

Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać

  • Wspiera drogi oddechowe. Jeśli dokucza wam kaszel lub ból gardła albo zauważyliście początkowe objawy grypy, filiżanka herbaty anyżowej może szybko rozwiązać stan zapalny i zneutralizować podstawową infekcję zanim dojdzie do poważniejszych objawów.
  • Poprawia trawienie, eliminuje wzdęcia. Anyż gwiazdkowaty jest skutecznym środkiem wspierającym trawienie. Może również pomóc złagodzić wzdęcia, jednocześnie łagodząc skurcze i poprawiając równowagę bakteryjną w jelitach. Anyż jest także stosowany przy wymiotach, nudnościach, biegunce, bólach brzucha, gazach a także przy zapaleniu żołądka. Przyprawa ta poprawia też apetyt.
  • Zdrowie jamy ustnej Jedną z zalet zdrowotnych nasion anyżu jest to, że pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Jego działanie antybakteryjne i antybakteryjne sprawia, że jest idealnym składnikiem płynów do płukania ust.
  • Stymuluje prawidłową pracę trzustki. Trzustka jest organem o kluczowym znaczeniu dla kontroli insuliny i niektórych hormonów. Nasiona anyżu wspomagają pracę trzustki.
  • Pozytywnie wpływa na sen. Macie problemy ze snem? Badania wykazały, że anyż gwiaździsty może stymulować uwalnianie niektórych neuroprzekaźników, które wywołują relaksację i sen, dzięki czemu ta przyprawa jest cenna dla osób cierpiących na bezsenność.

Źródło: kayawell.com, healthbenefitstimes.com

Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Adobe Stock
Zdrowie
Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziecie go w każdym supermarkecie
Przeszkadzają wam dodatkowe kilogramy? Zacznijcie dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże wam zrzucić wagę!

Jeśli na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygacie, zdradzamy sposób, który pomoże wam schudnąć, a przy okazji zjeść coś pysznego. Cynamon na odchudzanie Jeżeli martwicie się nadwagą i nie macie ochoty się odchudzać, to włączcie do swojej diety… cynamon! Ta przyprawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a do tego doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego: Dania z mięsem Sałatki owocowe Owsianki Ciasta Naleśniki Wpływ cynamonu na zdrowie Ponadto, cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także: Ma działanie hamujące procesy starzeniowe Zmniejsza poziom ciśnienia Może działać przeciwnowotworowo Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych Chroni wątrobę Ile można spożyć cynamonu dziennie? Cynamon w nadmiarze szkodzi. Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń.  Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc. Źródło: medonet.pl

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...