Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść.

Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych.

Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu:

  • wysokiego ciśnienia krwi
  • wysokiego poziomu cholesterolu
  • rozstroju żołądka i chorób przewlekłych

Co jeszcze potrafi ta roślina?

Zobacz także:

  • Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów.
  • Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce.
  • Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe.
  • Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego.

Ponadto:

  • czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu
  • wspomaga wątrobę
  • pomaga w leczeniu chorób reumatycznych
  • wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych
  • ma potencjał przeciwnowotworowy
  • pomaga zachować młody wygląd
  • poprawia stan włosów i paznokci

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Większość osób używa tego czosnku jako zamiennika dla tradycyjnego czosnku lub cebuli. Chociaż smak czosnku niedźwiedziego jest nieco łagodniejszy niż klasycznego czosnku, na pewno nada waszym potrawom ciekawego i pikantnego smaku.

Liście czosnku niedźwiedziego są często krojone i przypominają wtedy szczypiorek. Często spotykaną w sprzedaży formą czosnku niedźwiedziego są suszone liście. Małe cebulki czosnku można zmielić lub dodać do smażenia, aby uzyskać dodatkowy smak.

Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem możecie dodawać do:

  • zup
  • gulaszu
  • curry
  • sałatek 
  • marynat
  • dań z kurczaka i wołowiny
  • past kanapkowych
  • past twarogowych

Źródło: skierniewice.naszemiasto.pl