Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Adobe Stock
Newsy

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Czosnek niedźwiedzi nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych.

Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu:

  • wysokiego ciśnienia krwi
  • wysokiego poziomu cholesterolu
  • rozstroju żołądka i chorób przewlekłych

Co jeszcze potrafi ta roślina?

  • Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów.
  • Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce.
  • Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe.
  • Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego.

Ponadto:

  • czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu
  • wspomaga wątrobę
  • pomaga w leczeniu chorób reumatycznych
  • wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych
  • ma potencjał przeciwnowotworowy
  • pomaga zachować młody wygląd
  • poprawia stan włosów i paznokci

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Pixabay

Zobacz także
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić

Wkładają sobie czosnek do nosa, by zwalczyć katar. Lekarze załamują ręce

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Większość osób używa tego czosnku jako zamiennika dla tradycyjnego czosnku lub cebuli. Chociaż smak czosnku niedźwiedziego jest nieco łagodniejszy niż klasycznego czosnku, na pewno nada waszym potrawom ciekawego i pikantnego smaku.

Liście czosnku niedźwiedziego są często krojone i przypominają wtedy szczypiorek. Często spotykaną w sprzedaży formą czosnku niedźwiedziego są suszone liście. Małe cebulki czosnku można zmielić lub dodać do smażenia, aby uzyskać dodatkowy smak.

Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem możecie dodawać do:

  • zup
  • gulaszu
  • curry
  • sałatek 
  • marynat
  • dań z kurczaka i wołowiny
  • past kanapkowych
  • past twarogowych

Źródło: skierniewice.naszemiasto.pl

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Pesto z niedźwiedziego czosnku jest doskonałe nie tylko do makaronu, ale i na kanapki. Ma delikatny czosnkowy posmak i jest bardzo zdrowe.

Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto. Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy. Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku. Właściwości czosnku niedźwiedziego Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie. Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen). Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę. Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy. Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki 4 garście niedźwiedziego czosnku 0,5 szklanki oleju 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście Sól Przygotowanie Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki. Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...