Ta przyprawa grzybowa odmieni każde danie. Prosty przepis na mączkę grzybową
Flickr
Newsy

Ta przyprawa grzybowa odmieni każde danie. Prosty przepis na mączkę grzybową

W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie przetworów z grzybów. Dobrze również zamrozić i ususzyć ich porcję na Wigilię. Bardzo przydatną rzeczą są także przyprawy grzybowe, które możecie zrobić w banalnie prosty sposób. 

W sklepach można znaleźć różne przyprawy nadające potrawom delikatny smak grzybów. Nie da się ich jednak w żaden sposób porównać z domowymi produktami tego typu. To nie ten smak i nie ten aromat. Pisaliśmy już o ekstrakcie z grzybów, który jest płynną esencją grzybową. Dzisiaj przyszedł czas na sypką wersję, czyli wyjątkowo aromatyczną mączkę grzybową. 

Jak wykorzystywać mączkę grzybową w potrawach? 

Mączka lub inaczej puder grzybowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się go do różnego rodzaju dań ciepłych. Gołąbki w sosie grzybowym zyskają na aromacie, jeżeli dosypiecie go do farszu i sosu. Bitki i pulpety zachwycą was swym smakiem, gdy sos własny uzupełnicie dodatkiem pudru. Mączka użyta w zupie pieczarkowej i grzybowej podkreśli i podkręci ich smak. 

Pamiętajcie, że tę przyprawę należy dodawać do potrawy na początku jej przyrządzania. Potrzebuje bowiem nieco czasu by zmięknąć i uwolnić aromat. Jeżeli z jakichś względów nie chcecie zrobić tego od razu, możecie również dodać ją później.

Po prostu namoczcie ją w ciepłej wodzie przez pół godziny i wlejcie w dogodnym dla was momencie gotowania. Nie stosujcie mączki bezpośrednio na kanapkę czy do sałatki. Puder grzybowy trzeba poddać obróbce termicznej, by uzyskać z niego pełnię smaku.

Zobacz także
Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Jak zrobić puder grzybowy? 

Puder grzybowy przygotowuje się z suszonych grzybów. Pozwala on wykorzystać gorsze, uszkodzone egzemplarze, które odbiegają od standardów estetycznych. Do mączki najlepiej nadają się aromatyczne gatunki, takie jak prawdziwek i podgrzybek, ale również te mniej znane, jak choćby twardzioszek czosnaczek i lejkówka zielonawa. Nadadzą one przyprawie głębokiego, intensywnego aromatu. 

Puder grzybowy przygotowuje się z suszonych grzybów. Do tego celu wykorzystajcie specjalne suszarki lub delikatnie rozgrzany piekarnik. Następnie wystarczy zmielić wysuszone grzyby w młynku lub za pomocą blendera i zamknąć szczelnie w wyparzonym słoiczku.

Dobre zamknięcie jest tutaj bardzo istotne. Nieszczelności powodują bowiem ulatnianie się pięknego, grzybowego aromatu – na którym przecież każdemu zależy. 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
AdobeStock
Newsy
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
Chcecie, żeby farsz na pierogi z kapustą i grzybami wyszedł naprawdę genialny? Wystarczy, że dolejecie do niego to, czego zazwyczaj się pozbywacie. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasz farsz smakował i pachniał tak, jakby znalazło się tam znacznie więcej grzybów niż w rzeczywistości.

Pierogi z kapustą i grzybami królują na polskich stołach w czasie świat Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjne wigilijne danie, które uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Niektórzy pierogi gotują wcześniej i podają podsmażone na rumiano, u innych jedynie lekko podgrzewa się je na patelni i okrasza podsmażoną cebulką. Niezależnie od sposobu, w jaki podacie swoje pierogi, prawie cały sekret ich wybornego smaku tkwi w aromatycznym farszu. Trik na pyszny i aromatyczny farsz na pierogi Kluczowym elementem wybornych pierogów jest także doskonałe ciasto. Nie mniej ważny jest jednak farsz. Co zrobić, by pachniał i smakował obłędnie? Wystarczy wykorzystać jeden ze starych trików naszych babć. Niepowtarzalny grzybowy smak i aromat wydobędziecie poprzez dodanie do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Większość ludzi pozbywa się tego składnika, robi to jednak zupełnie niepotrzebnie. Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, należy odlać do niewielkiego naczynia. Gdy posiekana i odciśnięta kapusta będzie już w garnku – dodajcie do niej wodę po grzybach i gotujcie ją jak zwykle. Dzięki temu zabiegowi wasz farsz będzie pachniał i smakował obłędnie! Uwaga, koniecznie sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka – w takiej sytuacji nie dolewajcie jej do farszu. W ten sposób łatwo zrujnujecie smak pierogów zamiast go poprawić. Jakie grzyby najlepiej wybrać do farszu na pierogi? Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej wybrać grzyby, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Na jakie dokładnie postawić? Idealnie sprawdzą się w tej roli prawdziwki i podgrzybki, a zwłaszcza ich suszone kapelusze – to właśnie dzięki nim aromat grzybów w farszu jest najbardziej wyczuwalny. Zanim jednak się tam znajdą – moczcie je przez 12 godzin w wodzie, by były miękkie i łatwe do...

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy
Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy
Ekstrakt grzybowy to wspaniała, płynna przyprawa. Doskonała do sosów, farszy, gulaszy i zup. W przeciwieństwie do sklepowych gotowców nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, a jej smak i aromat jest bardzo intensywny. 

Różnica pomiędzy domowym ekstraktem grzybowym a sklepowym odpowiednikiem jest taka, że do tego pierwszego dokładnie wiecie, co zostało użyte w procesie przygotowania. Grzyby tam wykorzystane pochodzą z waszych zbiorów, dzięki temu przyprawa jest o niebo lepsza, zdrowsza i smaczniejsza niż jakakolwiek kupiona w sklepie.  Do czego możecie wykorzystać ekstrakt grzybowy?  Odpowiedzmy zatem na pytanie, do czego można użyć takiej grzybowej esencji smaku. Odpowiedź może być tylko jedna: do każdej potrawy, w której chcecie podkreślić grzybowy smak i aromat. Ekstrakt z grzybów doskonale komponuje się z różnego rodzaju duszonymi mięsami. Jeżeli dolejecie go do bitek wieprzowych, lub duszonego kurczaka z pieczarkami to wygracie los na kulinarnej loterii.  Gulasze, bigosy, a nawet wigilijna kapusta z grzybami potrzebują czasem jego dodatkowego wsparcia. Świetnie pasuje do zup, farszy i sosów, którymi polewacie mięso i ziemniaki. Wystarczy dodać go naprawdę niewiele, a efekt jest powalający.   Jakie grzyby wybrać do ekstraktu?  Ideałem są grzyby, które są aromatyczne i intensywne w smaku, jak np. podgrzybki lub prawdziwki. Te jednak okazy, szczególnie dorodne, znajdą zapewne zastosowanie w przetworach lub trafią do suszenia.   W przypadku robienia ekstraktu kierujcie się zatem jedną zasadą. To, co nie pasuje gdzie indziej, niech trafi do przyprawy. Mamy tu na myśli egzemplarze uszkodzone, połamane, obgryzione przez ślimaki takie, które nie spełniają standardów estetycznych. I tak za chwilę znajdą się w maszynce do mielenia mięsa.  Ekstrakt możecie przygotowywać zarówno z grzybów surowych jak i suszonych. My dzisiaj pokażemy wam, jak możecie wykorzystać dary lasu dopiero co przyniesione do domu.  Przepis na domowy ekstrakt z grzybów  Składniki:  grzyby, różne rodzaje ...

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok
AdobeStock
Newsy
To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok
Jak zamrozić grzyby, żeby nie straciły smaku i konsystencji? Na pewno przyda się wam tych kilka porad.

Jesienią w lasach aż roi się od grzybów. Mało kto jest w stanie jeść to wszystko na bieżąco, dlatego większość osób na różne sposoby przygotowuje odpowiednio grzyby tak, by zachować ich świeżość na jak najdłużej. Najczęściej suszy się je lub marynuje w słoikach. Jednak nie każdemu odpowiada tekstura suszonych grzybów czy smak marynowanych, dlatego pozostaje jeszcze jedna opcja - mrożenie. To pozwala zachować smak i konsystencję grzybów, dzięki czemu po rozmrożeniu są prawie takie same, jak tuż po zerwaniu ich w lesie. Sprawdźcie, jak mrozić grzyby, by były smaczne.  Jak przygotować grzyby przed mrożeniem? Istotne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, zanim trafią one do zamrażalnika.  Oczyszczanie - najpierw dokładnie oczyśćcie je z piasku, igieł i innych leśnych zanieczyszczeń. Jeżeli będziecie mrozić maślaki, pamiętajcie o tym, że trzeba też ściągnąć z nich skórkę.  Mycie - niektórzy pomijają ten krok, jednak my zalecamy dodatkowe delikatne opłukanie wszystkich grzybów. Krojenie - duże grzyby należy koniecznie pokroić na mniejsze kawałki, a małe okazy na pół. Ostatnim ważnym krokiem jest obróbka termiczna. Najszybszym sposobem jest blanszowanie grzybów - polega to na zanurzeniu ich na chwilę we wrzątku, a następnie przełożenie do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Dzięki temu nie rozmiękną.  Możecie też podejść do tematu bardziej tradycyjnie i przesmażyć grzyby na patelni przed zamrożeniem.  Jak wykorzystać mrożone grzyby w kuchni? Z zamrożonych grzybów można korzystać nawet cały rok! By cieszyć się pełnią ich smaku, pamiętajcie o paru zasadach. Przede wszystkim, wyjmijcie grzyby z zamrażarki co najmniej kilka godzin przed przyrządzeniem wybranej potrawy. Absolutnie nie wkładajcie ich do wody - staną się przez to miękkie i stracą...