Ta przyprawa grzybowa odmieni każde danie. Prosty przepis na mączkę grzybową
Flickr
Newsy

Ta przyprawa grzybowa odmieni każde danie. Prosty przepis na mączkę grzybową

W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie przetworów z grzybów. Dobrze również zamrozić i ususzyć ich porcję na Wigilię. Bardzo przydatną rzeczą są także przyprawy grzybowe, które możecie zrobić w banalnie prosty sposób. 

W sklepach można znaleźć różne przyprawy nadające potrawom delikatny smak grzybów. Nie da się ich jednak w żaden sposób porównać z domowymi produktami tego typu. To nie ten smak i nie ten aromat. Pisaliśmy już o ekstrakcie z grzybów, który jest płynną esencją grzybową. Dzisiaj przyszedł czas na sypką wersję, czyli wyjątkowo aromatyczną mączkę grzybową. 

Jak wykorzystywać mączkę grzybową w potrawach? 

Mączka lub inaczej puder grzybowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się go do różnego rodzaju dań ciepłych. Gołąbki w sosie grzybowym zyskają na aromacie, jeżeli dosypiecie go do farszu i sosu. Bitki i pulpety zachwycą was swym smakiem, gdy sos własny uzupełnicie dodatkiem pudru. Mączka użyta w zupie pieczarkowej i grzybowej podkreśli i podkręci ich smak. 

Pamiętajcie, że tę przyprawę należy dodawać do potrawy na początku jej przyrządzania. Potrzebuje bowiem nieco czasu by zmięknąć i uwolnić aromat. Jeżeli z jakichś względów nie chcecie zrobić tego od razu, możecie również dodać ją później.

Po prostu namoczcie ją w ciepłej wodzie przez pół godziny i wlejcie w dogodnym dla was momencie gotowania. Nie stosujcie mączki bezpośrednio na kanapkę czy do sałatki. Puder grzybowy trzeba poddać obróbce termicznej, by uzyskać z niego pełnię smaku.

Zobacz także
Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Jak zrobić puder grzybowy? 

Puder grzybowy przygotowuje się z suszonych grzybów. Pozwala on wykorzystać gorsze, uszkodzone egzemplarze, które odbiegają od standardów estetycznych. Do mączki najlepiej nadają się aromatyczne gatunki, takie jak prawdziwek i podgrzybek, ale również te mniej znane, jak choćby twardzioszek czosnaczek i lejkówka zielonawa. Nadadzą one przyprawie głębokiego, intensywnego aromatu. 

Puder grzybowy przygotowuje się z suszonych grzybów. Do tego celu wykorzystajcie specjalne suszarki lub delikatnie rozgrzany piekarnik. Następnie wystarczy zmielić wysuszone grzyby w młynku lub za pomocą blendera i zamknąć szczelnie w wyparzonym słoiczku.

Dobre zamknięcie jest tutaj bardzo istotne. Nieszczelności powodują bowiem ulatnianie się pięknego, grzybowego aromatu – na którym przecież każdemu zależy. 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

Barszcz czerwony z uszkami czy wigilijna grzybowa? Wszyscy jemy barszcz, to gdzie jest ta grzybowa?
Adobe Stock
Newsy
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? Tę drugą zupę wybierają mieszkańcy 2 regionów Polski
W każdej rodzinie podaje się zwykle jedną wigilijną zupę. Najpopularniejsze wybory to barszcz czerwony z uszkami i wigilijna grzybowa. Którą z nich jada się w waszej rodzinie?

Barszcz z uszkami i grzybowa to jednak niejedyne wybory wigilijne Polaków. W Wielkopolsce podaje się zupę brzadową z suszonych jabłek i śliwek z kluseczkami, a na Śląsku siemieniotkę, czyli polewkę z ziaren konopi. Jedno jest pewne: jeśli w jakiejś rodzinie zaczęto na wigilię gotować jakąś zupę, to zostaje ona jako tradycyjne danie na dłużej. U was też tak jest? Gdzie jadają barszcz a gdzie grzybową? Te dwie zupy, które otwierają wigilijną kolację uważane są za najczęściej jedzone w naszym kraju. Ponieważ dwóch zup na jeden posiłek nikt raczej nie podaje, rodziny decydują czy gotować jedną, czy drugą. Ale jesteście w błędzie jeśli myślicie, że połowa rodzin wybiera barszcz, a połowa grzybową. Większość zapytanych odpowiada, że należy do rodziny preferującej barszcz. Gdzie więc są te rejony, w których jada się grzybową? Sprawdziliśmy. Anna Włodarczyk w felietonie opublikowanych na portalu Trójmiasto.pl tak wspominała swoje wigilijne rozczarowanie, czyli moment, gdy z rodziny uwielbiającej wigilię z zupą grzybową trafiła pod strzechę miłośników barszczu: - Moje pierwsze święta poza domem rodzinnym na Mazowszu. Spędzam je w Gdańsku: zasiadamy do stołu i już na samym początku dopada mnie pierwsze... rozczarowanie kulinarne. Zamiast ukochanej zupy grzybowej, na którą czekam cały rok, na stół wjeżdża barszcz. Wydawać by się mogło, że z Mazowsza na Pomorze nie jest daleko, ale okazuje się, że nasze menu wigilijne trochę się różni. W dużej części regionów najchętniej wybieraną wigilijną zupą jest barszcz. Tak jest na przykład na Pomorzu. Z kolei Mazowsze i Kurpie to krainy zupy grzybowej, przygotowywanej z grzybów zebranych jesienią w lokalnych lasach. Z grzybowego Mazowsza należy jednak wykluczyć Warszawę i większe miasta. Tu wybory są...

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje
Pexels
Newsy
Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!
Soczyście zielone, kusząco niebieskie, apetycznie różowe... Kolory lodów w sklepach przyciągają bajecznymi kolorami. Czy aby jednak na pewno są one zdrowe? Przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka...

Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce , które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne. Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane? Szkodliwe dodatki do lodów Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E! Tych lodów nie kupujcie! Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają: Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia. Emulgatory.  E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki). Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla...