Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin.
Dodajcie do rosołu tę przyprawę
Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą:
Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor. To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej.
Jak zrobić dobry rosół?
Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa, które najczęściej dodawane są do rosołu to:
Zobacz także:
- Marchewka
- Seler
- Por
- Pietruszka
Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku:
- Liścia kapusty
- Lubczyku
- Natki pietruszki
- Opalonej cebuli
To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu, które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to:
- Imbir, który podkręca smak i poprawia wartości zdrowotne rosołu
- Kurkuma, która sprawia, że rosół ma piękny kolor
- Liście laurowe – dodają dodatkowych nut smakowych wywarowi
- Pieprz i ziele angielskie w kulkach – rozgniecione w moździerzu potrafią naprawdę odmienić oblicze rosołu
Czytaj także: