Ta przyprawa do rosołu przyda wam się przy wybielaniu prania. Pofarbowane ubrania będą jak nowe
Adobe Stock
Newsy

Ta przyprawa do rosołu przyda wam się przy wybielaniu prania. Pofarbowane ubrania będą jak nowe

Komu nie przydarzył się ten wypadek z praniem, gdy pomiędzy białą bieliznę i koszulki zabłąkała się czarna skarpetka? Spokojnie, to da się naprawić. Wystarczy zajrzeć do kuchni i otworzyć szufladę z przyprawami.

Ciemnych ubrań unikamy w upały. Latem wolimy przewiewne tkaniny i jasne barwy. Białe koszulki, sukienki, spodnie wyglądają pięknie gdy są nowe i śnieżnobiałe. Podobają nam się szczególnie, gdy podkreślają opaleniznę po urlopie.

Jednak ubrania w tym kolorze są trudne do utrzymania w dobrym stanie. Z czasem szarzeją, a gdy do białego prania dostanie się czarna skarpetka, to wydaje nam się, że nowa, biała koszulka zakończyła właśnie swój żywot. A tak wcale nie musi być. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchenny przepis na białe pranie

Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie poprawia wyglądu białej bielizny czy obrusów jak wywar z liści laurowych. Dlaczego trzymały ich w kuchni spory zapas i nie używały wyłącznie do rosołu, bigosu czy pasztetów.

Składniki na bobkowy wywar:

  • Duży garnek w wodą
  • Liście laurowe – duża garść
  • Proszek do pieczenia – 5 torebek
  • Soda oczyszczona – 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania wybielającego wywaru z liści laurowych:

Krok 1: Do garnka z wodą wrzucamy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy wywar do miski, pozostawiamy na 15 minut do przestygnięcia, a następnie wkładamy do wody ubrania i zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2: Wyjmujemy i wyżymamy pranie zostawiając wodę. Do wody dodajemy proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Do tak powstałego roztworu ponownie wkładamy pranie i zostawiamy je na 2-3 godziny.

Krok 3: Przekładamy pranie do pralki i pierzemy w proszku lub płynie przeznaczonym do białych rzeczy.

Zobacz także
rosół

Nie włoszczyzna, nie liść laurowy. Dodajcie sekretny składnik do rosołu, a jego smak was zachwyci

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

Długa lista zalet liści laurowych

Liście laurowe są wysuszonymi liśćmi wawrzynu szlachetnego. To roślina zimozielona, pochodząca z basenu morza śródziemnego. Już w starożytnej Grecji uznawana była za boskie drzewo. Tworzono z niej wieńce dla zwycięzców olimpijskich oraz greckich władców, a ponieważ wierzono w jej magiczną moc, służyła także jako talizman chroniący przed chorobami.

Dziś najpowszechniej liści laurowych używa się w kuchni. Cenimy ich aromat oraz właściwości pobudzające trawienie. Stosowana jest jako przyprawa do zup, bigosu, pasztetów, marynat.

Wawrzyn szlachetny stosowany jest też leczniczo, dzięki bogactwu substancji czynnych, olejków eterycznych czy witamin i minerałów. Ma działanie napotne, detoksykujące, oczyszczające i moczopędne. Podaje się go na niestrawność i bóle żołądka, a także zewnętrznie na zapalenie stawów, reumatyzm. Ponieważ ma działanie łagodzące i gojące, może być pomocny w leczeniu wielu problemów skórnych, pielęgnacji skóry trądzikowej czy wzmocnieniu cebulek włosów. Uprawiany jest też jako roślina pokojowa.

Źródło: Interia.pl, wp.pl

Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Liście laurowe to nie tylko doskonała przyprawa, ale i świetny domowy zamiennik różnych produktów! Sprawdźcie sami, po co należy wkładać je do kuchennej półki.

Stosowana już w starożytnej Grecji przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak i aromat każdej mięsnej potrawie. Liście laurowe są niezbędne w kuchni! Wiedzieliście, że poza poprawianiem smaku dań mają jeszcze wiele różnych zastosowań? Poznajcie te proste triki! Zastosowanie liści laurowych poza gotowaniem Liście laurowe genialnie sprawdzają się w kuchni jako przyprawa. Mięsa i zupy z dodatkiem liści mają charakterystyczny zapach i smak i są po prostu przepyszne. Ale doprawianie dań to nie jedyna możliwość zastosowania liści laurowych! Środek na mole – szkodniki w kuchni są wyjątkowo wstrętne. Jednymi z najczęstszych nieproszonych lokatorów są mole spożywcze, które chętnie żerują na suchej żywności, takiej jak makarony, kasze, a nawet herbata! I w tym przypadku wawrzyn znajdzie swoje zastosowanie. Mole bowiem, podobnie jak komary, nie cierpią zapachu liści laurowych. Wystarczy do pojemnika z ryżem, makaronem i innymi suchymi produktami wrzucić kilka liści laurowych, które odstraszą szkodniki. Mole zwalczycie także wkładając do obleganej przez te insekty szafki kuchennej - powinny wystarczyć dwa listki Gdzie jeszcze można wykorzystać liście laurowe? Mają jeszcze sporo innych, równie ciekawych właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Poniżej zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wykorzystanie liści laurowych: Odstraszacz komarów – te irytujące insekty nie cierpią zapachu świeżego wawrzynu! Wystarczy rozłożyć liście w kilku miejscach w domu oraz na zewnątrz, jeśli planujecie siedzieć przed domem. Odprężenie – zalane wrzątkiem liście laurowe  wydzielają przepiękny zapach, który działa niezwykle odprężająco i pozwala się zrelaksować po ciężkim dniu. Miłośnicy uprawy roślin mogą spróbować swoich sił w...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści odchudza już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka centymetrów
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie. Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści wawrzynu Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy. Środek na insekty  Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak...

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepszy lek na...
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od trawiennych , po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Znamy pewne metody. Liście laurowe nie tylko do stosowania w kuchni Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nazywa się je bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Z kolei węglowodany liści mają zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...