Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?
AdobeStock
Newsy

Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u

Tęsknicie za dawnymi smakami? Przypomnijcie sobie dawne czasy i zróbcie słodkie kulki owsiane!

Dawniej, gdy w sklepach brakowało wszystkiego, rodzice dwoili się i troili, by zdobyć dla swoich dzieci różne łakocie. Kiedy na półkach królowały niezbyt smaczne wyroby czekoladopodobne, trzeba było sobie radzić własnymi sposobami. Tak powstawały pomysły na kogel-mogel, krem sułtański czy blok czekoladowy. 

Jednym z nieco zapomnianych przysmaków są słodkie kulki. To proste do wykonania przekąski, składające się głównie z wiórków kokosowych lub płatków owsianych, masła (lub margaryny), kakao i mleka. Ich wykonanie jest bardzo proste, szybkie i w ogóle nie wymaga pieczenia.

Choć dziś półki w sklepach uginają się od słodyczy, nic przecież nie smakuje lepiej, niż deser własnej roboty! Przypomnijcie sobie ten smak i przygotujcie kulki w domu.

Przepis na słodkie kulki z płatków owsianych

Do przygotowania tych przysmaków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 300 g płatków wiórków kokosowych lub owsianych górskich

  • 125 g masła

  • 200 g cukru

  • 20 g kakao

  • 160 g mleka w proszku

  • 3 łyżki wody

  • 3 łyżki mleka 

Jeżeli nie odpowiadają wam całe płatki owsiane, zmielcie je blenderem lub użyjcie płatków błyskawicznych. 

Zobacz także
Blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy z zeszytu babci. Ten smak zna z dzieciństwa każdy Polak

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki

Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki

Przygotowanie:

  1. Odmierzcie 125 g masła i rozpuśćcie w garnku. 

  2. Dodajcie wodę, kakao i cukier. Wymieszajcie i podgrzewajcie, aż składniki się połączą.

  3. Na koniec wlejcie mleko. Podgrzewajcie delikatnie mieszając, aż masa będzie idealnie gładka. 

  4. Wyłączcie ogień i do gorącej masy wsypcie mleko w proszku. Szybko wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. 

  5. Następnie wsypcie płatki owsiane i jeszcze raz zamieszajcie. Odczekajcie, aż masa nieco ostygnie.

  6. Gdy zawartość garnka będzie ciepła, ale nie gorąca (chodzi o to, żeby się nie poparzyć), ręcznie formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe łakocie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 

I gotowe! Na koniec, kiedy kulki będą jeszcze ciepłe, można je dodatkowo obtoczyć np. w cukrze pudrze, siekanych orzechach czy wiórkach kokosowych. Takie kulki będą doskonałą przekąską na deser, do kawy albo na drugie śniadanie.

Źródło: siosmutkinaslodko.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
ONS.pl
Newsy
Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
Poznajcie ten przepis! Aktorka nie mogła się oprzeć!

Ewa Gawryluk to znana polska aktorka. Można zobaczyć ją zarówno na ekranach telewizyjnych, jak i na deskach teatrów. Widzowie znają ją z występów w serialach. Od wielu lat gra między innymi w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w postać Ewy Nowak-Hoffer. Aktorka ma 53 lata, a jej figura wprost zachwyca! Sama mówi, że zawdzięcza to samozaparciu i skutecznemu ograniczaniu słodkości. Aktorka co jakiś czas pozwala sobie jednak na odstępstwa od diety. Niedawno podzieliła się na swoim Instagramie pomysłem na deser. Przygotowała pyszne kakaowe babeczki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk)   Przepis na babeczki jest bardzo prosty! Nie trzeba ich nawet piec. Robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Lista składników też nie jest wyszukana. Składniki na babeczki kakaowe bez pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao Bakalie: orzechy włoskie, laskowe lub ziemne, rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową Kilka ciasteczek owsianych w czekoladzie Przygotowanie babeczek bez pieczenia Masło i mleko pogrzejcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajcie do rondla kakao i cukier. Mieszajcie aż do rozpuszczenia, uważając, żeby mleko nie wykipiało. Żelatynę rozpuśćcie w osobnym naczyniu w kilku łyżkach zimnego mleka. Mieszajcie, żeby żelatyna była gładka. Dodajcie żelatynę do gotującej się masy i dokładnie wymieszajcie. Zwróćcie uwagę, żeby nie było żadnych grudek. Odstawcie masę na...

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy
Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem. Bogate źródło białka Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu. Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.  Aromatyczne wiórki Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak. Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 spora gruszka 3-4 łyżki mąki orkiszowej 2-3 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami...

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...