Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?
TikTok/lowcarblove
Newsy

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Niektórzy spożywają je na surowo, inni robią z nich sałatki, ale są też tacy, którzy je... smażą. Czy słyszeliście kiedyś o przekąsce ze smażonych ogórków?

Sezon na ogórki w pełni. Korzyści płynące ze spożywania tych warzyw są wprost nieocenione. Ogórki są nie tylko niskokaloryczne i wspaniale nawilżają organizm (składają się w ok. 96% z wody), ale też zawierają wiele ważnych witamin i minerałów, m.in. witaminę C i K a także białko, potas, błonnik, magnez i mangan.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać ogórki w kuchni?

To zdrowe i smaczne warzywo można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jedni je kiszą lub robią z niego ogórki małosolne. Drudzy przygotowują z nich chłodnik lub pyszną zupę. Kolejni je... smażą. Co powiecie na smażone ogórki? Ten przepis to prawdziwy hit sieci!

Jak zrobić smażone ogórki?

Mimo iż przekąska ta brzmi nieco niedorzecznie, warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna. Jak ją przygotować? Potrzebujecie tylko dwóch składników - żółtego sera i kilku pikli.

Składniki:

  • garść startego żółtego sera
  • pokrojone w plasterki pikle ze słoika
Zobacz także
Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania

Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Autorką przepisu jest @lowcarblove. Dziewczyna pokazała swoim obserwatorom na TikToku, jak przyrządza swoją niebanalną przekąskę. Będziecie do tego potrzebować gofrownicy.

@lowcarblove

This was my snack to hold me off until Dinner ##omad ##friedpickles ##keto ##ketodiet ##weightlosstips ##ComfortFood

♬ original sound - Mayra Wendolyne

Przygotowanie:

Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, jak TikTokerka wykłada na gofrownicę garść startego żółtego sera, a następnie kładzie na to pokrojone w plasterki pikle ze słoika, które na koniec posypuje kolejną warstwą startego żółtego sera. Po upieczeniu powstaje chrupiący czips ogórkowo-serowy.

Jeżeli nie macie gofrownicy, równie dobrze możecie zrobić taką przekąskę w piekarniku lub tosterze.

Wystarczy, że wyłożycie blachę papierem do pieczenia, ułożycie na niej plastry ogórka, a następnie posypiecie je startym serem – radzi swoim czytelnikom Radio ZET.

Co sądzicie o tym nietypowym daniu? Przygotujecie je w domu?

Jeśli jednak ten przepis nie do końca was przekonał, sprawdźcie inny pomysł na smażone ogórki z dodatkiem mozarelli. 

Źródło: tiktok, radiozet.pl

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

jak zrobić zapiekankę mięsną moussaka
Flickr
Newsy
Ta zapiekanka mięsna to prawdziwy hit na polskich stołach. Szybkie danie za grosze
Polacy uwielbiają zapiekanki i różnego rodzaju dania łączące mięso i ziemniaki. Mamy dla was hitowy przepis na zapiekanką a'la grecka musaka.

Musaka to nieodłączny element greckiej kuchni tuż obok tradycyjnej sałatki, gyrosu czy sera feta. Bez problemu możecie odtworzyć ją we własnym domu. Z podanego przez nas przepisu śmiało można wykreślić bakłażana, jeżeli oczywiście nie znajdziecie go w swoim sklepie. Wbrew pozorom, przygotowanie tego dania wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy szybko ugotować ziemniaki, przesmażyć mięso i pieczarki i pozostanie właściwie tylko pieczenie. Przepis na zapiekankę mięsną a'la musaka Składniki: 1 bakłażan 40 dag ziemniaki 50 dag mięsa mielonego (łopatko, lub mieszanka wołowo-wieprzowa) 50 dag pieczarek 4-5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych Zioła prowansalskie Tymianek 20 dag startego sera żółtego 10 dag sera feta lub innego sera solankowego Pół szklanki śmietany 12% 2 jaja Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru Oliwa Natka pietruszki Przygotowanie: Bakłażana pokrójcie na plastry i posypcie go sola. Odstawcie na ok. pół godziny. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach z dodatkiem soli, przestudźcie i pokrójcie w plastry. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na oliwie. Dodajcie do cebuli mięso, przyprawy, zioła i usmażcie. Dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i gotujcie do odparowania nadmiaru płynu. Doprawcie sos łyżeczką cukru. Na drugiej patelni podsmażcie obrane i posiekane pieczarki. Pieczarki powinny smażyć się do odparowania nadmiaru wody. Podsmażcie także bakłażany. Po podsmażeniu ułóżcie bakłażany na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajcie do naczynia kolejno połowę mięsa, potem ziemniaki, resztę mięsa, połowę startego sera żółtego, pieczarki i resztę sera. Przygotujcie biały sos z sera fety,...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...