Sezon na ogórki w pełni. Korzyści płynące ze spożywania tych warzyw są wprost nieocenione. Ogórki są nie tylko niskokaloryczne i wspaniale nawilżają organizm (składają się w ok. 96% z wody), ale też zawierają wiele ważnych witamin i minerałów, m.in. witaminę C i K a także białko, potas, błonnik, magnez i mangan.

Jak wykorzystać ogórki w kuchni?

To zdrowe i smaczne warzywo można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jedni je kiszą lub robią z niego ogórki małosolne. Drudzy przygotowują z nich chłodnik lub pyszną zupę. Kolejni je... smażą. Co powiecie na smażone ogórki? Ten przepis to prawdziwy hit sieci!

Jak zrobić smażone ogórki?

Mimo iż przekąska ta brzmi nieco niedorzecznie, warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna. Jak ją przygotować? Potrzebujecie tylko dwóch składników - żółtego sera i kilku pikli.

Składniki:

  • garść startego żółtego sera
  • pokrojone w plasterki pikle ze słoika

Autorką przepisu jest @lowcarblove. Dziewczyna pokazała swoim obserwatorom na TikToku, jak przyrządza swoją niebanalną przekąskę. Będziecie do tego potrzebować gofrownicy.

Zobacz także:

@lowcarblove

This was my snack to hold me off until Dinner ##omad ##friedpickles ##keto ##ketodiet ##weightlosstips ##ComfortFood

♬ original sound - Mayra Wendolyne

Przygotowanie:

Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, jak TikTokerka wykłada na gofrownicę garść startego żółtego sera, a następnie kładzie na to pokrojone w plasterki pikle ze słoika, które na koniec posypuje kolejną warstwą startego żółtego sera. Po upieczeniu powstaje chrupiący czips ogórkowo-serowy.

Jeżeli nie macie gofrownicy, równie dobrze możecie zrobić taką przekąskę w piekarniku lub tosterze.

Wystarczy, że wyłożycie blachę papierem do pieczenia, ułożycie na niej plastry ogórka, a następnie posypiecie je startym serem – radzi swoim czytelnikom Radio ZET.

Co sądzicie o tym nietypowym daniu? Przygotujecie je w domu?

Jeśli jednak ten przepis nie do końca was przekonał, sprawdźcie inny pomysł na smażone ogórki z dodatkiem mozarelli. 

Źródło: tiktok, radiozet.pl