Powstająca poprzez połączenie gotowanych warzyw z surowym jabłkiem i majonezem, sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Internet jest przepełniony kulinarnymi wariacjami na ten temat. W końcu każdy przyrządza ją trochę inaczej. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście jej w wersji z kabanosem, koniecznie nadróbcie zaległości.
Przepis na sałatkę jarzynową z kabanosem
Będziecie potrzebować
- Świeżych warzyw: 2 marchewek, 1 cebuli, 8 ziemniaków
- 300 gramów selera marynowanego
- 400 gramów groszku konserwowego
- 3 korniszonów
- 1 jabłka
- 1 natkę pietruszki
- 3 kabanosów
- 4 łyżek majonezu
- Bulionu lub wody
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w bulionie lub osolonej wodzie (powinny być gotowe po ok. 20 minutach od momentu, w którym bulion zacznie wrzeć). Marchewki oskrobcie i również podgotujcie.
- Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmijcie je z wody i przestudźcie, a następnie pokrójcie w średniej wielkości kostkę (nie może być za mała, bo inaczej z sałatki zrobi się papka). Całość umieśćcie w dużej misce.
- Groszek konserwowy i seler marynowany odcedźcie z wody, a następnie dodajcie do pokrojonych warzyw. Korniszony pokrójcie w kosteczkę, natkę posiekajcie drobno, z kolei kabanosa podzielcie na cienkie plasterki - połączcie z pozostałymi składnikami.
- Cebulę obierzcie, a następnie posiekajcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną również umieśćcie w misce. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Na koniec do sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowe!
Źródło: gotujmy