sałatka jarzynowa z kabanosem przepis
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję

Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, przede wszystkim przy okazji rodzinnych spotkań. Nie ulega wątpliwości, że bez tego wspaniałego przysmaku, polska kuchnia po prostu nie mogłaby istnieć. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować.
Weronika Kępa
styczeń 18, 2021

Powstająca poprzez połączenie gotowanych warzyw z surowym jabłkiem i majonezem, sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Internet jest przepełniony kulinarnymi wariacjami na ten temat. W końcu każdy przyrządza ją trochę inaczej. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście jej w wersji z kabanosem, koniecznie nadróbcie zaległości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na sałatkę jarzynową z kabanosem

Będziecie potrzebować

  • Świeżych warzyw: 2 marchewek, 1 cebuli, 8 ziemniaków
  • 300 gramów selera marynowanego
  • 400 gramów groszku konserwowego
  • 3 korniszonów
  • 1 jabłka
  • 1 natkę pietruszki
  • 3 kabanosów
  • 4 łyżek majonezu
  • Bulionu lub wody
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w bulionie lub osolonej wodzie (powinny być gotowe po ok. 20 minutach od momentu, w którym bulion zacznie wrzeć). Marchewki oskrobcie i również podgotujcie.
  2. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmijcie je z wody i przestudźcie, a następnie pokrójcie w średniej wielkości kostkę (nie może być za mała, bo inaczej z sałatki zrobi się papka). Całość umieśćcie w dużej misce.
  3. Groszek konserwowy i seler marynowany odcedźcie z wody, a następnie dodajcie do pokrojonych warzyw. Korniszony pokrójcie w kosteczkę, natkę posiekajcie drobno, z kolei kabanosa podzielcie na cienkie plasterki - połączcie z pozostałymi składnikami.
  4. Cebulę obierzcie, a następnie posiekajcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną również umieśćcie w misce. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Na koniec do sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze