Ta prosta nalewka pobudza trawienie i oczyszcza wątrobę z toksyn. Zrobicie ją z 2 składników w 20 minut
AdobeStock
Newsy

Ta prosta nalewka pobudza trawienie i oczyszcza wątrobę z toksyn. Zrobicie ją z 2 składników w 10 minut

Nalewka z tej rośliny często polecana jest także podczas biegunki, wzdęć oraz nudności. Jak ją przygotować?

Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia jest uprawiana na całym świecie a jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego „salvus" oznaczającego „zdrowie".

Szałwia jest wykorzystywana nie tylko jako roślina o działaniu prozdrowotnym, ale również jako przyprawa do wielu dań. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne szałwii

Szałwia to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które mają działanie przeciwutleniające. 
  • Zawiera cenne dla zdrowia kwasy, takie jak: kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas rozmarynowy, kwas elagowy i rutyna – wszystkie z nich są powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak mniejsze ryzyko zachorowania raka oraz poprawa funkcji mózgu i pamięci.
  • Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, objawy zapalenia zatok, migdałków i oskrzeli. Może być używana na bóle dziąseł i afty.
  • Ma działanie żółciopędne. Wzmagając wydzielanie żółci i soku żołądkowego, pobudza pracę układu pokarmowego i procesy trawienia.
  • Pomaga na trawienie. Zapobiega niestrawnościom pokarmowym. 
  • Wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
  • Szałwia zwyczajna była tradycyjnie stosowana w celu zmniejszenia dokuczliwych symptomów menopauzy. Zawarte w niej związki mają właściwości podobne do estrogenów, co pozwala im wiązać się z pewnymi receptorami w mózgu, aby poprawić pamięć i leczyć uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się, które towarzyszą przekwitaniu.
Zobacz także
To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Ponadto, szałwia ma działanie:

  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • ściągające
  • przeciwbiegunkowe
  • rozkurczowe
  • hamujące wydzielanie potu

Jaki jest profil odżywczy szałwii?

Szałwia zawiera solidną dawkę witamin i minerałów.

Jedna łyżeczka (0,7 grama) mielonej szałwii zawiera:

  • Kalorie: 2
  • Białko: 0,1 grama
  • Węglowodany: 0,4 grama
  • Tłuszcz: 0,1 grama
  • Witamina K: 10% zalecanego dziennego spożycia
  • Żelazo: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
  • Witamina B6: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
  • Wapń: 1% zalecanego dziennego spożycia
  • Mangan: 1% zalecanego dziennego spożycia

Szałwia zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi oraz witamin A, C i E.

Jak zrobić nalewkę z szałwii?

Do przygotowania nalewki z szałwii potrzebujecie tylko dwóch składników. Zrobicie ją w 10 minut. 

Składniki:

  • szałwia lekarska - 200 g
  • wódka - 1 litr

Przygotowanie:

  1. Liście szałwii opłuczcie, osuszcie i włóżcie do słoja.
  2. Zalejcie alkoholem (na 100 g liści wlejcie 500 ml wódki).
  3. Liście powinny być przykryte alkoholem.
  4. Słój zakręćcie i odstawcie na co najmniej 14 dni (co jakiś czas możecie wstrząsnąć słojem).
  5. Po tym czasie szałwię odcedźcie i odciśnijcie dokładnie cały płyn.
  6. Zlejcie nalewkę do butelek.

Źródło: gotujwstylueko.pl, healthline.com

Kto powinien unikać szczawiu?
AdobeStock
Newsy
Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne
Szczaw jest bardzo smaczny i zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Kto powinien się wystrzegać jedzenia szczawiu?

Szczaw i przygotowywana z niego zupa szczawiowa z jajkiem , to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Nie każdy jednak może włączać do diety szczaw. Kto powinien szczególnie na niego uważać? Czym jest szczaw? Szczaw to roślina z rodziny rdestowatych, która liczy sobie około 200 różnych gatunków. Szczaw zwyczajny, bo o nim mowa w naszym artykule, to popularne w Polsce warzywo, które jest podstawą do przygotowywania wielu smacznych dań. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście zupa szczawiowa. Ze szczawiu przygotowujemy też przetwory na zimę oraz dodajemy go do różnych dań . Niestety, nie każdy może cieszyć się walorami smakowymi szczawiu. Kto powinien się go wystrzegać? Kto nie powinien jeść szczawiu? Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który jest toksyną, dlatego konieczne jest umiarkowane spożycie szczawiu. Kwas ten wiąże zawarty w pożywieniu wapń, czego skutkiem jest ograniczenie przyswajania tego pierwiastka. Ponadto, kwas szczawiowy przyczynia się do wzrostu kamieni nerkowych, więc osoby, które mają problemy z kamieniami, powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w kwas szczawiowy, takich jak właśnie szczaw. Nie powinny go także spożywać osoby, które cierpią z powodu chorób nerek, dny moczanowej, osteoporozy oraz reumatyzmu. Należy również pamiętać, że podczas gotowania szczawiu lepiej nie używać naczyń żeliwnych lub aluminiowych, ponieważ metal będzie oddziaływał z kwasem szczawiowym a to sprawi, że roślina nabierze bardzo nieprzyjemnego metalicznego smaku. Dlaczego warto jeść szczaw? Dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów, szczaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedna filiżanka surowego szczawiu zawiera 29 kalorii, 4,3 grama węglowodanów i 2,6 grama białka. Szczaw dostarcza również...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

picie szałwii spala tłuszcz
Adobe Stock
Newsy
Macie fałdki na brzuchu? Ten napój w mig wytopi niechciany tłuszcz. W tydzień zapomnicie o kilogramach
Przybyło wam ostatnio co nieco tu i ówdzie? Nie ma się o co martwić. Wykorzystajcie zaparzaną szałwię do wytopienia zbędnego tłuszczu.

Zalety medycyny ludowej i zielarstwa są znane nie od dziś. Zamiast tracić fortunę na wymyślne preparaty, zaufajcie sprawdzonej szałwii. To skromne ziółko posłuży wam do przeprowadzenia solidne kuracji przeciwtłuszczowej. Wystarczy zacząć ją regularnie pić. Oczywiście nie musimy przypominać, że skutki takiej kuracji będą jeszcze lepsze i wyraźniejsze, gdy dołożycie do tego regularną aktywność fizyczną i postawicie na racjonalne, zdrowe odżywianie. Jakie są zalety picia szałwii? Wróćmy jednak do szałwii. Olejki eteryczne zawarte w jej suszu, mogą zdziałać prawdzie cuda. Rzućcie okiem na tę listę. Wypisaliśmy na niej specjalnie dla was zalety picia herbatek szałwiowych. Wspieranie trawienia tłuszczów Pobudzanie wydzielania soków żołądkowych Regulacja pracy jelit Działanie bakteriobójcze Działanie przeciwzapalne Blokowanie rozwoju wielu groźnych drobnoustrojów w organizmie Działanie rozkurczowe Działanie moczopędne Ograniczanie krwawienia błon śluzowych Ograniczenie krwawienia naskórka Regulacja niektórych procesów hormonalnych Co zawiera szałwia? Jak to możliwe? Szałwia to naprawdę zdrowotne zioło. Swoje fantastyczne właściwości, szałwia zawdzięcza ciekawemu składowi. Oto krótki wyciąg z długiej listy tego, co zawiera w sobie szałwia. Oczywiście także i ta suszona. Olejki eteryczne Garbniki Flawonoidy Witaminę A i C Witaminy z grupy B Karoten Cenne minerały, takie jak: potas, sód, wapń, żelazo, magnez i cynk Kto nie powinien pić szałwii? Szałwia może być pita przez osoby młode i starsze – nie ma ograniczeń wiekowych w jej spożyciu. Inaczej wygląda sprawa łączenia szałwii z innymi preparatami. Z szałwią ostrożnie powinny postępować osoby przyjmujące antydepresanty,...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...