Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia jest uprawiana na całym świecie a jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego „salvus" oznaczającego „zdrowie".

Szałwia jest wykorzystywana nie tylko jako roślina o działaniu prozdrowotnym, ale również jako przyprawa do wielu dań. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Właściwości zdrowotne szałwii

Szałwia to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które mają działanie przeciwutleniające. 
  • Zawiera cenne dla zdrowia kwasy, takie jak: kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas rozmarynowy, kwas elagowy i rutyna – wszystkie z nich są powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak mniejsze ryzyko zachorowania raka oraz poprawa funkcji mózgu i pamięci.
  • Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, objawy zapalenia zatok, migdałków i oskrzeli. Może być używana na bóle dziąseł i afty.
  • Ma działanie żółciopędne. Wzmagając wydzielanie żółci i soku żołądkowego, pobudza pracę układu pokarmowego i procesy trawienia.
  • Pomaga na trawienie. Zapobiega niestrawnościom pokarmowym. 
  • Wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
  • Szałwia zwyczajna była tradycyjnie stosowana w celu zmniejszenia dokuczliwych symptomów menopauzy. Zawarte w niej związki mają właściwości podobne do estrogenów, co pozwala im wiązać się z pewnymi receptorami w mózgu, aby poprawić pamięć i leczyć uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się, które towarzyszą przekwitaniu.

Ponadto, szałwia ma działanie:

Zobacz także:

  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • ściągające
  • przeciwbiegunkowe
  • rozkurczowe
  • hamujące wydzielanie potu

Jaki jest profil odżywczy szałwii?

Szałwia zawiera solidną dawkę witamin i minerałów.

Jedna łyżeczka (0,7 grama) mielonej szałwii zawiera:

  • Kalorie: 2
  • Białko: 0,1 grama
  • Węglowodany: 0,4 grama
  • Tłuszcz: 0,1 grama
  • Witamina K: 10% zalecanego dziennego spożycia
  • Żelazo: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
  • Witamina B6: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
  • Wapń: 1% zalecanego dziennego spożycia
  • Mangan: 1% zalecanego dziennego spożycia

Szałwia zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi oraz witamin A, C i E.

Jak zrobić nalewkę z szałwii?

Do przygotowania nalewki z szałwii potrzebujecie tylko dwóch składników. Zrobicie ją w 10 minut. 

Składniki:

  • szałwia lekarska - 200 g
  • wódka - 1 litr

Przygotowanie:

  1. Liście szałwii opłuczcie, osuszcie i włóżcie do słoja.
  2. Zalejcie alkoholem (na 100 g liści wlejcie 500 ml wódki).
  3. Liście powinny być przykryte alkoholem.
  4. Słój zakręćcie i odstawcie na co najmniej 14 dni (co jakiś czas możecie wstrząsnąć słojem).
  5. Po tym czasie szałwię odcedźcie i odciśnijcie dokładnie cały płyn.
  6. Zlejcie nalewkę do butelek.

Źródło: gotujwstylueko.pl, healthline.com