Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia jest uprawiana na całym świecie a jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego „salvus" oznaczającego „zdrowie".
Szałwia jest wykorzystywana nie tylko jako roślina o działaniu prozdrowotnym, ale również jako przyprawa do wielu dań. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Właściwości zdrowotne szałwii
Szałwia to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.
- Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które mają działanie przeciwutleniające.
- Zawiera cenne dla zdrowia kwasy, takie jak: kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas rozmarynowy, kwas elagowy i rutyna – wszystkie z nich są powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak mniejsze ryzyko zachorowania raka oraz poprawa funkcji mózgu i pamięci.
- Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, objawy zapalenia zatok, migdałków i oskrzeli. Może być używana na bóle dziąseł i afty.
- Ma działanie żółciopędne. Wzmagając wydzielanie żółci i soku żołądkowego, pobudza pracę układu pokarmowego i procesy trawienia.
- Pomaga na trawienie. Zapobiega niestrawnościom pokarmowym.
- Wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
- Szałwia zwyczajna była tradycyjnie stosowana w celu zmniejszenia dokuczliwych symptomów menopauzy. Zawarte w niej związki mają właściwości podobne do estrogenów, co pozwala im wiązać się z pewnymi receptorami w mózgu, aby poprawić pamięć i leczyć uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się, które towarzyszą przekwitaniu.
Ponadto, szałwia ma działanie:
Zobacz także:
- przeciwzapalne
- bakteriobójcze
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicze
- ściągające
- przeciwbiegunkowe
- rozkurczowe
- hamujące wydzielanie potu
Jaki jest profil odżywczy szałwii?
Szałwia zawiera solidną dawkę witamin i minerałów.
Jedna łyżeczka (0,7 grama) mielonej szałwii zawiera:
- Kalorie: 2
- Białko: 0,1 grama
- Węglowodany: 0,4 grama
- Tłuszcz: 0,1 grama
- Witamina K: 10% zalecanego dziennego spożycia
- Żelazo: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
- Witamina B6: 1,1% zalecanego dziennego spożycia
- Wapń: 1% zalecanego dziennego spożycia
- Mangan: 1% zalecanego dziennego spożycia
Szałwia zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi oraz witamin A, C i E.
Jak zrobić nalewkę z szałwii?
Do przygotowania nalewki z szałwii potrzebujecie tylko dwóch składników. Zrobicie ją w 10 minut.
Składniki:
- szałwia lekarska - 200 g
- wódka - 1 litr
Przygotowanie:
- Liście szałwii opłuczcie, osuszcie i włóżcie do słoja.
- Zalejcie alkoholem (na 100 g liści wlejcie 500 ml wódki).
- Liście powinny być przykryte alkoholem.
- Słój zakręćcie i odstawcie na co najmniej 14 dni (co jakiś czas możecie wstrząsnąć słojem).
- Po tym czasie szałwię odcedźcie i odciśnijcie dokładnie cały płyn.
- Zlejcie nalewkę do butelek.
Źródło: gotujwstylueko.pl, healthline.com