Eliksir zdrowia przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy

Ta prosta mikstura usuwa z organizmu nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Regularne picie daje spektakularne efekty

Chcecie trochę poprawić swoje zdrowie? Koniecznie wypróbujcie przepis na tę miksturę zwaną eliksirem zdrowia.

Szukacie naturalnych sposobów na poprawę zdrowia? Dobrze trafiliście. Mamy dla was prawdziwy hit! Dzięki temu przepisowi dostarczycie sobie wielu cennych witamin i minerałów. Przepis jest bardzo prosty i ekstra tani.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Eliksir zdrowia

Pewnie macie dwa składniki, które należy połączyć, by uzyskać ten zdrowy i pyszny napój. Są one także zdrowe osobno i pewnie o tym wiecie, ale łącząc je, możecie jeszcze bardziej wzmocnić ich wzajemne działanie.

Natka pietruszki

  • Poprawia trawienie
  • Usuwa wzdęcia
  • Usuwa nieświeży oddech
  • Działa dobrze na wygląd cery
  • Łagodzi nerwobóle
  • Cechuje się niesamowicie wysoką zawartością witaminy C

Cytryna

  • Według niektórych źródeł ma właściwości przeciwnowotworowe
  • Pobudza trawienie
  • Może pomagać w reumatoidalnym zapaleniu stawów
  • Rozrzedza krew i wpiera serce

Składniki eliksiru zdrowia:

  • Litr wody
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • Kilogram cytryn
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
Zobacz także
Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Przygotowanie eliksiru zdrowia:

  1. Cytryny włóżcie do miski lub zlewu napełnionego wodą. 
  2. Dodajcie sodę oczyszczoną. 
  3. Pozostawcie cytryny do namoczenia i dobrze umyjcie. Pokrójcie umyte cytryny na drobne kawałki. Nie obierajcie ich wcześniej ze skórki.
  4. Pietruszkę dobrze umyjcie i posikajcie łącznie z łodygami.
  5. W garnku zagotujcie litr wody. Odstawcie ją do ostygnięcia.
  6. Po ostygnięciu dodajcie do wody cytryny i natkę pietruszki.
  7. Wymieszajcie składniki i odstawcie na 24 godziny.
  8. Kolejnego dnia przelejcie zawartość garnka do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
  9. Pijcie miksturę w ilości ok. 50-100 ml codziennie przed śniadaniem.

Stosowanie i działanie mikstury prozdrowotnej

Według twórców kuracja trwa przez 15 dni i może być powtórzona ponownie po przerwie 15-dniowej. Przepis na miksturę wywodzi się z receptury świętej Hildegardy. Przypisuje się mu wyjątkowe właściwości poprawiające pracę serca. Faktycznie, mikstura jest bardzo bogata w zdrowe antyoksydanty i witaminę C. Jeśli nie macie ochoty przeprowadzać całego procesu, pamiętajcie, by jadać natkę pietruszki tak często jak to możliwe. Jest ona niesamowicie bogata w witaminy, a jej dodatek poprawi każdą dietę.

 

Mikstura z tych 3 składników wymiata złogi z tętnic, reguluje ciśnienie. Szczególnie 1 zaskakuje
Sdobe Stock
Newsy
Mikstura z tych 3 prostych składników wymiata złogi z tętnic, reguluje ciśnienie. 1 składnik was zaskoczy
Chcecie oczyścić organizm, poprawić trawienie, obniżyć ciśnienie czy wspomóc rozpoczęte właśnie odchudzanie? Ten napar będzie odpowiedni, zróbcie go na zapas.

Czy zastanawiacie się, jak żyjąc w zanieczyszczonym środowisku, nie zawsze pilnując zdrowej diety, prowadząc niezdrowy tryb życia, możecie poprawić swój stan zdrowia? Oczywiście nie istnieją cudowne mikstury. Dietę należy zmienić na zdrowszą i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, nie mówiąc o papierosach czy alkoholu, bo tylko w ten sposób znacząco zmniejszycie ryzyko takich chorób jak miażdżyca czy zawał serca. Uzdrawiające mikstury nie istnieją, ale są takie, które mogą wesprzeć poszczególne organy czy pomagają oczyścić organizm. Jak ta, na którą przepis podajemy dzisiaj. Przepis na miksturę z 3 składników Składniki 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 pęczek natki pietruszki kilka cytryn 12 szklanek wody Przygotowanie Umyjcie dokładnie cytryny, przełóżcie do garnka, wlejcie wodę i pozostawcie na 1 godzinę. Po godzinie odlejcie z cytryn wodę z sodą. Same cytryny pokrójcie na grube kawałki, plastry lub ósemki. Natkę dokładnie umyjcie i poszatkujcie. Do garnka przełóżcie pokrojone cytryny, natkę i zalejcie czysta wodą, bez sody. Gotujcie wywar na małym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu przecedźcie przez sito lub gazę, rozlejcie do butelek i wstawcie do lodówki. Pijcie codziennie rano 1 łyżeczkę syropu. Jak działa mikstura z cytryny i sody oczyszczonej? Połączenie wody, soku z cytryny i sody oczyszczonej powoduje powstanie syropu, który poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe np. zgagę, a przede wszystkim pomaga oczyścić organizm z toksyn. Soda oczyszczona wraz z sokiem z cytryny stanowi doskonały detoks organizmu. Oczyszcza wątrobę z toksyn, dostarcza potasu, antyoksydantów i dużej ilości witaminy C. Ten nietypowy duet jest także świetnym wsparciem dla osób na diecie...

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni
Przygotujcie się na 3-dniowy detoks. Odstawcie tłuste potrawy, alkohol i przez tych kilka dni pomagajcie zregenerować się wątrobie. Kuracja jest bardzo prosta.

Wątroba oczyszcza, filtruje i usuwa z organizmu toksyny i inne zanieczyszczenia, które dostały się tam z zewnątrz. Stałe filtrowanie powoduje, że ona sama także wymaga oczyszczenia. Inaczej zaczyna działać mniej sprawnie i mniej skutecznie pozbawiać organizm toksyn. Podpowiadamy jak ją przywrócić do dobrej formy w 3 dni, za pomocą domowych metod. 3-dniowy koktajl na odtrucie wątroby Tę miksturę przygotujecie w parę chwil. Potrzebny będzie seler naciowy i jeszcze 2 składniki. Składniki: 3 cytryny 1 szklanka posiekanej kolendry 5 łodyg selera naciowego 6 szklanek wody Przygotowanie: Umyjcie cytryny, obierzcie i umieśćcie w blenderze. Dodajcie umyte łodygi selera, kolendrę i wlejcie wodę. Po zmiksowaniu wszystkich składników mikstura jest gotowa do picia. Pijcie 1 szklankę, 3 razy dziennie: przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Stosujcie kurację przed 3 dni. Podczas detoksu unikajcie jedzenia ciężkostrawnych potraw i całkowicie odstawcie napoje alkoholowe. Po tym czasie zróbcie przynajmniej tygodniową przerwę i możecie powtórzyć 3-dniową kurację oczyszczającą. Wartości oczyszczające składników użytych w koktajlu Seler naciowy często używany jest jako baza do zielonych koktajli. Ma neutralny smak i po dodaniu dowolnych warzyw i owoców tworzy sycące, zdrowe koktajle polecane na różne dolegliwości. W tym koktajlu wykorzystano jego właściwości zdrowotne: seler poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego. Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Badania naukowe pokazały, że pacjenci spożywający kolendrę, usuwali z moczem złogi z dodatkiem rtęci, ołowiu i aluminium. Oczyszczające i detoksykacyjne właściwości kolendry...

sałatka z buraczków
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ta pyszna i zdrowa sałatka z buraczków zrobi furorę w waszym domu. Koniecznie dodajcie 1 sekretny składnik
Szukacie pomysłu na dodatek do rodzinnego obiadu bądź przepisu na przekąskę na spotkanie w gronie znajomych? Nic bardziej prostego! Na pomoc przychodzi pyszna sałatka z buraczkami. Dzięki dodaniu jednego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna.  Właściwości zdrowotne buraków Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami. Sekretny składnik sałatki z buraczkami Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak.  Składniki: 2-3 średnie buraki 2 jajka 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli majonez sól pieprz Przygotowanie: Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...