Nawet to, co najzdrowsze, w nadmiarze może zaszkodzić. Warto pamiętać o tej zasadzie szczególnie w przypadku przypraw, które użyte w dużych ilościach nie pozostają obojętne dla zdrowia. Jedną z nich jest cynamon, którego często używamy do przyrządzania wypieków i innych dań. Sprawdźcie, ile cynamonu dziennie powinno się jeść.
Właściwości zdrowotne cynamonu
Cynamon jak najbardziej powinien znaleźć się w waszej diecie ze względu na jego dobroczynne właściwości. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, dlatego jest świetnym dodatkiem np. do codziennej kawy w chłodne poranki.
Ponadto, cynamon obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a także wspomoże organizm przy stanach zapalnych. Działa też dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy.
Ile cynamonu dziennie można jeść?
By spożywanie cynamonu było bezpieczne dla zdrowia, nie należy przekraczać jego dziennej zalecanej dawki, która wynosi około 1 łyżeczkę dziennie (w przypadku osób dorosłych).
Zobacz także:
Wszystko to przez kumarynę, która jest zawarta w cynamonie cassia, najczęściej spotykanej odmianie w sklepach. Jedzenie większych ilości cynamonu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu - o tym piszemy poniżej.
Skutki spożycia zbyt dużych ilości cynamonu
Można wymienić nawet aż pięć negatywnych skutków spożywania cynamonu w nadmiernych ilościach. To między innymi:
- zbyt niski poziom cukru we krwi - to objaw niebezpieczny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Objawami są zmęczenie, ból głowy, a nawet utrata przytomności.
- uszkodzenie wątroby - kumaryna zawarta w cynamonie, przyjmowana w dużych ilościach, wpływa toksycznie na wątrobę.
- ryzyko zachorowania na raka - u zwierząt kumaryna zwiększa ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Trwają badania nad wpływem tego składnika na zdrowie ludzi.
- kłopoty z oddychaniem - sproszkowany cynamon po dostaniu się do układu oddechowego wywołuje gwałtowny kaszel, a czasami wymioty. W skrajnych przypadkach może spowodować infekcję i uszkodzenie płuc.
- interakcja z innymi lekami - cynamon powinny ograniczać osoby stosujące leki na wątrobę, cukrzycę oraz serce.
Źródło: zdrowie.wprost.pl