Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze

Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cynamonu

Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości:

  • Ma działanie rozgrzewające
  • Stosuje się go do inhalacji
  • Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
  • Odstrasza insekty
  • Pobudza krążenie
  • Odświeża oddech

Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej.

Zobacz także
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Co to jest kumaryna?

Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy.

Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów.

Jaka dawka cynamonu jest bezpieczna?

Jak w takim razie należy jeść cynamon, by się uchronić przed konsekwencjami przedawkowania kumaryny? Ważny jest umiar. Bezpieczna ilość cynamonu dla dorosłego człowieka, to płaska łyżeczka do herbaty dziennie. W przypadku dzieci, ilość tę trzeba oczywiście zmniejszyć. Kupując cynamon zwróćcie uwagę na jego odmianę, ponieważ najwięcej kumaryny znajduje się w chińskim cynamonie kasja, a znacznie mniej w cynamonie cejlońskim.

 

Czytaj także:

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową. Przepis na kawę szarlotkową Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający. Składniki: małe jabłko ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania łyżeczka miodu świeżo zaparzona, gorąca kawa 120 ml mleka Przygotowanie: Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę. Zaparzcie kawę. Spieńcie mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypcie cynamonem. Podawajcie kawę od razu. Właściwości zdrowotne cynamonu Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy? Cynamon: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Pobudza krążenie Odświeża oddech Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Wykazano, że cynamon obniża...

Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
Wiedzieliście, że niektóre przyprawy mogą być trucizną, jeśli użyjecie ich za dużo? Przekonajcie się, jaka jest dzienna bezpieczna dawka cynamonu.

Nawet to, co najzdrowsze, w nadmiarze może zaszkodzić. Warto pamiętać o tej zasadzie szczególnie w przypadku przypraw, które użyte w dużych ilościach nie pozostają obojętne dla zdrowia. Jedną z nich jest cynamon, którego często używamy do przyrządzania wypieków i innych dań. Sprawdźcie, ile cynamonu dziennie powinno się jeść.  Właściwości zdrowotne cynamonu Cynamon jak najbardziej powinien znaleźć się w waszej diecie ze względu na jego dobroczynne właściwości. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, dlatego jest świetnym dodatkiem np. do codziennej kawy w chłodne poranki. Ponadto, cynamon obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a także wspomoże organizm przy stanach zapalnych. Działa też dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy.  Ile cynamonu dziennie można jeść? By spożywanie cynamonu było bezpieczne dla zdrowia, nie należy przekraczać jego dziennej zalecanej dawki, która wynosi około 1 łyżeczkę dziennie (w przypadku osób dorosłych). Wszystko to przez kumarynę, która jest zawarta w cynamonie cassia, najczęściej spotykanej odmianie w sklepach. Jedzenie większych ilości cynamonu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu - o tym piszemy poniżej.  Skutki spożycia zbyt dużych ilości cynamonu  Można wymienić nawet aż pięć negatywnych skutków spożywania cynamonu w nadmiernych ilościach. To między innymi: zbyt niski poziom cukru we krwi - to objaw niebezpieczny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Objawami są zmęczenie, ból głowy, a nawet utrata przytomności. uszkodzenie wątroby - kumaryna zawarta w cynamonie, przyjmowana w dużych ilościach, wpływa toksycznie na wątrobę. ryzyko zachorowania na raka - u zwierząt kumaryna zwiększa ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Trwają badania...

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków
AdobeStock
Newsy
Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 
Waszym problemem jest wysoki cukier? A może szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy bez rafinowanej słodyczy? Zobaczcie, jakie przyprawy ją godnie zastąpią.

Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości.  Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą?  Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia.  Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.   Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie.  Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma?  Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.   Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki.  Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.   Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku...

Napar z tego zioła odtruwa wątrobę i poprawia trawienie. Pijcie go na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego zioła odtruwa wątrobę i poprawia trawienie. Pijcie go na zdrowie
Chcecie odtruć wątrobę, oczyścić organizm i wspomóc lepsze trawienie? Sięgnijcie po tę roślinę i zróbcie z niej zdrowy napar.

Kocanka piaskowa to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny asteraceae, która pochodzi z Europy, Azji Środkowej i Chin. Jej kwiaty mają długą tradycję w europejskiej medycynie. Są one wykorzystywane jako ziołowy lek żółciopędny, hepatoprotekcyjny i odtruwający. Nazwa tej rośliny pochodzi od greckich słów – helios (Słońce) oraz chrysos (złoto), które odnoszą się do charakterystycznego koloru kwiatów. Kocanka piaskowa jest bogata w związki fenolowe, w tym flawonoidy, chalkony, kwasy fenolowe, kumaryny i pirony. Jak wykazały liczne badania, roślina ta wykazuje dużą skuteczność w odtruwaniu wątroby. Właściwości lecznicze kocanki piaskowej W chorobach wątroby bardzo często stosuje się syntetyczne, obciążające organizm leki, które mogą powodować liczne skutki uboczne. Warto wspomóc terapię przy użyciu metod naturalnych. Zdaniem ekspertów, rośliny lecznicze mogą być podstawowym źródłem potencjalnie użytecznych nowych związków do opracowania skutecznego leku do walki z różnymi problemami gastroenterologicznymi. Kocanka piaskowa od lat jest stosowana jako: środek żółciopędny środek moczopędny łagodnie rozkurczający detoksykujący organizm przydatny w leczeniu problemów jelitowych w przypadku pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych jako suplement diety poprawiający perystaltykę jelit środek wzmacniający oraz regenerujący wątrobę dla poprawienia procesów trawiennych wspomaga walkę z problemami skórnymi (np. pękające naczynka, krwiaki i siniaki) Jak przygotować napar z kocanki?  Z kocanki piaskowej możecie zrobić:  napar nalewkę Jeśli chcecie przygotować z niej napar, wystarczy, że zalejecie łyżkę...