Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze

Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cynamonu

Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości:

  • Ma działanie rozgrzewające
  • Stosuje się go do inhalacji
  • Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
  • Odstrasza insekty
  • Pobudza krążenie
  • Odświeża oddech

Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej.

Zobacz także
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Co to jest kumaryna?

Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy.

Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów.

Jaka dawka cynamonu jest bezpieczna?

Jak w takim razie należy jeść cynamon, by się uchronić przed konsekwencjami przedawkowania kumaryny? Ważny jest umiar. Bezpieczna ilość cynamonu dla dorosłego człowieka, to płaska łyżeczka do herbaty dziennie. W przypadku dzieci, ilość tę trzeba oczywiście zmniejszyć. Kupując cynamon zwróćcie uwagę na jego odmianę, ponieważ najwięcej kumaryny znajduje się w chińskim cynamonie kasja, a znacznie mniej w cynamonie cejlońskim.

 

Czytaj także:

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową. Przepis na kawę szarlotkową Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający. Składniki: małe jabłko ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania łyżeczka miodu świeżo zaparzona, gorąca kawa 120 ml mleka Przygotowanie: Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę. Zaparzcie kawę. Spieńcie mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypcie cynamonem. Podawajcie kawę od razu. Właściwości zdrowotne cynamonu Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy? Cynamon: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Pobudza krążenie Odświeża oddech Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Wykazano, że cynamon obniża...

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak i wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
Na odchudzanie, przeziębienie i problemy ze stawami – ta mikstura pomaga prawie na wszystko.

Często najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku dwóch znanych od wieków składników, które od lat są stosowane w leczeniu wielu dolegliwości. Mowa oczywiście o miodzie z cynamonem! Sprawdźcie, jakie właściwości ma połączenie miodu z cynamonem. Miód z cynamonem na problemy ze skórą Osoby borykające się z trądzikiem, wrażliwością na słońce i pierwszymi zmarszczkami z pewnością docenią łagodzące działanie miodu z cynamonem. Takie połączenie nawilża skórę twarzy, przyśpiesza gojenie się ran, działa antybakteryjnie oraz chroni przed wpływem promieniowania słonecznego. Miód z cynamonem na odchudzanie Nie od dziś wiadomo, że cynamon jest jednym ze składników polecanych osobom, które są w trakcie kuracji odchudzających. Cynamon rozgrzewa organizm i przyśpiesza przemianę materii oraz metabolizm, dzięki czemu odchudzanie jest skuteczniejsze. Miód z cynamonem na przeziębienie Choć infekcje kojarzą się raczej z sezonem zimowym, to wbrew pozorom łatwo jest się przeziębić wiosną, która jest okresem przejściowym. Wydaje się, że jest już ciepło, więc ludzie ubierają się lżej. Jednak wciąż wieje zimny wiatr, a rano zdarzają się jeszcze przymrozki, dlatego nietrudno o przeziębienie! W takich sytuacjach mikstura z miodu i cynamonu jest wprost nieoceniona. Miód jest naturalnym antybiotykiem, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i odkażająco, a do tego wzmocni organizm w walce z infekcją. Miód z cynamonem na stawy Nie wszyscy wiedzą, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Dlatego jest bardzo pomocny w przypadku problemów ze stawami, zwłaszcza gdy dokuczają wam bolesne stany zapalne. Miód z cynamonem okaże się pomocny zarówno w formie mikstury do picia, jak i okładów stosowanych...