Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie!
Właściwości cynamonu
Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości:
- Ma działanie rozgrzewające
- Stosuje się go do inhalacji
- Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
- Odstrasza insekty
- Pobudza krążenie
- Odświeża oddech
Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej.
Co to jest kumaryna?
Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy.
Zobacz także:
Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów.
Jaka dawka cynamonu jest bezpieczna?
Jak w takim razie należy jeść cynamon, by się uchronić przed konsekwencjami przedawkowania kumaryny? Ważny jest umiar. Bezpieczna ilość cynamonu dla dorosłego człowieka, to płaska łyżeczka do herbaty dziennie. W przypadku dzieci, ilość tę trzeba oczywiście zmniejszyć. Kupując cynamon zwróćcie uwagę na jego odmianę, ponieważ najwięcej kumaryny znajduje się w chińskim cynamonie kasja, a znacznie mniej w cynamonie cejlońskim.
Czytaj także: