Ta popularna przekąska wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Adobe Stock
Newsy

To popularne jedzenie wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób

Często sięgacie po tę słoną przekąskę? Natychmiast przestańcie – niszczycie swój organizm!

Słone przekąski regularnie goszczą na imprezowych czy grillowych stołach, a także przy domowych seansach filmowych czy wspólnym oglądaniu rozgrywek sportowych. Przyzwyczajenie, a wręcz uzależnienie od przekąsek jest tak silne, że wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić oglądania filmu w kinie bez popcornu – od samego wejścia czują zapach, który przywodzi im na myśl ulubiony przysmak.

Tak samo jest często z chipsami, po które przeważnie nie sięga się, kiedy jest się głodnym, ale kiedy ma się ochotę na coś „do chrupania”. Eksperci udowodnili jednak, jak wiele szkód może przynieść taka ochota…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zgubne działanie chipsów na organizm

Wszyscy wiedzą, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, dlatego tak często mówi się o ich zastępowaniu zdrowszymi alternatywami takimi jak np. chipsy z jarmużu. Co jest najbardziej szkodliwe w „smażonych ziemniakach”, które często… wcale nie zawierają nawet ziemniaków, a pochodne mączki ziemniaczanej?

  • Chipsy to przede wszystkim tłuszcze trans – najbardziej niezdrowy rodzaj tłuszczu w żywności. Powstaje on w wyniku obróbki oleju palmowego, z którego również rezygnuje coraz więcej producentów. Substancje te sprzyjają otyłości, a także znacząco zwiększają ryzyko nowotworów i miażdżycy.
  • Ziemniaczane przegryzki zapewniają szybki wyrzut energii do organizmu, ale w równie szybkim tempie nadchodzi jej spadek i osłabienie.
  • Podczas smażenia chipsów w głębokim tłuszczu wytwarza się substancja, która występuje także w… klejach czy farbach. Regularne jej spożywanie może prowadzić do zaburzeń układu neurologicznego (drgawki, osłabienie).
Zobacz także
Przekąski, chipsy, zimne napoje prawie za półdarmo. Na mecz zaopatrzycie się w Biedronce

Przekąski, chipsy, zimne napoje prawie za półdarmo. Na mecz zaopatrzycie się w Biedronce 

Posłanka KO stres zajadała pizzą, chipsami i słodyczami. Na efekty nie musiała długo czekać

Posłanka KO stres zajadała pizzą, chipsami i słodyczami. Na efekty nie musiała długo czekać

  • Chipsy są też bardzo kaloryczne. Jedna mała paczka może zawierać tyle samo kalorii, co porządnie zbilansowany obiad. Niestety, podczas gdy obiad jest w stanie dostarczyć nam wielu witamin, białek, zdrowych tłuszczy i węglowodanów – chipsy są bardzo ubogie w składniki odżywcze i zawierają głównie niezdrowe tłuszcze i węglowodany proste, co jest prostą drogą do cellulitu, nadwagi i otyłości brzusznej.
  • W chipsach znajduje się również ogromna ilość soli. Jej nadmiar prowadzi nie tylko do gromadzenia wody w organizmie, ale również do wysokiego ciśnienia czy problemów z nerkami, dlatego należy bezwzględnie ograniczać spożycie soli.

Czujecie się zniechęceni czy dalej będziecie sięgać po ziemniaczane chrupki?

Źródło: nowosci.com.pl

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Polacy pokochali chipsy na całego. Mało kto jednak dokładnie wie, czym grozi ich regularne spożywanie.

Mecze, spotkania ze znajomymi, czy inne wieloosobowe posiedzenia – chipsy są na tych wydarzeniach pozycją niemalże obowiązkową. Chipsy ziemniaczane to cała gama różnego rodzaju smaków – od neutralnego smaku solonego, aż po różnego rodzaju kombinacje aromatów. Do tego dochodzi jeszcze ogromna różnorodność gatunków chipsów. Obok tradycyjnych, cienko krojonych plasterków, w sprzedaży są jeszcze przecież karbowane i wiele innych. Z czego składają się chipsy? Wszystkie te podgatunki chipsów łączą dwie rzeczy. Po pierwsze są przygotowane z kartofli, a po drugie są wysmażone w głębokim tłuszczu. Polacy pokochali chipsy odkąd tylko trafiły one na polski rynek. Jedzą je mali, jedzą je duzi. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrową są przekąską. Rzut oka na skład raczej nie wywoła większego szoku. Ziemniaki, olej (zwykle słonecznikowy), aromaty, barwniki i ewentualnie wzmacniacze smaku i konserwanty. Czym grozi jedzenie chipsów ziemniaczanych? Jednak spojrzenie na całą listę „zarzutów” wobec chipsów, może wywołać prawdziwy niesmak. Nawet bez zjedzenia całej paczki... Zobaczcie sami, czym charakteryzują się chipsy: Zawierają duże ilości soli, porcja 100 g chipsów to około 2 g soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól Zawierają dużo tzw. tłuszczów trans, czyli tłuszczów utwardzonych, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, a za to obniżają poziom cholesterolu „dobrego” HDL Zawierają groźny dla organizmu człowieka akrylamid, który działa toksycznie na układ nerwowy, a poprzez długą ekspozycję może być...

Tak przechowujcie otwarte chipsy. Będą długo chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Otwarte chipsy przechowujcie w ten sposób. Dzięki temu będą długo chrupiące
Prosty trik na przechowywanie chipsów spowoduje, że będziecie długo cieszyć się smaczną przekąską.

Czy sięgając po chipsy można w ogóle mówić o jakichś zdrowszych wersjach tych niezdrowych przekąsek? W sklepach jest ogromny wybór chrupiących chipsów. Które najlepiej wybrać i jak je przechowywać, żeby nie stały się miękkie i niesmaczne? Jakie chipsy wybierać  w sklepie? Na rynku znajduje się bardzo duży asortyment przekąsek typu chipsy. To cienkie plastry, najczęściej ziemniaków, ale też innych warzyw. W podstawowej wersji zawierają tłuszcz i sól, jednak dużą popularnością cieszą się także chipsy smakowe. Smak bekonu czy zielonej cebulki uzyskiwany jest dzięki przyprawom i dodatkom smakowym, a nie naturalnym składnikom. Niestety chipsy nie są zdrową przekąską. Składniki wywołujące obawy związane ze zdrowiem to duże ilości soli, akrylamid powstały podczas smażenia, glutaminian sody czy maltrodekstryna stosowane jako wzmacniacze smaku. Chipsy z prostym składem, pozbawionym wymienionych wyżej związków, są dziś rzadkością na rynku. Możecie je jednak znaleźć na półkach ze zdrową żywnością, w grupie chipsów wyprodukowanych z różnych warzyw. Jeśli wybieracie chipsy buraczane, z marchwi czy z jarmużu, także zwracajcie uwagę na skład i omijajcie te produkty, które zawierają dodatki i polepszacze. Najbezpieczniej chrupiące chipsy jest zrobić samemu w domu. To nie jest trudne. Wystarczy pokroić warzywa w bardzo cienkie plastry, posypać przyprawami, zwilżyć oliwą i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po tym czasie wyłączcie grzanie i suszcie warzywa w ciepłym piekarniku aż utracą większość wody i staną się chrupiące jak te ze sklepów. Przechowywanie otwartych chipsów Sprytny sposób przechowywania chipsów tak, aby nie straciły chrupkości, możecie wykorzystać zarówno do gotowych chipsów,...

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące. Badanie nad uzależnieniem od chipsów Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna. W jaki sposób produkuje się chipsy? Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów. Dlaczego chipsy uzależniają? Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...