Ta popularna przekąska wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Adobe Stock
Newsy

To popularne jedzenie wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób

Często sięgacie po tę słoną przekąskę? Natychmiast przestańcie – niszczycie swój organizm!

Słone przekąski regularnie goszczą na imprezowych czy grillowych stołach, a także przy domowych seansach filmowych czy wspólnym oglądaniu rozgrywek sportowych. Przyzwyczajenie, a wręcz uzależnienie od przekąsek jest tak silne, że wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić oglądania filmu w kinie bez popcornu – od samego wejścia czują zapach, który przywodzi im na myśl ulubiony przysmak.

Tak samo jest często z chipsami, po które przeważnie nie sięga się, kiedy jest się głodnym, ale kiedy ma się ochotę na coś „do chrupania”. Eksperci udowodnili jednak, jak wiele szkód może przynieść taka ochota…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zgubne działanie chipsów na organizm

Wszyscy wiedzą, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, dlatego tak często mówi się o ich zastępowaniu zdrowszymi alternatywami takimi jak np. chipsy z jarmużu. Co jest najbardziej szkodliwe w „smażonych ziemniakach”, które często… wcale nie zawierają nawet ziemniaków, a pochodne mączki ziemniaczanej?

  • Chipsy to przede wszystkim tłuszcze trans – najbardziej niezdrowy rodzaj tłuszczu w żywności. Powstaje on w wyniku obróbki oleju palmowego, z którego również rezygnuje coraz więcej producentów. Substancje te sprzyjają otyłości, a także znacząco zwiększają ryzyko nowotworów i miażdżycy.
  • Ziemniaczane przegryzki zapewniają szybki wyrzut energii do organizmu, ale w równie szybkim tempie nadchodzi jej spadek i osłabienie.
  • Podczas smażenia chipsów w głębokim tłuszczu wytwarza się substancja, która występuje także w… klejach czy farbach. Regularne jej spożywanie może prowadzić do zaburzeń układu neurologicznego (drgawki, osłabienie).
  • Chipsy są też bardzo kaloryczne. Jedna mała paczka może zawierać tyle samo kalorii, co porządnie zbilansowany obiad. Niestety, podczas gdy obiad jest w stanie dostarczyć nam wielu witamin, białek, zdrowych tłuszczy i węglowodanów – chipsy są bardzo ubogie w składniki odżywcze i zawierają głównie niezdrowe tłuszcze i węglowodany proste, co jest prostą drogą do cellulitu, nadwagi i otyłości brzusznej.
  • W chipsach znajduje się również ogromna ilość soli. Jej nadmiar prowadzi nie tylko do gromadzenia wody w organizmie, ale również do wysokiego ciśnienia czy problemów z nerkami, dlatego należy bezwzględnie ograniczać spożycie soli.

Czujecie się zniechęceni czy dalej będziecie sięgać po ziemniaczane chrupki?

Źródło: nowosci.com.pl

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie
Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

jak zrobić puree
Pixabay
Newsy
Dzięki tym składnikom, który każdy ma w lodówce, tłuczone ziemniaki to będzie niebo w gębie
Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków? Polski ziemniak Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami. Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy. Sposoby na ziemniaki Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby: Tłuczone ziemniaki z masłem, czyli puree, Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości, Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy, Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami), Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy...

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...