Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej
ONS.pl/Instagram
Newsy

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Panierka do dań smażonych to ważny dodatek, który powoduje, że potrawa pozostaje aromatyczna i delikatna w środku, a chrupiąca na zewnątrz. Panierka zatrzymuje też tłuszcz. Poznajcie niezwykłą panierkę autorstwa Jaśka Kuronia.

Znany kucharz przygotował danie z kurczaka, które poleca na zakończenie lata. Są w końcu takie dania, które czy z racji dostępności sezonowych produktów, temperatury na zewnątrz czy tradycji, najchętniej jemy o określonej porze roku. Należy do nich wiosenna botwina z młodych buraczków czy letni chłodnik na upalne dni. Przed nami w tym roku jeszcze żołnierska, rozgrzewająca grochówka, a na finał roku, wigilijny barszcz. A jak żegna lato Kuroń?

26 stopni i piękne słońce, zatem propozycja obiadowa to ukłon w stronę powoli żegnającej się z nami pory roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyjątkowa panierka do kotletów wg Jaśka Kuronia

Kucharz zdradził na swoim Instagramie, jak przygotowuje panierkę do kotletów z piersi kurczaka żeby była chrupiąca i smaczna.

Przede wszystkim używa domowej bułki tartej, bardzo drobnej, i dodaje do niej tajemniczy składnik. Jest nim włoski ser parmezan, Jest twardy i aromatyczny, a żeby zmieszać go z bułką, po prostu kucharz ściera go na tarce.

Czasem zamiast zwykłej panierki Kuroń używa chrupiącej panierki panko. To specjalna panierka pochodząca z kuchni japońskiej. Ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lekka i bardzo chrupiąca. Jej wyjątkowość polega też na tym, że bardzo dobrze chłonie przyprawy i nasiąka ich aromatem, a w trakcie smażenia mniej nasiąka tłuszczem niż bułka tarta. Dzięki tym zabiegom kotlet Kuronia wychodzi chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku.

Zobacz także
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje 4

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje

Najlepsze dodatki do tradycyjnych dań wg Jaśka Kuronia

Kotlet z piersi kurczaka w dobrze już poznanej panierce, kucharz podał z tłuczonymi ziemniaczkami, do których dodał odrobinę masła i sporo poszatkowanego kopru. Na surówkę do tego pożegnalnego, letniego dania dobrał mizerię.

Jego sposób na najlepszą mizerię, to ogórek ze śmietaną podany na słono. Kuroń woli wytrawną mizerię, podobnie jak większość jego fanów, którzy dodatkowo podpowiadają jednak, że do mizerii na słono warto dodać ocet i odrobinę cukru.

A wy, jak przygotowujecie mizerię? I czy jecie ją wyłącznie latem?

Źródło: Instagram

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

przepis na de volaille Przetakiewicz
ons
Newsy
„Nie znam nikogo, kto go nie kocha”. Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na znakomity kotlet
Znana projektantka mody, Joanna Przetakiewicz, zdradziła przepis na jedno ze swoich ulubionych dań – kotlet de volaille. Przyrządzony według tej receptury smakuje wybornie. Nic dziwnego, bowiem jej autorką jej babcia gwiazdy!

Choć na pierwszy rzut oka kotlet de volaille wydaje się nieskomplikowanym daniem, w praktyce bardzo łatwo go zepsuć. Niewiele osób potrafi przyrządzić ten przysmak w punkt. Joanna Przetakiewicz postanowiła więc zdradzić, jak sprawić, by rozpływał się w ustach. Przepis opublikowała na swoim Instagramie. „DANIE STULECIA. Nie znam nikogo kto go nie kocha, za to mało kto potrafi. Dużo prostsze, niż mi się wydawało! Popis mojej ukochanej babci”. Przepis na kotlet de volaille według Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 piersi z kurczaka, masło, jajko, bułka tarta, mąka, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podziel na 4 części i uformuj z nich niewielkie wałeczki. Tak przygotowane masło owiń folią spożywczą (każdy wałek oddzielnie) i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Piersi z kurczaka umyj, umieść na desce i przekrój wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat. Następnie dopraw solą oraz pieprzem, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy specjalnego tłuczka. Na tak przygotowanym mięsie ułóż schłodzone masło, a następnie ciasno zwiń.  W małej miseczce rozkłóć jajko. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerze. Kotlety panieruj w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.  Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Roladki smaż porcjami, przez ok. 8 minut, aż do zarumienienia. Kotlety osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe!         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....