schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące

Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy.

Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sekretne dodatki

Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze.

Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu.

Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii. 

Przepis na kotlety schabowe 

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra.
  2. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem. 
  4. Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym.
  5. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie.
  6. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące, rozkłóconym jajku i stworzonej mieszance panierki.
  7. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana układajcie na niej opanierowane kotlety schabowe. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  8. Gdy mięso będzie gotowe zdejmijcie je z patelni i połóżcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane kotlety schabowe w panierce z siemieniem lnianym podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze