Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni.

Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie!

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 kiszonych ogórków
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  3. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy.
  5. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut.
  6. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i dodajcie sól i pieprz do smaku. Jeśli ogórkowa jest za mało kwaśna, dolejcie do niej wody z ogórków.

I gotowe! Podawajcie zupę ogórkową z ryżem i świeżą natką pietruszki.

Zobacz także: