To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni.

Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie!

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Zupa ogórkowa

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 kiszonych ogórków
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  3. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy.
  5. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut.
  6. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i dodajcie sól i pieprz do smaku. Jeśli ogórkowa jest za mało kwaśna, dolejcie do niej wody z ogórków.

I gotowe! Podawajcie zupę ogórkową z ryżem i świeżą natką pietruszki.

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...

zupa ogórkowa przepis
kuchenny świat / gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza ogórkowa tylko z tego babcinego przepisu. Idealnie kwaśna i sycąca
Na styczniowe mrozy nie ma nic lepszego, niż domowa zupa ogórkowa! Sycąca i zdrowa doskonale rozgrzeje w mroźne dni.

Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami. Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr wody 300 g żeberek 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 słoik kiszonych ogórków Pół szklanki mleka 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie. I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z...