To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni.

Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie!

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Zupa ogórkowa

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 kiszonych ogórków
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  3. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy.
  5. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut.
  6. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i dodajcie sól i pieprz do smaku. Jeśli ogórkowa jest za mało kwaśna, dolejcie do niej wody z ogórków.

I gotowe! Podawajcie zupę ogórkową z ryżem i świeżą natką pietruszki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA