
Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni.
Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie!
Przepis na pyszną zupę ogórkową
Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Pół kilograma ziemniaków
- Żeberka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 kiszonych ogórków
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Śmietana
- 1 łyżka masła
- Pieprz czarny ziarnisty
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.
- Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
- Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości.
- W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy.
- Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut.
- Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i dodajcie sól i pieprz do smaku. Jeśli ogórkowa jest za mało kwaśna, dolejcie do niej wody z ogórków.
I gotowe! Podawajcie zupę ogórkową z ryżem i świeżą natką pietruszki.