ogórkowa przepis
Ilonar2301/gotujmy.pl
Newsy

Ta ogórkowa zawstydzi nawet waszą teściową. Pamiętajcie o tym triku a zdębieje, gdy jej spróbuje

Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła!

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni! Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także
Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 kiszonych ogórków
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  3. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy.
  5. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut.
  6. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i dodajcie sól i pieprz do smaku. Jeśli ogórkowa jest za mało kwaśna, dolejcie do niej wody z ogórków.

I gotowe! Podawajcie zupę ogórkową z ryżem i świeżą natką pietruszki.

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

zupa ogórkowa przepis
kuchenny świat / gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza ogórkowa tylko z tego babcinego przepisu. Idealnie kwaśna i sycąca
Na styczniowe mrozy nie ma nic lepszego, niż domowa zupa ogórkowa! Sycąca i zdrowa doskonale rozgrzeje w mroźne dni.

Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami. Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr wody 300 g żeberek 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 słoik kiszonych ogórków Pół szklanki mleka 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie. I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
Lubicie zupę ogórkową? Mało kto wie, że niektórzy dodają do niej pewien popularny owoc. Domyślacie się już o co chodzi?

Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka ), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej. Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek ? Zupa ogórkowa z jabłkiem W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami. Przepis na zupę ogórkową z jabłkami Składniki: ok. 1 kg ogórków kiszonych 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka miodu pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem) kilka gałązek świeżego kopru 200 g białego ryżu ok. 50 g masła biały pieprz kurkuma Przygotowanie: Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone. Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę. Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Zupę przelewamy...