Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
AdobeStock
Newsy

Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek

W sklepach wybór pomidorów jest całkiem spory - jedne lepiej nadają się do przetworów, a inne do sałatek. A które z nich są najzdrowsze dla organizmu?

Cały czas trwa sezon na pomidory, a to oznacza, że należy jeść ich jak najwięcej. Dlaczego? Warzywa te zawierają mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników, a jak wiadomo najlepsze są świeże pomidory, rosnące na słońcu. Czyli te, które można kupić właśnie teraz (oczywiście od sprawdzonych dostawców).

Wspomogą organizm na wiele sposobów, a nawet mogą pomóc w profilaktyce przeciwstarzeniowej. W jaki sposób? Tego dowiecie się z naszego artykułu. 

Dlaczego warto jeść pomidory?

Czy pomidory są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista - tak! Znajduje się w nich bardzo dużo witaminy C. Już jeden spory pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę w 60 procentach. Znajduje się w nich też witamina E, odpowiedzialna za kondycję naszych oczu, oraz:

  • witaminy z grupy B

  • potas

  • magnez

  • wapń

  • żelazo

  • beta-karoteny

Zobacz także
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Które pomidory są najzdrowsze?

Obecnie za jedną z najzdrowszych odmian pomidorów uważa się pomidory rzymskie, inaczej śliwkowe. Mają one charakterystyczny, lekko podłużny kształt, przypominający właśnie rzeczoną śliwkę. To, co czyni ich tak polecaną odmianą pomidorów jest zawartość likopenu. Znajduje się go aż o 30 procent więcej niż w innych pomidorach.

Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. A te odpowiadają m.in. za procesy starzeniowe w organizmie, dlatego jeżeli chcecie nieco spowolnić oznaki upływu czasu na skórze i w całym ciele, dobrze jest włączyć do swojej diety produkty bogate w przeciwutleniacze - na przykład pomidory rzymskie. Ponadto likopen odpowiada za wspomaganie układu krążenia. 

Jak wykorzystać pomidory rzymskie (śliwkowe)?

Ta odmiana pomidorów poza doskonałym właściwościami zdrowotnymi odznacza się także zwartym miąższem, twardą skórką i wspaniałym smakiem. Dlatego warto wykorzystać pomidory rzymskie do przyrządzania domowych przecierów i ketchupów - nadają się do tego idealnie. 

Źródło: o2.pl, muratordom.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Flickr
Newsy
Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Lubicie pomidory? Lepiej uważajcie z ich jedzeniem z samego rana. Mogą sprawić więcej szkód, niż przynieść korzyści.

Pomidory są zdrowe i basta – ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, czyli likopen, wiele cennych składników i minerałów. Ich spożycie pozytywnie wpływa na funkcje całego ludzkiego organizmu. Jest jednak jedna pora dnia, podczas której lepiej wystrzegać się spożycia pomidorów. Chodzi o śniadanie. Nie można zabronić nikomu oczywiście pysznej kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą na pierwszy posiłek dnia, ale stanowczo niewskazane jest jedzenie samych pomidorów na czczo. Dlaczego? Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo? Szkodliwość jedzenia pomidorów z samego rana wynika z ich charakterystycznych właściwości. Zobaczcie zresztą sami, dlaczego nie powinno jeść się tych warzyw na początek dnia: Taniny zawarte w składzie pomidorów przyczyniają się do gorszego wchłaniania żelaza przez organizm człowieka Jedzone z rana pomidory przyczyniają się do podwyższenia poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym Jedzone z rana pomidory mogą pododawać dolegliwości zwłaszcza u osób cierpiących na tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy Pomidorów nie powinny spożywać z rana także osoby przyjmujące regularnie leki przeciwzakrzepowe ze względu na witaminę K zawartą w pomidorach. Ten związek wpływa na obniżenie skuteczności takich właśnie medykamentów Zobacz też: Kto w ogóle nie powinien jadać pomidorów? Po jakie pomidory sięgać? Warto wiedzieć, jakie pomidory kupować w sklepach , by nie kupić takich, które dodatkowo podrażniają żołądek (m.in. malinowe). Jednym z mitów pokutujących w wielu polskich domach, jest ten, że nie powinno się jeść  ogórków i pomidorów razem. To nie jest prawda, ale faktem jest, że zdrowsze są pomidory przetworzone, oraz że lepiej nie łączyć pomidorów z twarożkiem .

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Flickr
Newsy
Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Pomidory są zdrowe w każdej postaci. Wielu jednak zdziwi się, że pomidory poddane obróbce termiczne wykazują jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, takich jak np. zwiększona ilość likopenu.

Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem. Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka? Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę: Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy Wykazują właściwości przeciwrakowe Działają moczopędnie Wpływają na poprawę systemu odpornościowego Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne Działają pozytywnie na układ nerwowy Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory? Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe? Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych. Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów. Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych artykułów, jeżeli chcecie wiedzieć, za pomocą jakiego noża pokroicie go na...

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy
Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej ! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule! Skąd pochodzą pomidory? Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”. Właściwości zdrowotne pomidorów Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi: Witamina C Witamina A Witamina D Witamina E Witaminy z grupy B Fosfor Wapń Magnez Cynk Żelazo Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca ) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...