Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki

Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy. Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka, drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego?

Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego?

Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników:

Zobacz także
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  2. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy.

Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową.

Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy?

Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca.

Ponadto, olej kokosowy:

  • może przyspieszyć metabolizm. co może zwiększyć liczbę spalanych kalorii w ciągu dnia
  • może poprawić poziom energii
  • może pomóc w utrzymaniu regularności jelit i zachowaniu zdrowego układu trawiennego

Co stanie się po dodanie miodu i cynamonu do kawy?

Dodatek miodu do kawy przyjemnie osłodzi nasz napój a cynamonu – nada jej wspaniałego aromatu. Ponadto, cynamon zawiera również duże ilości antyoksydantów polifenolowych. Przeciwutleniacze mogą pomóc chronić organizm przed chorobami i mają działanie przeciwzapalne. 

Ekstrakt z cynamonu od lat jest stosowany w łagodzeniu problemów żołądkowo-jelitowych zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu. Znany jest ze swoich właściwości trawiennych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz obniża ciśnienie krwi a jego właściwości probiotyczne mogą poprawić zdrowie naszych jelit. 

Źródło: o2.pl, healthline.com

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową. Przepis na kawę szarlotkową Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający. Składniki: małe jabłko ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania łyżeczka miodu świeżo zaparzona, gorąca kawa 120 ml mleka Przygotowanie: Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę. Zaparzcie kawę. Spieńcie mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypcie cynamonem. Podawajcie kawę od razu. Właściwości zdrowotne cynamonu Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy? Cynamon: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Pobudza krążenie Odświeża oddech Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Wykazano, że cynamon obniża...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Ta kawa błyskawicznie podkręca metabolizm. Rozmiar w dół gwarantowany
Planujecie dietę odchudzającą? Spróbujcie tak przyrządzonej kawy, a dodatkowe kilogramy szybko znikną.

Oczywiście podstawą odchudzania jest dobra i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Natomiast proces zrzucania wagi można nieco przyśpieszyć, stosując naturalne metody. Wiedzieliście, że kawa przyśpieszy wasz metabolizm i pomoże schudnąć? Przekonajcie się sami i przyrządźcie ją według tego przepisu! Kawa na odchudzanie Poza tym, że kawa świetnie smakuje i pobudza do działania, to jej właściwości okazują się pomocne podczas odchudzania. Kofeina podkręca metabolizm, czyli przemianę materii. To oznacza, że organizm szybciej spala tłuszcz.  Kawa sprawdzi się jeszcze lepiej z dodatkiem cynamonu, który rozgrzewa i przyśpiesza procesy przemiany materii. Pomocna jest też matcha – rodzaj zielonej herbaty, która zdobywa coraz większą popularność. To podobno najlepsza ze wszystkich zielonych herbat. Oczyszcza organizm, relaksuje i pomaga schudnąć, a do tego zapobiega nowotworom i cukrzycy. Przepis na kawę, która przyśpieszy metabolizm By przygotować kawę o właściwościach odchudzających, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 3 łyżeczki dowolnej kawy mielonej 2 łyżeczki herbaty matcha 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu 3 goździki 4 ziarna kardamonu odrobina cynamonu w proszku 0,5 litra wody Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień. Dodajcie 3 łyżeczki mielonej kawy, 2 łyżeczki matcha, łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu, goździki, kardamon i szczyptę cynamonu. Zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na około minutę, by kawa i wszystkie przyprawy opadły na dno. I gotowe! Z tego przepisu wychodzą dwie filiżanki smacznej kawy, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże odchudzanie. Tak przygotowany...

anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy
Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!
Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis! Kawa na wzmocnienie odporności? Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność! Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały: 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane) Łyżeczkę kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Łyżeczkę oleju kokosowego Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) Wanilię (nasiona) 1 kawę espresso Przygotowanie Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe! Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...