piekarnik
Adobe Stock
Newsy

Ta nieznana funkcja piekarnika ułatwia życie. Będziecie w szoku

Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika. To on jest sprawcą większości potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż posiada również ukrytą funkcję, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Zapiekanki, ciasta, ciasteczka, pizza, frytki, pieczenie czy kurczak to tylko część potraw, które można przygotować za pomocą piekarnika.

Jest on nieodzowną częścią wyposażenia każdego domu. Nie tylko ułatwia codzienne życie, ale również dzięki niemu wiele dań można przygotować w zdrowszej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania z piekarnika

O konieczności posiadania piekarnika można przekonać się, gdy przygotowuje się w nim większość potraw. To główne urządzenie z wyposażenia kuchennego, dzięki któremu można przygotować tyle różnorodnych dań. Nie licząc ciast, ciasteczek czy innych wypieków, w piekarniku można przyrządzić takie potrawy jak:

  • lasagne,
  • frytki,
  • zapiekanki,
  • pizzę, 
  • pieczone mięsa, 
  • pieczonego kurczaka, 
  • tarty wytrawne,
  • gołąbki,
  • zapiekane papryki z farszem.

Piekarnik jest dość wielofunkcyjnym urządzeniem. Dzięki wielu atrakcyjnym funkcjom można przygotować za jego pomocą wiele świetnych dań.

Zalety przygotowywania dań w piekarniku

Oprócz szerokiego wyboru wielu dań, jakie można przyrządzić przy pomocy piekarnika, należy również wspomnieć o innych zaletach tego urządzenia. Poprawia ono codzienne życie, poprawia jego komfort, a nawet zdrowie, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Oto pozytywne cechy piekarnika:

  • potrawy są mniej kaloryczne, gdyż obróbka termiczna nie wymaga tłuszczu, 
  • wiele dań tak naprawdę robi się samo, dzięki temu oszczędza się czas,
  • za jednym razem można przygotować kilka rzeczy,
  • w piekarniku jest możliwość przyrządzenia jednogarnkowego dania.

Poprzez wiele pozytywnych aspektów, nieposiadanie w swoim wyposażeniu piekarnika jest wręcz grzeszną sprawą.

Funkcje piekarnika

Każdy piekarnik w swoim systemie ma wiele przydatnych na co dzień funkcji, począwszy od termoobiegu, pieczenia parowego, możliwości rozmrażania żywności po szybkie rozgrzewanie.

Niestety dla wielu osób zmorą wciąż pozostaje czyszczenia tego urządzenia. Wymaga ono tego przynajmniej raz na jakiś czas, a wszystkie osoby posiadające go w swoim wyposażeniu nie przepada za tą czynnością. 

Ukryta zaleta

Ta funkcja zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za sprzątaniem, a szczególnie czyszczeniem piekarnika. Otóż coraz więcej tego typu sprzętów, ma już z góry wbudowaną przez producenta możliwość samooczyszczania.

Ta opcja dokładniej nazywa się pyroliza. Wówczas temperatura wewnątrz urządzenia wzrasta do 500 stopni, a zaschnięte jedzenie zamienia się w popiół, który wystarczy na koniec zetrzeć.

Ta funkcja zdecydowanie ułatwi życie dla wielu osób!
 

Komentarze
Proste pomysły na oabid
Adobe Stock
Przepisy Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować
Pandemia karze wam siedzieć w domu, a wy nie macie pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Na pewno znajdziecie w lodówce te 3 tanie i ogólnodostępne produkty obiadowe
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad! Jajko Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku. Ziemniak Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy. Pierś z kurczaka Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest...

Przeczytaj
Zasady korzystania z wolnowaru
Unsplash
Triki kulinarne 6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy korzystaniu z wolnowaru! To dlatego jedzenie jest do kitu!
To urządzenie może być twoim największym wrogiem. Jednak kiedy zaczniesz właściwie z nim postępować szybko się polubicie.
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Przy pomocy wolnowaru możesz przygotować wiele pysznych potraw praktycznie bez nadzoru – zupę, drugie danie, a nawet deser. Żeby jednak wychodziły one idealnie musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad! Nie zdejmuj pokrywki Wolnowar bardzo wolno osiąga docelową temperaturę. Trzeba więc pamiętać, że każde choćby uchylenie pokrywki spowoduje utratę ciepła. W praktyce oznacza to, że potrawa będzie się gotować o wiele dłużej niż miała, a ty nie będziesz świadomy tego, że nakładana na talerz wciąż jest surowa. Podsmaż mięso Każde mięso lądujące w wolnowarze powinno się najpierw chwilę podsmażyć na patelni. Wiele osób uznaje ten krok za mało ważny, bo przecież mięso nawet bez podsmażenia, po wyjęciu z urządzenia będzie gotowe do wyłożenia na talerz. Pamiętaj jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Pieczeń wrzucona do wolnowaru bez podsmażenia nie będzie smakować tak dobrze jak oczekujesz . Obierz kurczaka ze skóry Przyrządzanie kurczaka w wolnowarze różni się od pieczenia go w piekarniku, bądź smażenia na patelni. Dlatego pamiętaj, żeby nie wkładać go do urządzenia ze skórą , która zamiast stać się chrupiąca pozostanie gumowata! Nabiał dodaj na końcu Jeśli do swojego dania chcesz dodać mleko, ser lub śmietanę zrób to pod sam koniec gotowania. Dodany zbyt wcześnie nabiał zsiądzie się pod wpływem temperatury i zepsuje całe danie. Aby osiągnąć pożądany efekt dodaj wszystkie tego typu składniki najwcześniej pół godziny przed wyjęciem potrawy z wolnowaru. Uważaj z winem Nie od dziś wiadomo, że wino wzbogaca smak wielu dań. Pamiętaj jednak, że dodane do potrawy przygotowywanej pod przykrywką w wolnowarze nie ma szansy wyparować. Najlepiej więc pominąć ten składnik. Prawidłowo układaj warstwy Pamiętaj, że wolnowar nie...

Przeczytaj
pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki.  Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku.  Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje,  nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę.   Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania. Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty. Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym . Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut. Zamarynuj kiełbasę w ziołach Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz.  Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez...

Przeczytaj
zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj