Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedz ją codziennie
Adobe Stock
Newsy

Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedzcie ją codziennie

Warto włączyć ją do diety i jadać regularnie przez cały rok!

Bardzo możliwe, że na waszym wielkanocnym stole pojawi się rzeżucha. Być może postawicie na niej baranka albo pisanki. To piękna ozdoba wielkanocnego stołu, ale nie tylko! Poza tym rzeżucha jest bardzo zdrowa. Warto ją jeść z wielu powodów, nie tylko od święta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uprawa rzeżuchy

Hodowla rzeżuchy to banalny i bardzo tani sposób na to, by zawsze mieć w domu zieleninę, bez konieczności wychodzenia do sklepu.

Rzeżuchę najczęściej możecie dostać w sklepie w nasionkach, które trzeba samemu wyhodować. Czasami możliwe jest kupienie już wyrośniętej rzeżuchy, ale jej uprawa jest naprawę prosta. Warto zrobić to więc samemu. Wystarczy zwilżona wata lub płatki kosmetyczne. Rozłóżcie ją na talerzu i posypcie nasionami rzeżuchy. Po kilku dniach zaczną kiełkować. Niektórzy moczą nasiona rzeżuchy przez jakiś czas w wodzie, by zapoczątkować proces kiełkowania. Może to przyspieszyć wzrost rzeżuchy. 

Zobacz także
Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne

Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Właściwości zdrowotne rzeżuchy

Ta niepozorna roślina to ogromna bomba witaminowa! Jedzcie ją często, dodając do kanapek, sałatek, posypując nią zupę lub inne dania. To właściwości rzeżuchy:

  • Według twierdzeń ludowych pomaga ona zwalczać pasożyty układu pokarmowego
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się
  • Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
  • Wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości minerałów i witamin
  • Jest polecana osobom odchudzającym się, bo zawiera bardzo mało kalorii i reguluje apetyt
  • Poprawia płodność

Jakich witamin dostarcza rzeżucha?

Ciężko jest zjeść dużą ilość rzeżuchy, ale regularne dodawanie jej do potraw może naprawdę wzbogacić waszą dietę w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Rzeżucha jest cenna szczególnie przez zawartość:

  • Witaminy C
  • Witaminy A
  • Kwasu foliowego
  • Witamin z grupy B
  • Witaminy K
  • Jod poprawiający pracę tarczycy
  • Wapń wzmacniający zęby i kości

Komu polecane jest jedzenie rzeżuchy?

Rzeżucha to świetny dodatek do diety każdej osoby! Mogą ją jeść kobiety w ciąży, dzieci i osoby w każdym wieku. Jeśli będziecie jeść ją regularnie, możecie realnie poprawić swój stan zdrowia. Kluczowe jest spożywanie rzeżuchy odpowiednio często. Wysiejcie ją u siebie i prowadźcie hodowlę przez cały rok, nie pożałujecie!

 

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 
Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Właściwości rzeżuchy Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie. Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej Pół dużego pomidora (albo 2 małe) Ćwierć cebuli czerwonej 1/3 puszki białej fasoli Garść rzeżuchy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem....

To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje
AdobeStock
Newsy
Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?
Jest pyszne, tanie i ma wspaniałe właściwości. Poznajcie warzywo, które jest znakomitym zamiennikiem pietruszki.

Korzeń pietruszki jest nieodłącznym dodatkiem do rosołu i wielu zup . Niestety, jej ceny bywają bardzo wysokie! Niedawno pisaliśmy o zawrotnych cenach za pietruszkę . Czy jest jakiś sposób na uniknięcie płacenia takich kwot? Owszem – wystarczy, że zastąpicie pietruszkę… pasternakiem! Pasternak w kuchni europejskiej Dziś pasternak jest dość zapomnianym warzywem, choć dawniej spożywano go bardzo często. Do XVIII wieku w Polsce pasternak był niezwykle popularny, ponieważ nie znano wtedy jeszcze ziemniaków i innych jarzyn, które obecnie jada się na co dzień. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie używali pasternaku nie tylko do jedzenia, ale także do produkcji maści, syropów czy nalewek! Ze względu na pobudzające apetyt właściwości pasternaku, podawano go jako przystawkę przed posiłkami, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych przez dużą ucztą. W Europie natomiast pasternak wykorzystywano do produkcji cukru. Warzywo to zaczęło tracić popularność w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi. Dziś jednak pasternak wraca do łask, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i znacznie tańszy od pietruszki, którą przypomina! Właściwości pasternaku Korzenie pasternaku w smaku przypominają nieco marchewkę i seler, ale są pozbawione goryczki – można wyczuć w nich charakterystyczną słodycz. W 100 g pasternaku znajduje się 75 kalorii i sporo błonnika, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię. Ponadto, pasternak zawiera wiele witamin, np. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy. Pasternak na przeziębienie Dzięki sporej zawartości witaminy C, pasternak jest bardzo polecany na przeziębienie. Już od wieków stosuje się go do leczenia różnych infekcji – na przykład dodając do wina kilka plastrów pasternaku!...

Eliksir zdrowia przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Ta prosta mikstura usuwa z organizmu nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Regularne picie daje spektakularne efekty
Chcecie trochę poprawić swoje zdrowie? Koniecznie wypróbujcie przepis na tę miksturę zwaną eliksirem zdrowia.

Szukacie naturalnych sposobów na poprawę zdrowia? Dobrze trafiliście. Mamy dla was prawdziwy hit! Dzięki temu przepisowi dostarczycie sobie wielu cennych witamin i minerałów. Przepis jest bardzo prosty i ekstra tani. Eliksir zdrowia Pewnie macie dwa składniki, które należy połączyć, by uzyskać ten zdrowy i pyszny napój. Są one także zdrowe osobno i pewnie o tym wiecie, ale łącząc je, możecie jeszcze bardziej wzmocnić ich wzajemne działanie. Natka pietruszki Poprawia trawienie Usuwa wzdęcia Usuwa nieświeży oddech Działa dobrze na wygląd cery Łagodzi nerwobóle Cechuje się niesamowicie wysoką zawartością witaminy C Cytryna Według niektórych źródeł ma właściwości przeciwnowotworowe Pobudza trawienie Może pomagać w reumatoidalnym zapaleniu stawów Rozrzedza krew i wpiera serce Składniki eliksiru zdrowia: Litr wody 3 pęczki natki pietruszki Kilogram cytryn 2 łyżki sody oczyszczonej Przygotowanie eliksiru zdrowia: Cytryny włóżcie do miski lub zlewu napełnionego wodą.  Dodajcie sodę oczyszczoną.  Pozostawcie cytryny do namoczenia i dobrze umyjcie. Pokrójcie umyte cytryny na drobne kawałki. Nie obierajcie ich wcześniej ze skórki. Pietruszkę dobrze umyjcie i posikajcie łącznie z łodygami. W garnku zagotujcie litr wody. Odstawcie ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajcie do wody cytryny i natkę pietruszki. Wymieszajcie składniki i odstawcie na 24 godziny. Kolejnego dnia przelejcie zawartość garnka do blendera i zmiksujcie na gładką masę. Pijcie miksturę w ilości ok. 50-100 ml codziennie przed śniadaniem. Stosowanie i działanie mikstury prozdrowotnej Według twórców kuracja trwa przez 15 dni i może być powtórzona ponownie po przerwie...

Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
AdobeStock
Newsy
Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
Niedożywienie to problem, który dotyka wiele osób! Wbrew pozorom masa ciała nie ma tutaj znaczenia.

Coraz częściej zdarzają się sytuacje, że osoby otyłe są jednocześnie niedożywione. Niedożywienie może spotkać każdego z was i wbrew pozorom, wasza masa ciała nie ma tu znaczenia. Jak to możliwe? Chodzi o jakość diety. Osoby otyłe bardzo często spożywają posiłki, które dostarczają im dużo energii, ale nie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Niedożywieni otyli Otyłość nie bierze się z powietrza. Choć czasem na masę ciała mają wpływ różne choroby i faktycznie niektórym ciężej jest schudnąć, za nadwagę i otyłość zawsze odpowiedzialny jest nadmiar kalorii , czyli zbyt dużo jedzenia. Nie chodzi jednak dosłownie o ilość jedzenia. Można jeść bardzo duże porcje, a chudnąć. Chodzi o jakość produktów. Dla przykładu, 200 kcal to: Aż 625 g truskawek Cały brokuł Aż 15 ogórków gruntowych W kontraście, 200 kcal można też dostarczyć, jedząc: 40 g chipsów (mała garstka!) 100 g śmietanki 40 g orzeszków solonych Oczywiste jest, że jeśli ktoś na co dzień decyduje się na opcje z drugiego zestawu, może być niedożywionym. Fast foody i przekąski dostarczają bowiem energii i są w stanie utrzymać was przy życiu, ale nie są odżywcze dla organizmu. Jeśli nie dostarczycie organizmowi dobrej jakości białka, tłuszczu, minerałów i witamin, może dotyczyć was niedożywienie. Nie objawia się ono szybko, często dopiero po kilku lub kilkunastu latach pojawią się bardzo wyraźne objawy. We wcześniejszych stanach są one dość lekkie: Zmęczenie Brak chęci do różnych czynności Migreny Osłabiona koncentracja Zmniejszenie siły Słaby stan psychiczny Problemy ze wstaniem z łóżka Możecie więc wcale tego nie rozpoznać, ani nie powiązać ze słabą jakością diety....