Ta niepozorna roślina to wielki oręż w walce z wieloma dolegliwościami. Warto jeść ją przez cały rok
Adobe Stock
Newsy

Ta niepozorna roślina to wielki oręż w walce z wieloma dolegliwościami. Warto jeść ją przez cały rok

Warto włączyć ją do diety i jadać regularnie przez cały rok, a nie tylko na wiosnę. Pora skończyć też z mitem, że to niewinne warzywo uprawiają jedynie dzieci w przedszkolu...

Hodowla rzeżuchy to banalny i bardzo tani sposób na to, by zawsze mieć w domu zieleninę, bez konieczności wychodzenia do sklepu.

Rzeżuchę najczęściej możecie dostać w sklepie w nasionkach, które trzeba samemu wyhodować. Czasami możliwe jest kupienie już wyrośniętej rzeżuchy, ale jej uprawa jest naprawę prosta.

Warto zrobić to więc samemu. Wystarczy zwilżona wata lub płatki kosmetyczne. Rozłóżcie ją na talerzu i posypcie nasionami rzeżuchy. Po kilku dniach zaczną kiełkować. Niektórzy moczą nasiona rzeżuchy przez jakiś czas w wodzie, by zapoczątkować proces kiełkowania. Może to przyspieszyć wzrost rzeżuchy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne rzeżuchy

Ta niepozorna roślina to ogromna bomba witaminowa! Jedzcie ją często, dodając do kanapek, sałatek, posypując nią zupę lub inne dania. To właściwości rzeżuchy:

  • Według twierdzeń ludowych pomaga ona zwalczać pasożyty układu pokarmowego
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się
  • Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
  • Wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości minerałów i witamin
  • Jest polecana osobom odchudzającym się, bo zawiera bardzo mało kalorii i reguluje apetyt
  • Poprawia płodność
Zobacz także
Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne

Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Jakich witamin dostarcza rzeżucha?

Ciężko jest zjeść dużą ilość rzeżuchy, ale regularne dodawanie jej do potraw może naprawdę wzbogacić waszą dietę w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Rzeżucha jest cenna szczególnie przez zawartość:

  • Witaminy C
  • Witaminy A
  • Kwasu foliowego
  • Witamin z grupy B
  • Witaminy K
  • Jod poprawiający pracę tarczycy
  • Wapń wzmacniający zęby i kości

Komu polecane jest jedzenie rzeżuchy?

Rzeżucha to świetny dodatek do diety każdej osoby! Mogą ją jeść kobiety w ciąży, dzieci i osoby w każdym wieku. Jeśli będziecie jeść ją regularnie, możecie realnie poprawić swój stan zdrowia. Kluczowe jest spożywanie rzeżuchy odpowiednio często. Wysiejcie ją u siebie i prowadźcie hodowlę przez cały rok, nie pożałujecie!

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 
Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Właściwości rzeżuchy Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie. Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej Pół dużego pomidora (albo 2 małe) Ćwierć cebuli czerwonej 1/3 puszki białej fasoli Garść rzeżuchy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem....

Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyjdzie idealna
AdobeStock
Newsy
Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyrośnie idealnie
Chcecie wyhodować własną rzeżuchę? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków i cieszcie się jej wspaniałym smakiem.

Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Poza duchowym wymiarem tych świąt, ich nieodłącznym elementem są również tradycyjne wielkanocne potrawy. W czasie świąt Wielkiej Nocy, na stole nie może oczywiście zabraknąć święconki, w której powinny znaleźć się m.in. ugotowane na twardo jajka, chleb, sól, pieprz, kiełbasa oraz ciasta. Nieodłącznie z Wielkanocą kojarzy nam się też rzeżucha. Jak wyhodować w domu własną rzeżuchę na święta? Jak wyhodować idealną rzeżuchę? Żeby wyhodować rzeżuchę trzeba od tygodnia do 10 dni, a więc właśnie nadszedł idealny czas, żeby się za to zabrać. Na początku powinniście oczywiście zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy, które kupicie w każdym większym sklepie spożywczym.  Namoczcie takie nasiona – zalejcie je wodą i zostawcie na kilka godzin. Dzięki tej metodzie wasza rzeżucha będzie rosła szybciej. Zastanówcie się, w jakim naczyniu chcecie posadzić rzeżuchę. Może to  być miska, talerzyk lub jakiś inny pojemnik.  Wyłóżcie naczynie gazą, ligniną lub watą. Zwilżcie podłoże wodą i wysiejcie na nim nasiona. Postawcie naczynie w dobrze nasłonecznionym miejscu. Codziennie zraszajcie rzeżuchę, ale róbcie to delikatnie, aby nasiona nie pływały w wodzie. Po upływie ok. 7-10 dni, wasza rzeżucha powinna być gotowa.  Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Rzeżucha to idealny dodatek do kanapek, sałatek, jajek, zup i wielu innych potraw. Możecie też zrobić z niej przepyszne pesto, mieszając ją z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Poza przyjemnym, lekko pikantnym smakiem, rzeżucha skrywa w sobie moc dobroczynnych właściwości. ma niską kaloryczność, ale zawiera bogactwo składników odżywczych: znajdziemy w niej m.in....

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Adobe Stock
Newsy
Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Witamina D ma ogromny wpływ między innymi na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego. Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Dlatego też szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Eksperci apelują, by suplementować ją w inny sposób – poprzez żywność.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały.  Cenne właściwości witaminy D Witamina D stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może uchronić was przed cukrzycą, przeziębieniem oraz depresją. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z rozmaitymi alergiami. Niestety, szacuje się, że prawie 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu. Szybko zobaczycie efekty. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się poczujecie. Jajka Pokłady cennej witaminy słońca znajdziecie...

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
własne
Newsy
Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
Miód to nie tylko alternatywne źródło słodkości i pyszny dodatek do kanapek. To również moc właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Warto pamiętać o tym, gdy idziecie spać. 

Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem i nie chodzi tu tylko o złocistą barwę, ale również o właściwości, które w sobie skrywa. Akacjowy, lipowy, gryczany, każdy z nich ma swoich fanów. Różnią się barwą i smakiem, a łączy ich dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wystarczy jedynie co wieczór sięgnąć po łyżeczkę tego słodkiego „płynnego złota”.   Co daje jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie?  Okazuje się, że warto jeść łyżeczkę miodu przed snem. A oto kilka powodów, dla których powinniście to robić co wieczór.  Miód pomaga zwalczać bezsenność. Gdy nie możecie zasnąć lub sen nie jest najlepszej jakości - łyżeczka tego smakołyku powinna pomóc. Miód stymuluje produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za głęboki i zdrowy sen. Ma również właściwości kojące, a do tego skutecznie odpręża i regeneruje układ nerwowy. Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe jedzenie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. Jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym, gdy ilość zachorowań gwałtownie się zwiększa.  Pomaga w spalaniu tłuszczu. Specjalista od żywienia Mike McKinnes zauważył, że osoby uprawiające sport, które regularnie spożywały miód, były w stanie spalić nawet do 10 razy więcej tłuszczu od tych, którzy miodu nie jadły.  Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Doskonale łagodzi nie tylko stany nadpobudliwości i nerwice, ale także efektywnie poprawia nastrój. Powinni go spożywać wszystkich doświadczający apatii i wyczerpania nerwowego.   Regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. W tym akurat przypadku warto połączyć miód z sokiem z dyni w proporcji 1:1....