Hodowla rzeżuchy to banalny i bardzo tani sposób na to, by zawsze mieć w domu zieleninę, bez konieczności wychodzenia do sklepu.

Rzeżuchę najczęściej możecie dostać w sklepie w nasionkach, które trzeba samemu wyhodować. Czasami możliwe jest kupienie już wyrośniętej rzeżuchy, ale jej uprawa jest naprawę prosta.

Warto zrobić to więc samemu. Wystarczy zwilżona wata lub płatki kosmetyczne. Rozłóżcie ją na talerzu i posypcie nasionami rzeżuchy. Po kilku dniach zaczną kiełkować. Niektórzy moczą nasiona rzeżuchy przez jakiś czas w wodzie, by zapoczątkować proces kiełkowania. Może to przyspieszyć wzrost rzeżuchy. 

Właściwości zdrowotne rzeżuchy

Ta niepozorna roślina to ogromna bomba witaminowa! Jedzcie ją często, dodając do kanapek, sałatek, posypując nią zupę lub inne dania. To właściwości rzeżuchy:

Zobacz także:

  • Według twierdzeń ludowych pomaga ona zwalczać pasożyty układu pokarmowego
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się
  • Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
  • Wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości minerałów i witamin
  • Jest polecana osobom odchudzającym się, bo zawiera bardzo mało kalorii i reguluje apetyt
  • Poprawia płodność

Jakich witamin dostarcza rzeżucha?

Ciężko jest zjeść dużą ilość rzeżuchy, ale regularne dodawanie jej do potraw może naprawdę wzbogacić waszą dietę w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Rzeżucha jest cenna szczególnie przez zawartość:

  • Witaminy C
  • Witaminy A
  • Kwasu foliowego
  • Witamin z grupy B
  • Witaminy K
  • Jod poprawiający pracę tarczycy
  • Wapń wzmacniający zęby i kości

Komu polecane jest jedzenie rzeżuchy?

Rzeżucha to świetny dodatek do diety każdej osoby! Mogą ją jeść kobiety w ciąży, dzieci i osoby w każdym wieku. Jeśli będziecie jeść ją regularnie, możecie realnie poprawić swój stan zdrowia. Kluczowe jest spożywanie rzeżuchy odpowiednio często. Wysiejcie ją u siebie i prowadźcie hodowlę przez cały rok, nie pożałujecie!