Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników

Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu

Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich.

  • Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki.
  • Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne.
  • Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
  • Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi.
  • Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu.
  • Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach.

Jakie właściwości ma ziele angielskie?

Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.

  • Wiele związków zawartych w zielu angielskim może zmniejszać stan zapalny.
  • Eugenol, związek, który sprawia, że ziele angielskie jest pikantne, jest czasami stosowany w leczeniu nudności.
  • Herbata z ziela angielskiego może pomóc złagodzić rozstrój żołądka.
  • Ziele angielskie zawiera wiele związków, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym.
  • Eugenol w zielu angielskim często znajduje się również w dostępnych bez recepty lekach na ból zęba.
  • Badania wykazały, że eugenol ma potencjał jako miejscowy środek przeciwbólowy, gdy jest stosowany w odpowiedniej ilości.
  • Związki zawarte w zielu angielskim mogą zwiększać ilość estradiolu u kobiet w okresie menopauzy, co z kolei pomaga zmniejszyć negatywne objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca.
  • Wspiera zdrowie układu krwionośnego, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi.

Jak zrobić pieprzówkę?

Przygotujcie nalewkę z pieprzu, ziela angielskiego i wódki. To świetny sposób na problemy z trawieniem.

Składniki:

  • 20 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • wódka

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do butelki z wódką 20 ziaren pieprzu i 10 ziaren ziela angielskiego.
  2. Szczelnie zamknijcie.
  3. Po tygodniu nalewka jest dobra do użycia.

Jak pić pieprzówkę?

Pijcie pieprzówkę z umiarem, w innym przypadku możecie podrażnić żołądek. Wystarczy, że  będziecie pić codziennie 10-20 kropel nalewki rozcieńczonych łyżką wody. 

Źródło: wprost.pl

Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy częstych kobiecych dolegliwościach
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy powszechnych kobiecych dolegliwościach
W jakim celu miałybyście nosić w kieszeni lub torebce tę przyprawę? Okazuje się, że może ona wam pomóc załagodzić pewien przykry problem.

Ziele angielskie to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również poza nimi. Do czego można ją wykorzystać? Tego na pewno byście się nie spodziewali... Właściwości ziela angielskiego Ziele angielskie, które wygląda jak przerośnięte kulki pieprzu, to nic innego, jak dojrzałe owoce drzewa pimentowego. Drzewo to rośnie głównie w Ameryce Środkowej, m.in. w Meksyku. Zwykle dodajemy je do zup, sosów, bigosu oraz pieczonych dań. Doskonale też pasują do różnych marynat – np. grzybów w occie. Ziele angielskie ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz lecznictwie. Ziele angielskie stosuje się m.in. na: niestrawność gazy jelitowe bóle brzucha obfite miesiączki wymioty biegunkę gorączkę przeziębienia wysokie ciśnienie krwi cukrzycę otyłość Niektórzy ludzie stosują ziele angielskie bezpośrednio na dotknięty obszar, aby uśmierzyć ból mięśni lub ból zęba lub nakładają je na skórę, aby zabić zarazki. Ziele angielskie zawiera substancję chemiczną o nazwie eugenol, która pomaga na ból zęba, ból mięśni i jest wykorzystywana jako środek bakteriobójczy. Niektórzy dentyści używają eugenolu do zabijania zarazków na zębach i dziąsłach.  A jak ziele angielskie może pomóc paniom? Dokuczają wam bolesne i obfite miesiączki? Noście przy sobie kilka kulek ziela angielskiego a na pewno wam pomoże. Ziele angielskie – naturalny lek na dolegliwości miesiączkowe Dla wielu kobiet okres jest prawdziwym utrapieniem, nie tylko z powodu skurczów menstruacyjnych, ale również z powodu takich objawów jak bóle głowy, wymioty, pocenie się, ból w dolnej części pleców, zawroty głowy,...

Ziele angielskie mielone
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa pomoże na kolki, wzdęcia i bóle reumatyczne. Macie ją w swoich szafkach
Hiszpańscy odkrywcy tej rośliny myśleli, że to pieprz. Stąd też pochodzi jej inna nazwa, czyli początkowo pieprz pachnący. Hiszpanie nie domyślali się nawet, jakie ziele angielskie ma właściwości.

Pieprz z Jamajki, pieprz angielski, pieprz goździkowy. Anglicy tę przyprawę zwali nawet mianem „allspice”, czyli po prostu „przyprawę-wszystko”. Brytyjczycy myśleli po prostu, że mielone ziele angielskie to mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i zwykłego pieprzu. Niezwykłe właściwości ziela angielskiego Właśnie za pośrednictwem Anglików, ziele angielskie importowano do Polski. Stąd właśnie wzięła się więc obowiązująca u nas w kraju nazwa tej przyprawy. Dodajemy ją zwykle w duecie z liściem laurowym do masy różnych potraw. Bez ziela angielskiego nie obędzie się żadna dobra zupa, bigos czy na przykład fasolka po bretońsku. Cenimy sobie ziele angielskie ze względu na jego ciekawy, gorzko-ostry smak. Kulki ziela zawdzięczają go dużej ilości olejków eterycznych. Mało kto z nas na pewno słyszał o niezwykłych właściwościach ziela angielskiego. Ziele jest bowiem rośliną leczniczą. Pomaga przy kolkach i wzdęciach, łagodzi nerwobóle i boleści reumatyczne. Jakby tego było mało, spożywanie ziela angielskiego w małych ilościach, ułatwia naszemu organizmowi wchłanianie selenu, witaminy B oraz beta-karotenu. Jak stosować ziele angielskie? Pamiętajmy, że spożywanie ziela angielskiego w dużych dawkach może być niebezpieczne – podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych przypraw. Weźmy sobie więc do serca znane słowa Paracelsusa, niemieckiego uczonego z przełomu XV i XVI w. Przyrodnik nie dożył co prawda sprowadzenia do Europy ziela angielskiego, ale zawarł w dwóch zdaniach prawdziwą mądrość. Otóż ten ojciec medycyny nowożytnej powiedział kiedyś następująco: – Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nią nie jest. My dysponujemy dziś nie tylko zielem angielskim przywiezionych przez...

Napar z tego ziela pomoże na ból gardła i mięśni. Na 100% macie je w domu
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego ziela pomoże na ból gardła i mięśni. Na 100% macie je w domu
Rozdrobnijcie i zalejcie wodą lub po prostu possijcie chwilę i rozgryźcie. Tak też można wykorzystać tę popularną przyprawę.

Jeśli nie macie pod ręką listka laurowego, soli, pieprzu i tej przyprawy, nie ugotujecie żadnego porządnego dnia kuchni polskiej. A to oznacza, że roślina, o której mowa jest obowiązkową przyprawą, którą każdy powinien mieć w kuchennej szufladzie. I nie chodzi tu tylko o smak potraw. Lecznicze właściwości ziela angielskiego Pomimo nazwy, ziele angielskie nie pochodzi z Anglii. To roślina o nazwie korzennik lekarski, która pierwotnie była uprawiana na Jamajce. Skąd się więc wzięła nazwa? Powstała już w Europie. Anglicy,  próbując dań z dodatkiem tej przyprawy, byli pewni, że to mieszanka wielu innych przypraw. Oznacza to, że zwrócili uwagę i docenili głęboki, wielowymiarowy smak, jaki ziele nadaje potrawom. Roślina jest jednak wykorzystywane nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także leczniczych. Posiada wiele wartościowych składników, a także makro i mikroelementów. Znajdziecie w niej witaminy A, B6 i C, a także potas, żelazo i selen. Zawiera glikozydy i fenylopropanoidy. Występujące w nim flawonoidy biorą udział w detoksykacji organizmu i pozbywaniu się wolnych rodników, a to chroni komórki przed uszkodzeniami. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, może być więc stosowana na zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Syrop z niego będzie z kolei pomocny przy walce z infekcjami, w tym bólami gardła. Zjadanie ziarenek ziela potrafi także usuwać przykry zapach z ust. Jak wykorzystać lecznicze właściwości ziela angielskiego? Ziele angielskie od dawna było stosowane jako ludowy sposób na dolegliwości. Można je wykorzystywać różnorodnie: Napar z ziela angielskiego. Rozkruszcie ziarenka i zalejcie gorącą wodą. Zostawcie na 10 minut, odcedźcie i pijcie. Już nasi przodkowie taki napar wykorzystywali na problemy trawienne, niestrawność, zaparcia,...

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...