Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób i oczywiście do zabawy. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Jesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę.

Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić?

Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów?

Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji.

Przede wszystkim są to:

Zobacz także:

  • garbniki
  • flawonoidy
  • saponiny
  • karotenoidy
  • kumaryna
  • rutyna
  • kwercetyna

Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów

Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
  • zapobiega zakrzepicy żył
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • poprawia krążenie krwi
  • pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy
  • zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni
  • ma właściwości przeciwbakteryjne
  • łagodzi zapalenie żołądka
  • poprawia trawienie
  • wspomaga pracę jelit
  • likwiduje obrzęki
  • poprawia elastyczność skóry
  • wspomaga walkę z cellulitem
  • przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń

Przepis na nalewkę z kasztanów

Składniki:

  • 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych)
  • 2 szklanki mocnego trunku 
  • garść suszonych kwiatów kasztanowca (można je znaleźć w aptekach).

Przygotowanie:

  1. Kasztany opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki, a suszone kwiaty zmiażdżyć w moździerzu.
  2. Umieść oba składniki w słoiku i zalejcie trunkiem.
  3. Słoik należy szczelnie zamknąć, umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu i wstrząsać co kilka dni.
  4. Po 2 tygodniach wystarczy odcedzić nalewkę i przelać ją do butelek (najlepiej ciemnych).

Nalewkę najlepiej spożywać przed posiłkami (kilka kropel) do trzech razy dziennie.