
Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę.
Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić?
Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów?
Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji.
Przede wszystkim są to:
- garbniki
- flawonoidy
- saponiny
- karotenoidy
- kumaryna
- rutyna
- kwercetyna
Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów
Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne:
- działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- zapobiega zakrzepicy żył
- wzmacnia naczynia krwionośne
- poprawia krążenie krwi
- pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy
- zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni
- ma właściwości przeciwbakteryjne
- łagodzi zapalenie żołądka
- poprawia trawienie
- wspomaga pracę jelit
- likwiduje obrzęki
- poprawia elastyczność skóry
- wspomaga walkę z cellulitem
- przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń
Przepis na nalewkę z kasztanów
Składniki:
- 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych)
- 2 szklanki wódki
- garść suszonych kwiatów kasztanowca (można je znaleźć w aptekach).
Przygotowanie:
- Kasztany opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki, a suszone kwiaty zmiażdżyć w moździerzu.
- Umieść oba składniki w słoiku i zalejcie alkoholem.
- Słoik należy szczelnie zamknąć, umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu i wstrząsać co kilka dni.
- Po 2 tygodniach wystarczy odcedzić nalewkę i przelać ją do butelek (najlepiej ciemnych).
Nalewkę najlepiej spożywać przed posiłkami (5-8 kropli) do trzech razy dziennie.