Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób i oczywiście do zabawy. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Jesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę.
Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić?
Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów?
Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji.
Przede wszystkim są to:
Zobacz także:
- garbniki
- flawonoidy
- saponiny
- karotenoidy
- kumaryna
- rutyna
- kwercetyna
Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów
Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne:
- działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- zapobiega zakrzepicy żył
- wzmacnia naczynia krwionośne
- poprawia krążenie krwi
- pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy
- zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni
- ma właściwości przeciwbakteryjne
- łagodzi zapalenie żołądka
- poprawia trawienie
- wspomaga pracę jelit
- likwiduje obrzęki
- poprawia elastyczność skóry
- wspomaga walkę z cellulitem
- przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń
Przepis na nalewkę z kasztanów
Składniki:
- 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych)
- 2 szklanki mocnego trunku
- garść suszonych kwiatów kasztanowca (można je znaleźć w aptekach).
Przygotowanie:
- Kasztany opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki, a suszone kwiaty zmiażdżyć w moździerzu.
- Umieść oba składniki w słoiku i zalejcie trunkiem.
- Słoik należy szczelnie zamknąć, umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu i wstrząsać co kilka dni.
- Po 2 tygodniach wystarczy odcedzić nalewkę i przelać ją do butelek (najlepiej ciemnych).
Nalewkę najlepiej spożywać przed posiłkami (kilka kropel) do trzech razy dziennie.