Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
AdobeStock
Newsy

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Nalewka z tego orzecha to najlepsze lekarstwo, jakie możecie mieć w domu. Przygotujcie je sami. Przepis jest banalnie prosty.

Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę.

Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów?

Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji.

Przede wszystkim są to:

  • garbniki
  • flawonoidy
  • saponiny
  • karotenoidy
  • kumaryna
  • rutyna
  • kwercetyna
Zobacz także
Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów

Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
  • zapobiega zakrzepicy żył
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • poprawia krążenie krwi
  • pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy
  • zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni
  • ma właściwości przeciwbakteryjne
  • łagodzi zapalenie żołądka
  • poprawia trawienie
  • wspomaga pracę jelit
  • likwiduje obrzęki
  • poprawia elastyczność skóry
  • wspomaga walkę z cellulitem
  • przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń

Przepis na nalewkę z kasztanów

Składniki:

  • 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych)
  • 2 szklanki wódki
  • garść suszonych kwiatów kasztanowca (można je znaleźć w aptekach).

Przygotowanie:

  1. Kasztany opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki, a suszone kwiaty zmiażdżyć w moździerzu.
  2. Umieść oba składniki w słoiku i zalejcie alkoholem.
  3. Słoik należy szczelnie zamknąć, umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu i wstrząsać co kilka dni.
  4. Po 2 tygodniach wystarczy odcedzić nalewkę i przelać ją do butelek (najlepiej ciemnych).

Nalewkę najlepiej spożywać przed posiłkami (5-8 kropli) do trzech razy dziennie.

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach cytrynówki? Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie.

Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić cytrynówkę? Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?  zmniejszy skutki przeziębienia poprawia odporność dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C jest dobra na niestrawność ma właściwości oczyszczające to doskonały środek rozgrzewający Jak przygotować cytrynówkę na miodzie? Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami. Składniki: spirytus 1,5 l miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g soczyste cytryny - 6 cukier 400 g woda 2,5 l Przygotowanie: Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie. Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie  było jej w nalewce). Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem. Taki nalew odstawcie na noc. Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka. Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem. Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą. Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego. Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn. Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu . Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość , ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli. Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem . W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej. Na co pomaga orzechówka? Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe , warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)? Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki: Składniki:...