Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami. 

Dlaczego warto zbierać jarzębinę?

Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu.

Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki.

Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny

Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione. 

Zobacz także:

  • jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego
  • jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny
  • jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach
  • zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz
  • ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe 
  • błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach jarzębiny, może ułatwić trawienie i zmniejszyć zaparcia poprzez zwiększenie objętości stolca i optymalizację układu żołądkowo-jelitowego
  • związki organiczne zawarte w jarzębinach bezpośrednio łagodzą wszelkie objawy biegunki
  • w medycynie tradycyjnej sok z jarzębiny był stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła, łagodzenia astmy i zatorów.

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Jeżeli przekonał was ogrom korzyści zdrowotnych jarzębiny, przygotujcie z niej nalewkę. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 10 dag cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

Przygotowanie:

  1. Jarzębinę, która jest lekko przemarznięta, osuszcie w letnim piekarniku.
  2. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i osuszcie na sitku.
  3. Tak przygotowane owoce przełóżcie do słoika.
  4. Zalejcie wódką. Gdy nią nasiąknie, zlejcie ją do butelki a owoce zasypcie cukrem.
  5. Po kilku dniach zlejcie sok i dodajcie go do nalewki wcześniej zlanej i dobrze wymieszajcie.
  6. Pozostałe owoce przelejcie szklanką zimnej wcześniej przegotowanej wody, którą następnie dodajcie do nalewki.
  7. Całą nalewkę przecedźcie przez gazik i dodajcie do niej spirytus, a następie wymieszajcie i rozlejcie do ciemnych buteleczek.

Źródło: gotujmy.pl, wprost.pl