Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Pixabay
Newsy

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu

Nalewka z tych owoców zwiększa odporność, poprawia trawienie i działa rozgrzewająco. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zbierać jarzębinę?

Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu.

Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki.

Zobacz także
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny

Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione. 

  • jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego
  • jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny
  • jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach
  • zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz
  • ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe 
  • błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach jarzębiny, może ułatwić trawienie i zmniejszyć zaparcia poprzez zwiększenie objętości stolca i optymalizację układu żołądkowo-jelitowego
  • związki organiczne zawarte w jarzębinach bezpośrednio łagodzą wszelkie objawy biegunki
  • w medycynie tradycyjnej sok z jarzębiny był stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła, łagodzenia astmy i zatorów.

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Jeżeli przekonał was ogrom korzyści zdrowotnych jarzębiny, przygotujcie z niej nalewkę. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 10 dag cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

Przygotowanie:

  1. Jarzębinę, która jest lekko przemarznięta, osuszcie w letnim piekarniku.
  2. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i osuszcie na sitku.
  3. Tak przygotowane owoce przełóżcie do słoika.
  4. Zalejcie wódką. Gdy nią nasiąknie, zlejcie ją do butelki a owoce zasypcie cukrem.
  5. Po kilku dniach zlejcie sok i dodajcie go do nalewki wcześniej zlanej i dobrze wymieszajcie.
  6. Pozostałe owoce przelejcie szklanką zimnej wcześniej przegotowanej wody, którą następnie dodajcie do nalewki.
  7. Całą nalewkę przecedźcie przez gazik i dodajcie do niej spirytus, a następie wymieszajcie i rozlejcie do ciemnych buteleczek.

Źródło: gotujmy.pl, wprost.pl

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

Tego jeszcze nie próbowaliście. Nalewka z czereśni na rumie lub spirytusie umili wam jesienne wieczory
Flickr
Newsy
Tego jeszcze nie próbowaliście. Nalewka z czereśni na rumie lub spirytusie umili wam wieczory 
Nalewka z czereśni lub inaczej czereśniówka to domowej roboty alkohol będący kwintesencją lata. Ma piękny czerwony kolor, intensywny smak, a także lekko pestkowy aromat. Można przygotować ją w dwóch wersjach: klasycznej - na spirytusie lub w tej dla smakoszy - na rumie. Koniecznie wypróbujcie te przepisy.

Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif rozluźni atmosferę przy każdym rodzinnym stole. Podana po posiłku pomoże w trawieniu ciężkich dań.  O czym należy pamiętać przy robieniu czereśniówki?  Nalewka z czereśni potrzebuje nieco czasu, by nabrać pełnego i bogatego smaku. Uzbrójcie się zatem w cierpliwość i odczekajcie kilka miesięcy, zanim rozpieczętujecie pierwszą butelkę. Oprócz czasu nalewka lubi również ciemność. Dlatego przechowujcie ją w zacienionym miejscu. Pamiętajcie, że słońce zabiera nalewkom kolor i aromat.  Przepis na nalewkę z czereśni na spirytusie  Składniki:  1 kg czereśni z pestkami   1 l spirytusu 50% (4 szklanki)  0,5 kg cukru (możecie też dodać go nieco mniej)  sok wyciśnięty z 1 cytryny szklany słój lub mały gąsiorek  butelki  bibułka do filtrowania  Sposób przygotowania:  Czereśnie umyjcie i usuńcie z nich pestki. Umieśćcie je w szklanym naczyniu i zalejcie spirytusem. Szczelnie zamknijcie i odstawcie. Niech całość maceruje się przez 4-6 tygodni.  Co kilka dni potrząsajcie naczyniem, żeby wymieszać płyn z owocami.  Następnie zlejcie alkohol i dodajcie do niego sok z cytryny. Uzyskany płyn zamknijcie i odstawcie.  Czereśnie zasypcie cukrem i wymieszajcie. Gdy cukier się rozpuści, zlejcie syrop do większego słoja i wymieszajcie z odlanym wcześniej alkoholem. Przefiltrujcie.  Nalewkę przelejcie do butelek, zakorkujcie i przechowujcie w ciemnym miejscu, przez 3 miesiące.  Przepis na nalewkę z czereśni na rumie  Składniki:  2 kg czereśni z pestkami  1 l rumu  0,5 kg...

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...