Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami.
Dlaczego warto zbierać jarzębinę?
Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu.
Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki.
Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny
Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione.
Zobacz także:
- jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego
- jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny
- jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach
- zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz
- ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe
- błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach jarzębiny, może ułatwić trawienie i zmniejszyć zaparcia poprzez zwiększenie objętości stolca i optymalizację układu żołądkowo-jelitowego
- związki organiczne zawarte w jarzębinach bezpośrednio łagodzą wszelkie objawy biegunki
- w medycynie tradycyjnej sok z jarzębiny był stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła, łagodzenia astmy i zatorów.
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Jeżeli przekonał was ogrom korzyści zdrowotnych jarzębiny, przygotujcie z niej nalewkę. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 10 dag cukru
- 250 ml wódki
- 250 ml spirytusu
Przygotowanie:
- Jarzębinę, która jest lekko przemarznięta, osuszcie w letnim piekarniku.
- Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i osuszcie na sitku.
- Tak przygotowane owoce przełóżcie do słoika.
- Zalejcie wódką. Gdy nią nasiąknie, zlejcie ją do butelki a owoce zasypcie cukrem.
- Po kilku dniach zlejcie sok i dodajcie go do nalewki wcześniej zlanej i dobrze wymieszajcie.
- Pozostałe owoce przelejcie szklanką zimnej wcześniej przegotowanej wody, którą następnie dodajcie do nalewki.
- Całą nalewkę przecedźcie przez gazik i dodajcie do niej spirytus, a następie wymieszajcie i rozlejcie do ciemnych buteleczek.
Źródło: gotujmy.pl, wprost.pl