błyskawiczna mikstura na zaparcia
Adobe Stock
Newsy

Ta mikstura upora się z zaparciami w 15 minut! Wystarczy pić ją raz w tygodniu, a problem zniknie

Czy wiedzieliście, że zaparcia są dolegliwością tak powszechną, że apteczne środki na przeczyszczenie są drugim najczęściej kupowanym środkiem leczniczym, zaraz po lekach przeciwbólowych? Ta mikstura działa lepiej i jest w pełni naturalna!
Redakcja gotujmy.pl
czerwiec 03, 2021

Po 65. roku życia problem zaparć narasta, dane statystyczne mówią o 40 proc. starszych ludzi cierpiących z powodu obstrukcji. Dlaczego tak się dzieje? Zaparcia są efektem nie tyle upływu czasu, ile diety ubogiej w błonnik i braku ruchu. W dużej mierze powodują je też zażywane leki lub występujące choroby: neurologiczne i metaboliczne, ale też m.in. choroby serca lub depresja. Czasem w ogóle nie można dociec przyczyny problemu - wtedy mówimy o zaparciach idiopatycznych (czynnościowych).

Szacuje się, że na zaparcia cierpi nawet do 27 proc. światowej populacji. W Europie problem dotyka ok. 17 proc. społeczeństwa - częściej kobiet niż mężczyzn. Bez względu na powód, a także na to, czy cierpicie na zaparcia przewlekle lub tylko od czasu do czasu, najlepszym, co możecie dla siebie zrobić to zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Wypijajcie tę miksturę raz w tygodniu, jej efekty odczujecie nie tylko po 15 minutach - jej cudowne działanie oczyszczające jelita ze złogów i toksyn utrzymuje się przez kolejne dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Błyskawiczny domowy sposób na zaparcia

Sprawdzone domowe sposoby na zaparcia powinny być zawsze pierwszym wyborem w walce z tą przykrą dolegliwością. Ten przepis na miksturę, która pomoże wam się pozbyć zaparć w zaledwie 15 minut zamieściła na YouTube użytkowniczka Samyuktha Diaries. Internauci nie kryli zachwytu, a ich komentarze dowodzą niezbicie, że mikstura jest tak skuteczna, jak zapewnia autorka.

Zobacz także

Składniki

Aby przygotować cudowną miksturę na zaparcia, przygotujcie:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego (zawiera dużo błonnika, pomaga też na wzdęcia) 
  • 1 łyżeczkę oleju rycynowego (działa przeczyszczająco)
  • ¼ łyżeczkę soli himalajskiej (oczyszcza jelita ze złogów i toksyn)

Przygotowanie

  1. Podgrzejcie w garnuszku wodę 
  2. Dodajcie łyżeczkę kopru i gotujcie przez ok. minutę
  3. Przecedźcie do kubka i dodajcie łyżeczkę oleju rycynowego oraz sól.
  4. Wymieszajcie. Gotowe!

Na tym filmie możecie zobaczyć, jak miksturę przygotowuje sama jej autorka:

Jak stosować błyskawiczną miksturę na zaparcia?

Raz w tygodniu wypijcie rano szklankę wody (najlepiej bardzo ciepłej, przegotowanej!), a następnie przygotowaną miksturę za zatwardzenia. Zadziała już po 15 minutach! Nie stosujcie jej jednak dłużej niż przez dwa dni z rzędu. Wystarczy raz w tygodniu. Autorka przepisu twierdzi, że mikstura ma również działanie przeciwpasożytnicze.

źródło: Samyuktha Diaries YouTube channel, czytelniamedyczna.pl, Medical News Today

Czytaj też:

Komentarze
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Przeczytaj