
Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć.
Właściwości lecznicze nasion kozieradki
Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich:
- Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca
- Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje
- Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku
- Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach.
Przepis na miksturę z kozieradką
- Łyżkę nasion kozieradki zalejcie szklanką wody i odstawcie na noc.
- Pijcie napój rano, koniecznie przed śniadaniem.
Przepis na miksturę kozieradki z miodem
- Łyżkę nasion z kozieradki wsypcie do garnka i zalejcie 2 szklankami wody, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut.
- Odcedźcie miksturę na sitku i po przestygnięciu dodajcie łyżkę naturalnego miodu.
- Pijcie każdego dnia rano.
Źródło: O2, poradnikzdrowie.pl