Ta mikstura obniża cholesterol, usuwa złogi, podnosi odporność . Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy

Ta mikstura obniża cholesterol i podnosi odporność. Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo

Wysoki poziom cholesterolu to powód do zmartwień i ryzyko wystąpienia chorób. Badajcie go i obserwujcie. Przy dużych przekroczeniach normy leczenie ordynuje lekarz, przy niewielkich obniżajcie go zmieniając dietę i stosując domowe sposoby. Podajemy 1 z nich.

Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć.

Kotlety mielone

Właściwości lecznicze nasion kozieradki

Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich:

  • Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca
  • Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje
  • Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku
  • Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
Zobacz także

Te niepozorne ziarenka obniżają cholesterol i poprawiają trawienie. Dodawajcie je do dań

Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie

Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach.

Przepis na miksturę z kozieradką

  1. Łyżkę nasion kozieradki zalejcie szklanką wody i odstawcie na noc.
  2. Pijcie napój rano, koniecznie przed śniadaniem.

Przepis na miksturę kozieradki z miodem

  1. Łyżkę nasion z kozieradki wsypcie do garnka i zalejcie 2 szklankami wody, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut.
  2. Odcedźcie miksturę na sitku i po przestygnięciu dodajcie łyżkę naturalnego miodu.
  3. Pijcie każdego dnia rano.

Źródło: O2, poradnikzdrowie.pl

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz. Właściwości zdrowotne kozieradki Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę A, B i C, tiaminę, cynk, potas, fosfor wapń, sód, żelazo, białko, ryboflawinę, niacyną Właściwości prozdrowotne kozieradki Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu . Reguluje poziom cukru we krwi Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi . Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki. Obniżają poziom cholesterolu Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu , włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki. Leczy ból gardła Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Leczy bezsenność Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Adobe Stock
Newsy
Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach nasion bazylii? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości i nie ograniczać wykorzystywania tej rośliny wyłączni w postaci świeżych lub suszonych ziół.

Nasiona bazylii to maleńkie, czarne nasiona, które bardzo przypominają nasiona chia i czarnuszki. Są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są wypełnione błonnikiem. Co zaskakujące, nie zawierają kalorii. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Korzyści zdrowotne nasion bazylii Korzyści wynikające ze spożywania nasion bazylii w ajurwedzie i medycynie chińskiej, są znane już od dawna. Docenią je nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, cierpią na zaparcia i mają problemy ze zgagą. Nasiona bazylii są wsparciem przy odchudzaniu. Nasiona bazylii zawierają kwas alfa-linolenowy, który znany jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że są pełne błonnika, zapewniają uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają podjadaniu i pomagają w utracie wagi. Nasiona bazylii kontrolują poziom cukru we krwi. Nasiona bazylii mają zdolność do spowalniania metabolizmu organizmu i kontrolowania przemiany węglowodanów w glukozę. Zdaniem dietetyków, są wskazane dla pacjentów z cukrzycą typu II. Nasiona bazylii pomagają łagodzić zaparcia i wzdęcia. Nasiona bazylii w naturalny sposób oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują płynny ruch jelit. Dzięki temu, że zawierają olejek lotny, pomagają w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego i działają jako naturalny środek oczyszczający żołądek. Ponadto, nasiona bazylii pomagają leczyć nadkwaśność żołądka i zgagę, obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, łagodzą depresję  i zaburzenia równowagi metabolicznej. Pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Regularne spożywanie nasion bazylii, pomaga organizmowi wydzielać kolagen, który jest niezbędny do tworzenia nowych...

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości zdrowotne kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli . Kminek przyśpiesza również przemianę...