Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do przyrządzenia schaboszczaków majonez. 

Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta.

Przepis polecamy szczególnie tym, którzy najbardziej upodobali sobie kombinacje z moczeniem schabowych w mleku i cebuli. Majonezowy patent w opinii wielu sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjna maczanka w mleku!

Przepis na kotlety schabowe w marynacie majonezowej

Będziecie potrzebowali:

  • 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku
  • 1 jajka
  • 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • Świeżego koperku
  • Świeżej natki pietruszki (zioła można dodać opcjonalnie)
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie.
  2. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników).
  3. W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników.
  4. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a następnie umieśćcie je w szklanym bądź ceramicznym naczyniu i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Do głębokiego talerza wsypcie bułkę tartą, a następnie obtoczcie w niej wasze kotlety schabowe.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.
  7. Gotowe kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i osuszcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zobacz także: