Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej?
Kto powinien jeść mąkę ryżową?
Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.:
-
witaminy z grupy B (B1 i B6)
-
witaminę C
-
witaminę A
-
magnez
-
cynk
-
wapń
-
żelazo
-
fosfor
-
potas
Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
Zobacz także:
Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć.
Właściwości zdrowotne mąki ryżowej
Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety.
Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych.
Jak wykorzystać mąkę ryżową?
Mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem pszennej, jednak nieco się od niej różni. Trzeba o tym pamiętać przygotowując ulubione potrawy! Lepiej wiąże się z wodą i jest bardziej kleista, dlatego należy stosować jej mniej - np. użyć ¾ szklanki mąki ryżowej zamiast podanej w przepisie 1 szklanki mąki pszennej.
Mąkę ryżową możecie wykorzystać do:
-
pieczenia: ciast, ciasteczek, babeczek
-
smażenia: naleśników, racuchów, amerykańskich pancakes
-
zagęszczania zup i sosów
Źródło: zywienie.medonet.pl