Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej?

Kto powinien jeść mąkę ryżową?

Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.:

  • witaminy z grupy B (B1 i B6)

  • witaminę C

  • witaminę A

  • magnez

  • cynk

  • wapń

  • żelazo

  • fosfor

  • potas 

Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.

Zobacz także:

Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć. 

Właściwości zdrowotne mąki ryżowej

Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety.

Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych.

Jak wykorzystać mąkę ryżową?

Mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem pszennej, jednak nieco się od niej różni. Trzeba o tym pamiętać przygotowując ulubione potrawy! Lepiej wiąże się z wodą i jest bardziej kleista, dlatego należy stosować jej mniej - np. użyć ¾ szklanki mąki ryżowej zamiast podanej w przepisie 1 szklanki mąki pszennej.

Mąkę ryżową możecie wykorzystać do:

  • pieczenia: ciast, ciasteczek, babeczek

  • smażenia: naleśników, racuchów, amerykańskich pancakes

  • zagęszczania zup i sosów

Źródło: zywienie.medonet.pl