Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach

Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi.

Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem. 

Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda.

Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli.

Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę, idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kawową babkę 

Będziecie potrzebować:

  • 320 g mąki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 160 g margaryny
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm 
  • Tłuszcz do formy
  • Bulka tarta do formy

Składniki na polewę i dekorację:

  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki mleka
  • Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków

Sposób przygotowania babki:

  1. Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. 
  2. Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 
  3. Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady. 
  4. Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę. 
  5. Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec całość złączcie z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszajcie. 
  6. Następnie wrzućcie do masy pokrojoną w kostkę czekoladę i całość zamieszajcie łyżką. 
  7. Gotową masę przełóżcie do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Ciasto pieczcie około 50 minut w 180°C. 
  8. Po pieczeniu wyjmijcie ciasto z formy.  Po ostudzeniu udekorujcie je.

Sposób przygotowania polewy i dekoracji:

  1. W garnuszku rozpuście połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. 
  2. W trakcie rozpuszczania dodajcie kawę.
  3. Całość mieszajcie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. 
  4. Gotową kawową polewą oblejcie upieczoną babkę. 
  5. Po oblaniu dodatkowo ją udekorujcie. Możecie wykonać kwiaty z płatków migdałowych. Jako środek użyjcie suszonej żurawiny. I gotowe!

Smacznego :) 

Źródło: gotujmy.pl

Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Newsy
Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Pyszny i prosty do zrobienia kawowy sernik bez pieczenia to idealna propozycja na nadchodzące cieplejsze dni. Sprawdzi się doskonale, gdy chcecie zaskoczyć gości.

Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee ? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę. W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni. Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis Składniki na spód Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych 80g masła Składniki na masę serową 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka 350 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 kubeczek kwaśnej śmietany Pół szklanki cukru pudru Łyżeczka soku z cytryny Składniki na dalgona coffee 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wrzącej wody Składniki na polewę Tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka. Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek. Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię. Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził. W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta. Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder,...

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna
Gotujmy.pl/babeczka35
Newsy
Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna
Idealnie puszysta i miękka babka kajmakowa. Bardzo delikatna w smaku. Polecamy na świąteczny stół.

Czy można wyobrazić sobie święta wielkanocne bez słodkich babek i babeczek?  Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku , ta babka musi pojawić się na waszym wielkanocnym stole. Jest Słodka, wilgotna, pachnąca bardzo puszysta z czekoladową polewą. Już na sama myśl cieknie ślinka. Gwarantujemy, że zniknie natychmiast ze stołu. Tej kajmakowej słodyczy nie da się oprzeć!  Będzie smakować idealnie z kawą lub herbatą. Zrobienie jej jest proste. Potrzebujecie tylko kilku składników.  Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą Składniki: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 20 dag (pół puszki) gotowej masy krówkowej  półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  1 budyń waniliowy   Polewa: 20 dag gotowej masy kajmakowej  pół tabliczki białej czekolady    Dodatkowo: Masło lub margaryna do posmarowania foremki Bułka tarta do posypania foremki Sposób przygotowania: Masło lub margarynę przełóżcie do miski i utrzyjcie z 4 łyżkami cukru i 3 jajkami. Następnie dodajcie masę krówkową i budyń w proszku. Ponownie dokładnie utrzyjcie.  Na koniec dodajcie półtorej szklanki mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, również dokładnie utrzyjcie na gładką masę.  Foremkę do pieczenia babki posmarujcie masłem lub margaryną i oprószcie bułką tartą. Masę przelejcie do tak przygotowanej foremki. Następnie rozgrzejcie piekarnik. Babkę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Po tym czasie sprawdźcie suchym patyczkiem czy babka  jest dobrze upieczona.  Jeśli tak, wyjmijcie babkę z piekarnika, ostudźcie i...

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...