Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi.

Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem. 

Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda.

Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli.

Zobacz także:

Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę, idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony! 

Przepis na kawową babkę 

Będziecie potrzebować:

  • 320 g mąki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 160 g margaryny
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm 
  • Tłuszcz do formy
  • Bulka tarta do formy

Składniki na polewę i dekorację:

  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki mleka
  • Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków

Sposób przygotowania babki:

  1. Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. 
  2. Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 
  3. Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady. 
  4. Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę. 
  5. Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec całość złączcie z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszajcie. 
  6. Następnie wrzućcie do masy pokrojoną w kostkę czekoladę i całość zamieszajcie łyżką. 
  7. Gotową masę przełóżcie do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Ciasto pieczcie około 50 minut w 180°C. 
  8. Po pieczeniu wyjmijcie ciasto z formy.  Po ostudzeniu udekorujcie je.

Sposób przygotowania polewy i dekoracji:

  1. W garnuszku rozpuście połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. 
  2. W trakcie rozpuszczania dodajcie kawę.
  3. Całość mieszajcie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. 
  4. Gotową kawową polewą oblejcie upieczoną babkę. 
  5. Po oblaniu dodatkowo ją udekorujcie. Możecie wykonać kwiaty z płatków migdałowych. Jako środek użyjcie suszonej żurawiny. I gotowe!

Smacznego :) 

Źródło: gotujmy.pl