Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi.
Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.
Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda.
Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli.
Zobacz także:
Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę, idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!
Przepis na kawową babkę
Będziecie potrzebować:
- 320 g mąki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
- 160 g margaryny
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm
- Tłuszcz do formy
- Bulka tarta do formy
Składniki na polewę i dekorację:
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mleka
- Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków
Sposób przygotowania babki:
- Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.
- Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
- Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.
- Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.
- Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec całość złączcie z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszajcie.
- Następnie wrzućcie do masy pokrojoną w kostkę czekoladę i całość zamieszajcie łyżką.
- Gotową masę przełóżcie do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Ciasto pieczcie około 50 minut w 180°C.
- Po pieczeniu wyjmijcie ciasto z formy. Po ostudzeniu udekorujcie je.
Sposób przygotowania polewy i dekoracji:
- W garnuszku rozpuście połamaną czekoladę z dodatkiem mleka.
- W trakcie rozpuszczania dodajcie kawę.
- Całość mieszajcie do powstania jednolitej, gładkiej polewy.
- Gotową kawową polewą oblejcie upieczoną babkę.
- Po oblaniu dodatkowo ją udekorujcie. Możecie wykonać kwiaty z płatków migdałowych. Jako środek użyjcie suszonej żurawiny. I gotowe!
Smacznego :)
Źródło: gotujmy.pl