Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż.
Zdrowotne działanie kaszy bulgur
Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne:
- Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy
- Chroni serce. Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu
- Wspomaga przemianę materii. Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie
- Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków
- Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen
- Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu foliowego, którego suplementacja, zawsze jest zalecana kobietom w ciąży
Przeciwskazania do spożycia kaszy bulgur
Kasza bulgur jako produkt pszeniczny zawiera gluten. Nie powinny więc jej jeść osoby chore na celiakię.
Kasza jest produkowana w odmianie drobnej, średniej i grubej. Gruba, nie może być spożywana przez wszystkich. Nie jest polecana osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nieżytami żołądka czy z refluksem.
Zobacz także:
Jak używać kaszy bulgur?
To rodzaj kaszy bardzo popularny w kuchni orientalnej: arabskiej, tureckiej, perskiej i izraelskiej. Nie trzeba jednak odtwarzać dań kuchni bliskowschodniej, żeby cieszyć się wyrazistym smakiem tej kaszy. Wystarczy wiedzieć, z jakimi dodatkami prezentuje się najlepiej.
Bulgur dobrze smakuje z warzywami i sosami. Podawajcie ją z pieczarkami, bakłażanem, podsmażoną cebulką, natką pietruszki, marchewką. Jest dobrym dodatkiem do dań mięsnych z sosami, np. do gulaszy. Drobne odmiany kaszy bulgur wykorzystywane są nieraz w zupach i sałatkach.
To rodzaj kaszy, który można przyrządzić także na słodko. Spróbujcie użyć mleka, miodu czy owoców. Świetnie komponuje się z przysmakiem kuchni bliskowschodniej – daktylami. Ale nie gorzej z naszymi suszonymi śliwkami.
Źródło: msn.com.pl, medonet.pl, Wikipedia.pl