Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy

Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść

To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne działanie kaszy bulgur

Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne:

  • Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy
  • Chroni serce. Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu
  • Wspomaga przemianę materii. Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie
  • Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków
  • Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen
  • Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu foliowego, którego suplementacja, zawsze jest zalecana kobietom w ciąży

Przeciwskazania do spożycia kaszy bulgur

Kasza bulgur jako produkt pszeniczny zawiera gluten. Nie powinny więc jej jeść osoby chore na celiakię.

Kasza jest produkowana w odmianie drobnej, średniej i grubej. Gruba, nie może być spożywana przez wszystkich. Nie jest polecana osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nieżytami żołądka czy z refluksem.

Zobacz także
To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.

Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Jak używać kaszy bulgur?

To rodzaj kaszy bardzo popularny w kuchni orientalnej: arabskiej, tureckiej, perskiej i izraelskiej. Nie trzeba jednak odtwarzać dań kuchni bliskowschodniej, żeby cieszyć się wyrazistym smakiem tej kaszy. Wystarczy wiedzieć, z jakimi dodatkami prezentuje się najlepiej.

Bulgur dobrze smakuje z warzywami i sosami. Podawajcie ją z pieczarkami, bakłażanem, podsmażoną cebulką, natką pietruszki, marchewką. Jest dobrym dodatkiem do dań mięsnych z sosami, np. do gulaszy. Drobne odmiany kaszy bulgur wykorzystywane są nieraz w zupach i sałatkach.

To rodzaj kaszy, który można przyrządzić także na słodko. Spróbujcie użyć mleka, miodu czy owoców. Świetnie komponuje się z przysmakiem kuchni bliskowschodniej – daktylami. Ale nie gorzej z naszymi suszonymi śliwkami.

Źródło: msn.com.pl, medonet.pl, Wikipedia.pl

Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Adobe Stock
Newsy
Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Wyjaśniamy, jakie każde pasują do mięsnych gulaszy tak samo, jak nieoceniona kasza gryczana.

Kto powiedział, że gdy na obiad jest gulasz, to trzeba do niego koniecznie podać kaszę gryczaną? To prawda, że smak mięsnego gulaszu, kaszy gryczanej palonej i ogórka kiszonego, to doskonałe trio. Ale przecież schabowych też nie jecie wyłącznie z ziemniakami. Te z frytkami czy po prostu z chlebem, są również smaczne. Dlaczego gulasz pasuje do kaszy? Zanim zastanowimy się, jakich innych kasz użyć do gulaszu, pomyślmy, dlaczego gulasz tak dobrze pasuje do kaszy gryczanej:  Najważniejszym łącznikiem tych składników dania są smaki. Prażona kasza gryczana ma charakterystyczny, intensywnie orzechowy smak i zapach. Z kolei smak mięsistego, gulaszu z samego mięsa czy mięsa z warzywami, dobrze wpasowuje się w smak tej orzechowej kaszy. Kolejnym jest konsystencja składników potrawy. Sypka kasza, dobrze łączy się z gęstym sosem z gulaszu. Kasza przykleja się do sosu i łatwo przenosi na widelec. „Comfort food". Gulasz i kasza to tradycyjne połączenie, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna. To połączenie smaków pamiętamy z dzieciństwa i jedząc je dziś, czujemy się dobrze, bezpiecznie, po prostu komfortowo. Wymienione argumenty, nie oznaczają, że gulaszu nie można podawać z innymi dodatkami – jecie go przecież często z ziemniakami czy makaronem, ani, że do gulaszu nie można podawać innych kasz. Jakie kasze można podawać do gulaszu? Kasze powstają z ziaren zbóż, które są pozbawiane łusek i rozdrabniane. Mogą być drobniejsze lub grubsze, bardziej przetworzone, lub mniej. Wszystkie jednak są bogatym źródłem węglowodanów, a także witamin i minerałów. Oto, kasze, które także pasują do gulaszu: Kasza jęczmienna. Znamy ją przede wszystkim z krupników. Jest najbardziej popularną polska kaszą, stanowi nawet 70% kasz...

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę
Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę . Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych.  Właściwości naparu z pietruszki Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec. Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę. Przepis na napar z korzenia pietruszki Będziecie potrzebować 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki 500 ml wody Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie. Gotowe!...

Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Możecie nią zastąpić ziemniaki na obiad, czy dodać do zup jako zagęstnik. Ciasteczka zrobione z mąki z tego zboża będą z kolei doskonałe do kawy.

Jest jednym z najstarszych zbóż uprawnianych na świecie. Znana jest też pod nazwami szpelc, lub pszenica św. Hildegardy. Określenia te zapewne niewiele wam jednak mówią. Mąka wytworzona z niej może być używana jak pszenica do wypieku chleba, naleśników, pierogów, makaronów czy ciast. Szczególnie ceniona pod kątem wartości odżywczych jest kasza. Czy domyślacie się, o jakie zboże chodzi? Jak jedzenie kaszy orkiszowej działa na zdrowie? Oto witaminy, które można znaleźć w kaszy orkiszowej. Jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka? Witamina A i E – utrzymują dobrą kondycję skóry, wygładzają zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych Witaminy z grupy B – wpływają na prace układu krążenia, trawienia i odpornościowego Kasza orkiszowa jest także skarbnicą minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu: Magnez i potas – wspomagają prace serca, minimalizują ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału i udaru. Magnez także wspiera pamięć, koncentrację i łagodzi skutki stresu Żelazo – zapobiega anemii Fosfor – wpływa na odporność, a do tego wspiera mineralizację kości Selen – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy Orkisz jest także źródłem białka, cennego surowca energetycznego, składnika płynów ustrojowych, oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Orkisz — dlaczego warto go jeść? Orkisz jest rodzajem pszenicy i jak pszenica zawiera białko glutenowe, którego niektórzy unikają w diecie. Są jednak powody, żeby sięgać po to zboże. Ma znacznie lepsze wartości zdrowotne od zwykłej pszenicy: Jest mniej kaloryczny, ugotowana kasza ma w 100 g tylko 35 kalorii Ma o 20-40% więcej białka  Zawiera lepszej jakości gluten Ma...

Wygląda, jak gałąź, ale to bardzo zdrowe warzywo. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie
AdobeStock
Newsy
To warzywo wygląda jak gałęzie, ale jest bardzo zdrowe. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie
Mimo iż warzywo to nie wygląda zbyt zachęcająco, jest bardzo zdrowe. Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak skorzonera?

Mimo iż jej wygląd może nieco odstraszać – bo wygląda jak gałąź lub nieapetyczny korzeń, skorzonera to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść? Co to jest skorzonera? Skorzonera to warzywo, które pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Z zewnątrz przypomina gałąź i jest pokryte ciemną skórką. W środku warzywo to jest białe i ma przyjemny, słodki smak, podobny nieco do szparagów. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Właściwości zdrowotne skorzonery Skorzonera to warzywo o dużej ilości takich cennych składników, jak wapń, węglowodany, żelazo i fosfor. Zawiera też witaminy z gruby B i C, a także inulinę. Skorzonera posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Usprawnia trawienie. Skorzonera zawiera mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga ruch jelit. Warzywo to pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, przyspieszając tym samym trawienie, co jest szczególnie pomocne przy zaparciach. Silniejszy układ odpornościowy. Skorzonera jest bogata w witaminę C. Witamina ta jest znana z tego, że zmniejsza ryzyko infekcji oraz zapobiega uszkodzeniu komórek i tkanek przez patogeny.  Zwalcza komórki rakowe. Aktywne przeciwutleniacze, które znajdziemy w tym warzywie, są niezwykle skuteczne w ograniczaniu rozprzestrzeniania się substancji rakotwórczych i mogą zatrzymać lub opanować nowotwory prostaty, piersi, okrężnicy i jajnika. Wspiera zdrowie kości. Z uwagi na dużą ilość wapnia, miedzi i magnezu, minerałów dietetycznych, które są ważne dla wsparcia i wzrostu tkanki kostnej, skorzonera skutecznie zapobiega problemom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza....