Ze zdrowym odżywianiem, kojarzy się odpowiedni dobór produktów, zbilansowana dieta, na którą składają się produkty mleczne, chude mięso, warzywa, owoce, produkty zbożowe w tym kasze. Jednak jak wynika z najnowszego raportu programu FoodRentgen oraz Fundacji Konsumentów, kasza gryczana dotychczas uznawana za jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku, nie spełnia standardowych norm. 

Ponad normę

Według przeprowadzonych badań, większość tego rodzaju kasz gryczanych dostępnych na sklepowych półkach, przekracza dozwolone normy glifosatu, jak podaje jeden z portali. Niektóre produkty nie powinny w ogóle być dopuszczone do sprzedaży, gdyż zawartość tego związku, znacznie przekracza dopuszczalne normy. Sprawa została przekazana do Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Czym jest glifosat?

To związek chemiczny, który nie tylko negatywnie wpływa na środowisko, ale i także wywołuje choroby nowotworowe u ludzi. Zazwyczaj jest stosowany w postaci soli amonowej bądź sodowej, jako aktywny składnik środków zwalczających chwasty! Mimo, iż jest dość szkodliwy, to jednak bardzo popularny w Polsce. Został wyprodukowany jako substancja mająca za zadanie zwalczać chwasty, zaś rolnicy znaleźli w nim inne dodatkowe zastosowanie jako „wysuszacz” ziaren roślin. 

Nielegalne zbiory

Suszenie zbóż za pomocą nielegalnej metody, jest dość powszechnym i sporym problemem w Polsce. Jest również trudny do skontrolowania, a odpowiedzialność w tym zakresie spoczywa na barkach kierowników kontroli jakości w danych zakładach. Stosowanie glifosatu przyspiesza suszenie zbiorów, a także daje pewność rolnikom, że ich ziarna spełniają odpowiednie normy wilgotności. Jednak ten proces odbija się negatywnie na jakości produktów i zdrowiu ludzi.
 

Zobacz także: