Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje
Flickr
Newsy

Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje

Poznajcie prosty przepis na rozgrzewającą i odchudzającą herbatkę. Wystarczą do tego tylko 2 składniki.

Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że lato już się kończy, a jesień jest tuż za progiem. Choć aura często nie sprzyja już długim spacerom czy opalaniu, nie ma co się załamywać - w końcu jesienią wciąż dojrzewają pyszne warzywa i owoce, typowe dla tej pory roku.

Jest to więc najlepszy czas na ich wykorzystanie. Mowa tutaj przede wszystkim o jabłkach, których mamy prawdziwe zatrzęsienie. Można z nich przyrządzić musy, soki, ciasta i inne pyszności.

Po takich przygotowaniach zawsze zostaje góra obierek i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Wyrzucić, czy może jeszcze w jakiś sposób wykorzystać? Zanim pozbędziecie się obierek z jabłek, zostawcie część z nich i zróbcie smaczną i rozgrzewającą herbatkę. 

Na co pomaga herbata z obierek z jabłek?

Herbata z obierek to nic innego jak napar o smaku jabłek, który pełen jest witamin, minerałów i składników odżywczych znajdujących się w skórkach. Zwykle je wyrzucamy i zupełnie niepotrzebnie, bo to właśnie one mają wielką wartość dla zdrowia. Zawierają więcej niektórych witamin i minerałów, niż sam miąższ jabłka. To m.in.:

  • witamina C

  • potas

  • wapń

W skórkach znajdują się też antocyjany, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu i mogą obniżyć ryzyko pojawienia się nowotworów. 

Zobacz także
Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Jak zrobić odchudzającą herbatkę z obierek?

Przyrządzenie takiej zdrowotnej i pysznej herbatki jest banalnie proste. Wystarczy, że do garnka wrzucicie obierki z trzech sporych jabłek, zalejecie litrem wody i zagotujecie. Kiedy woda już będzie się gotować, do garnka dodajcie jeszcze korę cynamonu. Po kilku minutach wyłączcie gaz i przelejcie napar do kubków.

Tak przygotowaną herbatkę można pić przez cały dzień. Ze względu na witaminę C podniesie odporność, tak ważną o tej porze roku, a także pomoże schudnąć. Wszystko dzięki dodaniu cynamonu, który rozgrzewa i delikatnie podkręca metabolizm. 

Herbatkę możecie przyrządzać zarówno ze świeżych skórek, jak i wysuszonych. Polecamy wam wysuszyć skórki, jeśli obraliście bardzo dużo jabłek na przetwory czy ciasta - skórki wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć np. w suszarce do grzybów lub piekarniku. Następnie wystarczy przełożyć je do słoika i korzystać z nich przez całą jesień i zimę, gdy tylko przyjdzie wam ochota na herbatkę z obierek. 

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...

FB: Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Lekarstwo macie na półce z herbatami SEO: Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gaz
Flickr
Newsy
Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gazy
Zamiast wydawać krocie na tabletki, pastylki i inne środki na trawienie, postawcie na naturę. Dzisiaj przedstawiamy kolejny naturalny napar na wzdęcia

Czym lubicie popijać obfite posiłki, by potem nie narzekać na problemy z wzdymającym brzuchem? Eksperci są zdania, że w tej kwestii bezwzględnie należy unikać kawy i herbaty , które utrudniają przyswajanie przez organizm kilku minerałów i związków. Nie wspomnimy już o niezdrowej coli czy alkoholu, które najlepiej byłoby ograniczać przecież do minimum. Czy powinno się pić podczas posiłków? Samo popijanie w trakcie spożywania wbrew pozorom nie jest czymś absolutnie zakazanym. Mityczne rozcieńczanie soków żołądkowych należy włożyć między bajki - ludzkość nie zrezygnowała jak na razie przecież choćby z jedzenia zup czy warzyw, składających się w dużej mierze z wody. Co więc popijać do ciężkostrawnych dań? Spośród całej palety zdrowych naparów i eliksirów na wzdęcia i niestrawność polecamy dzisiaj miętę. Parzona mięta w odróżnieniu od wielu innych ziół ma dodatkowy walor w postaci łagodnego i przyjemnego smaku. Dlaczego warto pić miętę? Mięta śmiało może zastąpić w dużej mierze herbatę. Dlaczego? Wystarczy rzut oka na krótka listę absolutnie pozytywnych właściwości pitej po ciężkostrawnych posiłkach mięty: Pomaga w procesie trawienia Reguluje wydzielanie soku żołądkowego Działa rozkurczowo, zapobiega kolce jelitowej Jest środkiem na nudności Wspiera proces przemiany materii Wspomaga pracę wątroby Przygotowanie naparu z mięty jest dziecinnie prostym zadaniem. 1 łyżeczka świeżych lub suszonych liści mięty powinna zostać zalana szklanką wrzącej wody. Wystarczy potem parzyć taką herbatkę przez ok. 5 min i gotowe! Innym, niezawodnym środkiem na wzdęcia jest także kminek . Nie bez przyczyny dodaje się przecież do kapusty, bigosu, czy wielu innych ciężkostrawnych dań. Rozbijcie nasiona kminku w moździerzu i przyrządźcie z niego inny napar na wzdymający...

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem? Masala chai, czyli herbata po indyjsku Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom. Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami. Herbata z mlekiem ma wiele odsłon Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością,...

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit
Adobe Stock
Newsy
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit
Czy słyszeliście kiedyś o janginizacji? Najwyższa pora dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Lato to czas, gdy przygotowujemy ogromne ilości przetworów . Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Mamy ich teraz pod dostatkiem, dlatego tak chętnie bierzemy się za przygotowywanie z nich dżemów , soków , powideł czy kiszonek . Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak janginizacja? Ta metoda robienia przetworów to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Czym jest janginizacja? Janginizacja – najprościej mówiąc – jest to metoda przygotowywania przetworów bez dodatku cukru. Sposób ten wywodzi się z diety makrobiotycznej i zyskuje ostatnimi czasy coraz większą popularność w polskich domach. Janginizacja polega na przygotowywaniu dżemów czy konfitur bez dodatku cukru. Być może was to zdziwi, ale zamiast białego cukru w janginizacji stosuje się odrobinę soli. Co można poddać procesowi janginizacji? Janginizacja to proces przygotowywania przetworów, w którym owoce powoli duszą się we własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dzięki tej metodzie przetwory nie tylko są o wiele zdrowsze, ale też mają piękną naturalną barwę i przyjemną żelową konsystencję. Jak wiadomo, zarówno owoce, jak i warzywa, mają swój własny cukier i to właśnie on jest wykorzystywany w tym procesie. Dodatek soli – wystarczy zaledwie szczypta - jest konserwantem. W tym celu można użyć zwykłej soli kuchennej, soli himalajskiej lub morskiej. Procesowi janginizacji możemy poddawać zarówno owoce, jak i warzywa. Jeśli planujecie przygotować przetwory na zimę, postarajcie się zrobić je bez dodatku cukru – wystarczy, że będziecie dusić owoce lub warzywa w ich własnym soku, który już taki cukier posiada. W jaki sposób robić słodkie przetwory bez cukru? Umyjcie owoce, pokrójcie je na cząstki, włóżcie do garnka i dodajcie szczyptę soli, a następnie gotujcie przez ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Przetwory...