Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje
Flickr
Newsy

Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje

Poznajcie prosty przepis na rozgrzewającą i odchudzającą herbatkę. Wystarczą do tego tylko 2 składniki.

Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że lato już się kończy, a jesień jest tuż za progiem. Choć aura często nie sprzyja już długim spacerom czy opalaniu, nie ma co się załamywać - w końcu jesienią wciąż dojrzewają pyszne warzywa i owoce, typowe dla tej pory roku.

Jest to więc najlepszy czas na ich wykorzystanie. Mowa tutaj przede wszystkim o jabłkach, których mamy prawdziwe zatrzęsienie. Można z nich przyrządzić musy, soki, ciasta i inne pyszności.

Po takich przygotowaniach zawsze zostaje góra obierek i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Wyrzucić, czy może jeszcze w jakiś sposób wykorzystać? Zanim pozbędziecie się obierek z jabłek, zostawcie część z nich i zróbcie smaczną i rozgrzewającą herbatkę. 

Na co pomaga herbata z obierek z jabłek?

Herbata z obierek to nic innego jak napar o smaku jabłek, który pełen jest witamin, minerałów i składników odżywczych znajdujących się w skórkach. Zwykle je wyrzucamy i zupełnie niepotrzebnie, bo to właśnie one mają wielką wartość dla zdrowia. Zawierają więcej niektórych witamin i minerałów, niż sam miąższ jabłka. To m.in.:

  • witamina C

  • potas

  • wapń

W skórkach znajdują się też antocyjany, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu i mogą obniżyć ryzyko pojawienia się nowotworów. 

Zobacz także
Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Jak zrobić odchudzającą herbatkę z obierek?

Przyrządzenie takiej zdrowotnej i pysznej herbatki jest banalnie proste. Wystarczy, że do garnka wrzucicie obierki z trzech sporych jabłek, zalejecie litrem wody i zagotujecie. Kiedy woda już będzie się gotować, do garnka dodajcie jeszcze korę cynamonu. Po kilku minutach wyłączcie gaz i przelejcie napar do kubków.

Tak przygotowaną herbatkę można pić przez cały dzień. Ze względu na witaminę C podniesie odporność, tak ważną o tej porze roku, a także pomoże schudnąć. Wszystko dzięki dodaniu cynamonu, który rozgrzewa i delikatnie podkręca metabolizm. 

Herbatkę możecie przyrządzać zarówno ze świeżych skórek, jak i wysuszonych. Polecamy wam wysuszyć skórki, jeśli obraliście bardzo dużo jabłek na przetwory czy ciasta - skórki wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć np. w suszarce do grzybów lub piekarniku. Następnie wystarczy przełożyć je do słoika i korzystać z nich przez całą jesień i zimę, gdy tylko przyjdzie wam ochota na herbatkę z obierek. 

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie
AdobeStock
Newsy
Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie
W kuchni zaskakująco wiele produktów-odpadów znajduje swoje drugie zastosowanie. Nawet takich, które, wydawało by się, nadają się tylko do śmieci. Sprawdźcie, jak można wykorzystać obierki z jabłek.

Jesień nieubłaganie daje o sobie znać. Dni są coraz chłodniejsze, wobec czego wyciągamy z szaf cieplejsze ubrania, a wieczorem chętnie raczymy się kubkiem gorącej herbaty. Jest to też czas intensywnych zbiorów jabłek, które większości z nas kojarzą się ze schyłkiem lata. Robimy z jabłek przetwory, ciasta i inne pyszności, które będą na zimę idealne. Po takim pichceniu zawsze zostaje bardzo dużo obierek z jabłek. Jeśli wyrzucacie je do kosza, nawet nie wiecie, ile tracicie. Te „odpadki” można jeszcze wykorzystać na kilka smacznych sposobów.  Obierki z jabłek do herbaty Doskonałym pomysłem na wykorzystanie obierek z jabłek jest zrobienie z nich smacznej herbaty. Możecie używać obierek „solo” lub mieszać je z ulubioną herbatą liściastą. Oto, co należy zrobić: Obierzcie jabłka. Następnie obierki pokrójcie na drobne kawałki. Ułóżcie je na suszarce do grzybów i wysuszcie. Gotowe obierki przełóżcie do słoika. I gotowe! Tak ususzone obierki będą wspaniałym dodatkiem do herbaty który sprawi, że będzie bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa. W końcu jabłka są bogate w potas, a w samych skórkach znajdziecie dużo witaminy A i witaminy K. Nic, tylko się zajadać (i wypić z herbatą).  A jeżeli nie macie suszarki do grzybów, obierki można wysuszyć w piekarniku. Należy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni, w termoobiegu.  Jak jeszcze można wykorzystać obierki z jabłek? Kolejnym ciekawym pomysłem na zużycie obierek z jabłek jest zrobienie z nich kompotu. Włóżcie obierki do garnka, zalejcie wodą, wsypcie nieco cukru i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez około pół godziny pod przykryciem.  Z obierek można też zrobić chipsy. Po prostu...

Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie
Tępiona w ogródkach koniczyna ma kwiaty pełne cennych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

Koniczyna czerwona jest rośliną, która uznawana jest powszechnie za chwast i wiele osób z nią walczy. Nie wpływa ona co prawda najlepiej na wygląd i kondycję trawników, ale za to na organizm - jak najbardziej. Szczególnie jest polecana w przypadku kobiet przechodzących menopauzę - sprawdźcie, dlaczego.  Właściwości czerwonej koniczyny Te niepozorne, różowe kwiatki skrywają w sobie wiele witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminę A, C, witaminy z grupy B, E oraz P, a także potas, wapń, żelazo, fosfor, selen i chrom. Wyciąg z kwiatów koniczyny czerwonej wspomaga trawienie, wypróżnianie i działa pozytywnie na apetyt. Z tego względu poleca się przyrządzanie naparów z kwiatów koniczyny na problemy żołądkowe. Roślina ta ma też łagodne działanie nasenne i uspokajające, dlatego można stosować napar z niej przed snem - uważajcie jednak, jeśli po wypiciu herbatki z koniczyny macie zamiar prowadzić samochód. Koniczyna czerwona na menopauzę Spośród wielu witamin i mikroelementów, jakie zawierają kwiaty koniczyny czerwonej, znajdują się też izoflawony. To substancje przypominające budową żeńskie hormony estrogeny. Mogą łączyć się z receptorami estrogenowymi, co łagodzi objawy menopauzy. Dodatkowo, izoflawony mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych.  Kwiaty koniczyny czerwonej wpływają pozytywnie na poniższe objawy menopauzy: potliwość i uderzenia gorąca bóle stawów bóle głowy drażliwość (koniczyna ma działanie uspokajające) spadek libido Ponadto, koniczyna może zapobiegać wystąpieniu osteoporozy.  Jak wykorzystywać czerwoną koniczynę? Kwiaty koniczyny czerwonej można spożywać na surowo i dodawać je na przykład do sałatek - koniczyna ma słodki, lekko miodowy posmak. Doskonale nadaje się...

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Modne wyrażenie „zero waste” oznacza lepsze wykorzystanie tego, co już kupiliśmy. Wyrzucajmy więc mniej i poza cebulą wykorzystajmy jej łupiny. Spójrzcie na korzyści.

Cebula wykorzystywana jest nie tylko w kuchni. Ma też właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości składników odżywczych w tym witamin A, B, C, E i K, minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, cynk czy kwas foliowy i błonnika pokarmowego. Ale najważniejsze w cebuli jest to, że jest źródłem kwercetyny – naturalnego antyoksydantu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale chroni też przed nowotworami. Wszystkie te zdrowotne właściwości można znaleźć nie tylko w cebuli, ale też w jej otoczce, czyli łupinie. Zanim więc wyrzucicie obierki zastanówcie się czy nie warto, zamiast do śmieci, wrzucić je do garnka. Oto, jak to zrobić. Przepis na udka z kurczaka w obierkach cebuli Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka 3 duże cebule 4 szklanki wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka sproszkowanej chili sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 4 szklanki wody. Dokładamy obierki z 3 cebul i gotujemy 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy wywar stanie się żółto-pomarańczowy, wyławiamy obierki i odkładamy je na bok, a do wywaru dodajemy pozostałe przyprawy: liście laurowe, chili, sól i pieprz. Na koniec w wywarze z przyprawami układamy kurczaka, a na nim wyłowione wcześniej obierki cebuli. Wszystkie składniki powinny być przykryte płynem. Danie dusimy na średnim ogniu przez ok. 45 minut, do miękkości mięsa. Nie każdy może jeść potrawy z cebulą. Jakie są przeciwskazania? Oczywiście cebula ma najwięcej wartości, gdy jest jedzona na surowo. Jednak w takiej postaci najczęściej powoduje też dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i jelit. Zarówno sama cebula, jak i dania z jej dodatkiem, nie są wskazane dla osób z chorobami wątroby, chorobami nerek, woreczka żółciowego czy chorych z niewydolnością serca. Dania z cebulą mogą...