Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że lato już się kończy, a jesień jest tuż za progiem. Choć aura często nie sprzyja już długim spacerom czy opalaniu, nie ma co się załamywać - w końcu jesienią wciąż dojrzewają pyszne warzywa i owoce, typowe dla tej pory roku.

Jest to więc najlepszy czas na ich wykorzystanie. Mowa tutaj przede wszystkim o jabłkach, których mamy prawdziwe zatrzęsienie. Można z nich przyrządzić musy, soki, ciasta i inne pyszności.

Po takich przygotowaniach zawsze zostaje góra obierek i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Wyrzucić, czy może jeszcze w jakiś sposób wykorzystać? Zanim pozbędziecie się obierek z jabłek, zostawcie część z nich i zróbcie smaczną i rozgrzewającą herbatkę. 

Zobacz także:

Na co pomaga herbata z obierek z jabłek?

Herbata z obierek to nic innego jak napar o smaku jabłek, który pełen jest witamin, minerałów i składników odżywczych znajdujących się w skórkach. Zwykle je wyrzucamy i zupełnie niepotrzebnie, bo to właśnie one mają wielką wartość dla zdrowia. Zawierają więcej niektórych witamin i minerałów, niż sam miąższ jabłka. To m.in.:

  • witamina C

  • potas

  • wapń

W skórkach znajdują się też antocyjany, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu i mogą obniżyć ryzyko pojawienia się nowotworów. 

Jak zrobić odchudzającą herbatkę z obierek?

Przyrządzenie takiej zdrowotnej i pysznej herbatki jest banalnie proste. Wystarczy, że do garnka wrzucicie obierki z trzech sporych jabłek, zalejecie litrem wody i zagotujecie. Kiedy woda już będzie się gotować, do garnka dodajcie jeszcze korę cynamonu. Po kilku minutach wyłączcie gaz i przelejcie napar do kubków.

Tak przygotowaną herbatkę można pić przez cały dzień. Ze względu na witaminę C podniesie odporność, tak ważną o tej porze roku, a także pomoże schudnąć. Wszystko dzięki dodaniu cynamonu, który rozgrzewa i delikatnie podkręca metabolizm. 

Herbatkę możecie przyrządzać zarówno ze świeżych skórek, jak i wysuszonych. Polecamy wam wysuszyć skórki, jeśli obraliście bardzo dużo jabłek na przetwory czy ciasta - skórki wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć np. w suszarce do grzybów lub piekarniku. Następnie wystarczy przełożyć je do słoika i korzystać z nich przez całą jesień i zimę, gdy tylko przyjdzie wam ochota na herbatkę z obierek. 

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl