To nie jest zwykła bawarka. Tak przyrządzona herbata ma unikalny smak i bardzo korzystne działanie. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ze zwykłych składników, które macie w kuchni.

Wartości zdrowotne herbaty z mlekiem, cynamonem i miodem

Czarna herbata, szczególnie mocno zaparzona potrafi mieć ostry, gorzki smak. Z kolei ta z cytryną bywa bardzo kwaśna i nie każdy ją lubi. Nasza propozycja łączy w sobie doskonały, delikatny smak z wartościami napoju, uzyskanymi dzięki starannie dobranym dodatkom:

  • Rozgrzewa organizm
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • Pomaga w walce z przeziębieniem
  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu

Dzięki czarnej herbacie napar nie tylko pobudza, ale też obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki i przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie, a także opóźnia efekty starzenia.

Dodanie mleka co prawda niweluje w pewnym stopniu antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym, ale za to wpływa mleka  występujące w herbacie polifenole.

Zobacz także:

Cynamon w towarzystwie herbaty reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, chroni układ immunologiczny i zmniejsza stan zapalny, poprawia funkcje mózgu, a przy okazji trawienie.

Miód w herbacie jest zdrowszym zamiennikiem cukru nadającym jej słodki smak, a jednocześnie wzbogacający napój w substancje podnoszące odporność, pomagający w walce z przeziębieniem, udrażniający drogi oddechowe.

Przepis na dobroczynną herbatę o wyjątkowym smaku

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzejcie mleko.
  2. Herbatę zalejcie gorącą wodą i parzcie przez ok. 3 minuty.
  3. Dodajcie do niej mleko, miód oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Na koniec udekorujcie kubek płatkami migdałowymi.

Źródło: radiozet.pl, poradnikzdrowie.pl, miodowewzgórze.pl