
To nie jest zwykła bawarka. Tak przyrządzona herbata ma unikalny smak i bardzo korzystne działanie. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ze zwykłych składników, które macie w kuchni.
Wartości zdrowotne herbaty z mlekiem, cynamonem i miodem
Czarna herbata, szczególnie mocno zaparzona potrafi mieć ostry, gorzki smak. Z kolei ta z cytryną bywa bardzo kwaśna i nie każdy ją lubi. Nasza propozycja łączy w sobie doskonały, delikatny smak z wartościami napoju, uzyskanymi dzięki starannie dobranym dodatkom:
- Rozgrzewa organizm
- Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
- Pomaga w walce z przeziębieniem
- Opóźnia procesy starzenia się organizmu
Dzięki czarnej herbacie napar nie tylko pobudza, ale też obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki i przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie, a także opóźnia efekty starzenia.
Dodanie mleka co prawda niweluje w pewnym stopniu antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym, ale za to wpływa mleka występujące w herbacie polifenole.
Cynamon w towarzystwie herbaty reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, chroni układ immunologiczny i zmniejsza stan zapalny, poprawia funkcje mózgu, a przy okazji trawienie.
Miód w herbacie jest zdrowszym zamiennikiem cukru nadającym jej słodki smak, a jednocześnie wzbogacający napój w substancje podnoszące odporność, pomagający w walce z przeziębieniem, udrażniający drogi oddechowe.
Przepis na dobroczynną herbatę o wyjątkowym smaku
Składniki:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzejcie mleko.
- Herbatę zalejcie gorącą wodą i parzcie przez ok. 3 minuty.
- Dodajcie do niej mleko, miód oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Na koniec udekorujcie kubek płatkami migdałowymi.
Źródło: radiozet.pl, poradnikzdrowie.pl, miodowewzgórze.pl