
Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem?
Masala chai, czyli herbata po indyjsku
Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom.
Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami.
Herbata z mlekiem ma wiele odsłon
Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą.
Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością, bo, pomimo że ma niezwykły aromat, bardzo pasuje do polskich smakowych gustów.
Przepis na aromatyczną masala chai
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 3 torebki czarnej herbaty
- 4 strąki zielonego kardamonu
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 4 plasterki świeżego imbiru
- ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Do rondelka wlejcie wodę i dodajcie wszystkie przyprawy. Doprowadźcie do wrzenia.
- Wrzućcie herbatę, zmniejszcie ogień i powoli gotujcie.
- Dodajcie mleko, cukier i ponownie zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kolejne 5 minut
- Na koniec ponownie zwiększcie ogień, pogotujcie mocniej przez 1 minutę i zestawcie rondel z ognia.
- Napój przecedźcie przez sitko i przelejcie do filiżanek.
Źródło: Radio Zet, medonet.pl