Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom.

Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami.

Herbata z mlekiem ma wiele odsłon

Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą.

Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością, bo, pomimo że ma niezwykły aromat, bardzo pasuje do polskich smakowych gustów.

Zobacz także
Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki

Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Przepis na aromatyczną masala chai

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 4 strąki zielonego kardamonu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlejcie wodę i dodajcie wszystkie przyprawy. Doprowadźcie do wrzenia.
  2. Wrzućcie herbatę, zmniejszcie ogień i powoli gotujcie.
  3. Dodajcie mleko, cukier i ponownie zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kolejne 5 minut
  4. Na koniec ponownie zwiększcie ogień, pogotujcie mocniej przez 1 minutę i zestawcie rondel z ognia. 
  5. Napój przecedźcie przez sitko i przelejcie do filiżanek.

Źródło: Radio Zet, medonet.pl

Czy warto pić bawarkę. Oto co dzieje się z herbata po dodaniu mleka
Bawarka
Newsy
Czy warto pić bawarkę? Lepiej zobaczcie, co co dzieje się z herbatą po dodaniu mleka
Czy wiecie, że herbatę z mlekiem można przygotować nie tylko z czarnej herbaty? Można wykorzystać herbaty ziołowe lub smakowe i użyć mleka krowiego albo roślinnego.

Bawarka to napój, który wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa. Czy wiecie, że herbata z mlekiem pita jest niemal na całym świecie? Nie tylko nasze babcie wpadły na taki sposób podawania wnukom herbaty. Pewnie myślały, że dzięki dodaniu mleka, wartości herbaty wzbogacają wartościami odżywczymi mleka. Tymczasem jest nieco inaczej. Czy do bawarki mleko dodawać „przed” czy „po”? To dylemat, który mają przede wszystkim Anglicy. To oni stosują dwie szkoły parzenia herbaty z mlekiem: Najpierw mleko (milk first). Na dno filiżanki najpierw nalewane jest mleko i dopiero do niego dolewana jest zaparzona już herbata Mleko „po” (milk after). Do filiżanki nalewana jest zaparzona herbata, a do niej dopiero – mleko Zwolennicy tej pierwszej metody mają więcej argumentów. Uważają, że niewielka ilość zimnego płynu na dnie jest równomiernie ogrzewana podczas dolewania do niego gorącej herbaty, co zapobiega ścięciu mleka. Takich dylematów nie miały nasze babcie. Każdy z was pewne pamięta, że najpierw zawsze była szklanka herbaty i to do niej było wlewane zimne mleko, z butelki ze złotym kapslem. Dzięki temu babcie nie tylko zabielały herbatę, ale jednocześnie trochę ja przestudzały i bawarka była od razu odpowiednia do picia. Jak się zmienia herbata pod wpływem mleka? Herbata ma wiele różnych wartości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyutleniaczy: polifenoli i flawonoidów. Dzięki temu: Niszczy wolne rodniki Spowalnia procesy starzenia w organizmie Przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych Wzmacnia naczynia krwionośne Obniża poziom cholesterolu Chroni przed miażdżycą Działa przeciwzapalnie i odkażająco Pobudza Onet.pl przytacza opinię dr Aleksandry Witkowskiej, która...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Ta kawa błyskawicznie podkręca metabolizm. Rozmiar w dół gwarantowany
Planujecie dietę odchudzającą? Spróbujcie tak przyrządzonej kawy, a dodatkowe kilogramy szybko znikną.

Oczywiście podstawą odchudzania jest dobra i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Natomiast proces zrzucania wagi można nieco przyśpieszyć, stosując naturalne metody. Wiedzieliście, że kawa przyśpieszy wasz metabolizm i pomoże schudnąć? Przekonajcie się sami i przyrządźcie ją według tego przepisu! Kawa na odchudzanie Poza tym, że kawa świetnie smakuje i pobudza do działania, to jej właściwości okazują się pomocne podczas odchudzania. Kofeina podkręca metabolizm, czyli przemianę materii. To oznacza, że organizm szybciej spala tłuszcz.  Kawa sprawdzi się jeszcze lepiej z dodatkiem cynamonu, który rozgrzewa i przyśpiesza procesy przemiany materii. Pomocna jest też matcha – rodzaj zielonej herbaty, która zdobywa coraz większą popularność. To podobno najlepsza ze wszystkich zielonych herbat. Oczyszcza organizm, relaksuje i pomaga schudnąć, a do tego zapobiega nowotworom i cukrzycy. Przepis na kawę, która przyśpieszy metabolizm By przygotować kawę o właściwościach odchudzających, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 3 łyżeczki dowolnej kawy mielonej 2 łyżeczki herbaty matcha 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu 3 goździki 4 ziarna kardamonu odrobina cynamonu w proszku 0,5 litra wody Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień. Dodajcie 3 łyżeczki mielonej kawy, 2 łyżeczki matcha, łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu, goździki, kardamon i szczyptę cynamonu. Zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na około minutę, by kawa i wszystkie przyprawy opadły na dno. I gotowe! Z tego przepisu wychodzą dwie filiżanki smacznej kawy, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże odchudzanie. Tak przygotowany...

zima
Pixabay
Newsy
Zbliża się „bestia ze Wschodu”. Ta herbata z cudownym dodatkiem w mig rozgrzeje was od środka
Meteorolodzy prognozują, że styczeń w Polsce będzie wyjątkowo zimny. Wszystko przez tak zwaną „bestię ze Wschodu”, czyli wyż znad Syberii. W te dni o wasz organizm zadba aromatyczna herbata z naszego przepisu!

Zbliża się „bestia ze Wschodu” Synoptycy ostrzegają przed nadejściem mrozu znad Syberii. Według najnowszych prognoz, układ jest tak silny, że w mgnieniu oka przemieści się do USA, Kanady i Europy. Dla wielu krajów będzie to oznaczać rekordowo niskie temperatury. W Rosji termometry mogą pokazać nawet -50 st. C. W Polsce ma być niewiele cieplej. Eksperci twierdzą, że w naszym kraju temperatura może spaść do nawet -30 st. C. Takiej zimy nie było od ponad 20 lat. Pierwsze uderzenie mrozu ma być odczuwalne już w najbliższy czwartek, 7 stycznia. Nie ulega wątpliwości, że taki scenariusz może mocno odbić się na waszym zdrowiu. Dlatego też, oprócz ciepłych ubrań, pamiętajcie by przed wyjściem z domu wyposażyć się w termos pełen herbaty. Ta z dodatkiem kardamonu, ale również cynamonu, imbiru i miodu, szybko was rozgrzeje! Przepis na rozgrzewającą herbatę Będziecie potrzebować 500 ml wody 2 łyżki liści czarnej herbaty 5 ziaren kardamonu 5 goździków 1 laska cynamonu Szczypta imbiru 1 łyżka miodu Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny Przygotowanie Wodę zagotujcie, a następnie przelejcie do niewielkiego garnka. Do wrzątku dodajcie czarną herbatę, kardamon, goździki, cynamon oraz imbir. Całość gotujcie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 3 minuty. Tak przygotowaną herbatę umieśćcie w imbryku. Do napoju dodajcie trochę miodu oraz kilka plasterków pomarańczy lub cytryny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...