Choć wielu kojarzy się z sielskimi wspomnieniami u babci i dziadka, bawarka to nie jest typowo polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wiele lat temu wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Sama nazwa napoju sugeruje z kolei pochodzenie południowoniemieckie, a raczej obszar z którego herbata z mlekiem trafiła do Polski.

Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki?

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Tę herbatę można w Indiach wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana jest bardzo gorąca.

Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, niektórym na myśl może przywołać... polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom.

Zobacz także:

Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami.

Herbata z mlekiem ma wiele odsłon

Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą.

Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością, bo, pomimo że ma niezwykły aromat, bardzo pasuje do polskich smakowych gustów.

Przepis na herbatę masala chai

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 torebki czarnej herbaty lub napar z czarnej herbaty liściastej
  • 4 strąki zielonego kardamonu lub odrobina kardamonu w proszku
  • 4 ziarenka pieprzu lub szczypta pieprzu mielonego
  • 1 laska cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku
  • 3 goździki
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlejcie wodę i dodajcie wszystkie przyprawy. Doprowadźcie do wrzenia.
  2. Wrzućcie herbatę, zmniejszcie ogień i powoli gotujcie.
  3. Dodajcie mleko, cukier i ponownie zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kolejne 5 minut
  4. Na koniec ponownie zwiększcie ogień, pogotujcie mocniej przez 1 minutę i zestawcie rondel z ognia. 
  5. Napój przecedźcie przez sitko i przelejcie do filiżanek.