Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom.

Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami.

Herbata z mlekiem ma wiele odsłon

Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą.

Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością, bo, pomimo że ma niezwykły aromat, bardzo pasuje do polskich smakowych gustów.

Zobacz także
Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki

Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Przepis na aromatyczną masala chai

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 4 strąki zielonego kardamonu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlejcie wodę i dodajcie wszystkie przyprawy. Doprowadźcie do wrzenia.
  2. Wrzućcie herbatę, zmniejszcie ogień i powoli gotujcie.
  3. Dodajcie mleko, cukier i ponownie zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kolejne 5 minut
  4. Na koniec ponownie zwiększcie ogień, pogotujcie mocniej przez 1 minutę i zestawcie rondel z ognia. 
  5. Napój przecedźcie przez sitko i przelejcie do filiżanek.

Źródło: Radio Zet, medonet.pl

Rozgrzewająca herbata z cytryną
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna rozgrzewająca zimowa herbata - raz spróbujecie i będziecie robić codziennie
Koniec jesieni i początek zimy to doskonała okazja, by przyrządzić sobie coś gorącego i pachnącego korzennymi przyprawami. Tym czymś jest choćby herbata z cynamonem i goździkami.

Różne są sposoby na rozgrzewkę w czasie zimnych wieczorów pod koniec roku kalendarzowego. Jedni piją grzane wino, inni wolą gotowane piwo. My preferujemy napoje bezalkoholowe. Wybierzcie dziś z nami herbatę z przyprawami korzennymi. Większość z nas idzie w takich wypadkach na łatwiznę. Owszem, przyprawa do piernika ma ciekawy aromat, dobrze zbalansowane składniki, ale warto pomyśleć o czymś innym. Do naszej herbaty dodajmy naszą mieszankę przypraw. Nie będzie to zbyt skomplikowane. Wystarczą goździki, nieco cynamonu i pomarańczowej skórki, a nasza herbata nabierze ciekawego, wyrazistego charakteru. Do dzieła! Czas na przepis na rozgrzewającą herbatę zimową! Poniżej podajemy składniki na 1 porcję napoju. Składniki: 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej (lub według własnych preferencji) 200 ml wody 1 plaster pomarańczy i starta skórka z pomarańczy Kawałek kory cynamonu lub cynamon w proszku 2-3 goździki Syrop waniliowy Przygotowanie: Ścieramy nieco skórki z pomarańczy. Do szklanki wsypujemy herbatę, dokładamy pomarańczę, goździki i nieco cynamonu. Zaparzamy herbatę według instrukcji przedstawionych na opakowaniu. Wyciskamy sok z plastra pomarańczy łyżeczką. Dodajemy łyżeczkę syropu waniliowego i mieszamy dokładnie. Dla ozdoby wbijamy na szklankę połówkę plasterka pomarańczy, a także wieńczymy całość goździkami. Podajemy do picia od razu po zaparzeniu. Źródło: gotujmy.pl

przyprawa do piernika przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przyprawa do piernika. Przygotujemy ją sami w domu
Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych wypieków. Zdarza się, że w sklepach zostaje wyprzedana. Zamiast jeździć od marketu do marketu w jej poszukiwaniu, wróć do domu i przyrządź własną. Będzie nawet lepsza!

Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu. Przepis na domową przyprawę do piernika Będziesz potrzebować 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj. Gotowe! Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków. Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeziębienie
Adobe Stock
Newsy
Złapało was przeziębienie? Oto najszybszy sposób, by się go pozbyć
Kiedy czujemy w kościach, że nadchodzi przeziębienie – powinniśmy podejmować szybkie decyzje. Najlepiej o kuracji domowymi sposobami.

Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie. Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy. Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności. Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno. Naturalne metody na przeziębienie Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże. Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja. Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu Składniki: Zielona herbata Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia) 1 łyżeczka kurkumy ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę) 1 łyżka goździków Opcjonalnie miód do posłodzenia Przygotowanie: Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry. Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem. Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę. W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu