Napar z tej rośliny ma wyjątkowy, niebieski kolor. Nie ma żadnego, charakterystycznego smaku, Smakuje raczej jak mieszanka herbaty ziołowej, zielonej i czerwonej. Ma jednak wiele właściwości zdrowotnych i dlatego warto ją pić.

Klitoria ternateńska – wiele zastosowań jednej rośliny

Klitoria ternateńska pochodzi z Afryki, choć występuje też w Indonezji i Ameryce. Ma kilka zastosowań:

  • Jest rośliną ozdobną. Ma piękne kwiaty o intensywnej niebiesko-fioletowej barwie i kwiatostanach składających się z 3-centymetrowych, obłych płatkach
  • Używana jest jako nawóz. Roślina wzbogaca glebę w azot
  • Wykorzystywana jako zioło. Z suszu klitorii przygotowuje się zdrowotne napary

Herbata z klitorii — właściwości zdrowotne

Ta roślina wykorzystywana jako zioło lecznicze znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu depresji i stanów lękowych. Spożywa się ją także, żeby poprawić pamięć, a także w przypadkach chorobowych związanych z brakiem koncentracji.

Klitoria zawiera witaminy A, B, C, a także antocyjany, które odpowiadają za niebieski kolor, wykazujące działanie antynowotworowe, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, laktony mające działanie przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowe, fitosterole wpływające na obniżenie cholesterolu.

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne naparów z klitorii:

  • Redukuje poziom stresu, jest stosowana w zapobieganiu stanów depresyjnych i niepokoju
  • Wpływa pozytywnie na układ nerwowy i hamuje demencję
  • Zwiększa odporność
  • Pomaga zachować prawidłowe widzenie, jest substancją pomocniczą w leczeniu chorób oczu
  • Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów
  • Dobrze wpływa na usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu

Jak parzyć niebieską herbatę?

Oto prosty poradnik tego, jak zaparzyć herbatę z klitorii ternateńskiej:

  1. Ważne jest, żeby do parzenia, jak w przypadku parzenia zielonej herbaty, nie używać wrzątku, tylko wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Najlepiej po zagotowaniu wody otworzyć pokrywkę czajnika i pozostawić otwarty na 2 minuty.
  2. Po zalaniu suszu zaparzajcie przez 3 minuty, a następnie odcedźcie na sitku.
  3. Po tym czasie herbata nadaje się do picia.

Źródło: medonet.pl