Napar z tej rośliny ma wyjątkowy, niebieski kolor. Nie ma żadnego, charakterystycznego smaku, Smakuje raczej jak mieszanka herbaty ziołowej, zielonej i czerwonej. Ma jednak wiele właściwości zdrowotnych i dlatego warto ją pić.
Klitoria ternateńska – wiele zastosowań jednej rośliny
Klitoria ternateńska pochodzi z Afryki, choć występuje też w Indonezji i Ameryce. Ma kilka zastosowań:
- Jest rośliną ozdobną. Ma piękne kwiaty o intensywnej niebiesko-fioletowej barwie i kwiatostanach składających się z 3-centymetrowych, obłych płatkach
- Używana jest jako nawóz. Roślina wzbogaca glebę w azot
- Wykorzystywana jako zioło. Z suszu klitorii przygotowuje się zdrowotne napary
Herbata z klitorii — właściwości zdrowotne
Ta roślina wykorzystywana jako zioło lecznicze znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu depresji i stanów lękowych. Spożywa się ją także, żeby poprawić pamięć, a także w przypadkach chorobowych związanych z brakiem koncentracji.
Klitoria zawiera witaminy A, B, C, a także antocyjany, które odpowiadają za niebieski kolor, wykazujące działanie antynowotworowe, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, laktony mające działanie przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowe, fitosterole wpływające na obniżenie cholesterolu.
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne naparów z klitorii:
- Redukuje poziom stresu, jest stosowana w zapobieganiu stanów depresyjnych i niepokoju
- Wpływa pozytywnie na układ nerwowy i hamuje demencję
- Zwiększa odporność
- Pomaga zachować prawidłowe widzenie, jest substancją pomocniczą w leczeniu chorób oczu
- Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów
- Dobrze wpływa na usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu
Jak parzyć niebieską herbatę?
Oto prosty poradnik tego, jak zaparzyć herbatę z klitorii ternateńskiej:
- Ważne jest, żeby do parzenia, jak w przypadku parzenia zielonej herbaty, nie używać wrzątku, tylko wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Najlepiej po zagotowaniu wody otworzyć pokrywkę czajnika i pozostawić otwarty na 2 minuty.
- Po zalaniu suszu zaparzajcie przez 3 minuty, a następnie odcedźcie na sitku.
- Po tym czasie herbata nadaje się do picia.
Źródło: medonet.pl