Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska
Adobe Stock
Newsy

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska

Niewiele w kuchni znajdziecie składników potraw czy dań, które mają kolor niebieski. Z reguły kojarzą się z dodatkiem barwników i pewnie ich raczej unikacie. W tej roślinie antocyjanom odpowiedzialnym za niebieski kolor towarzyszą inne substancje działające korzystnie na zdrowie.

Napar z tej rośliny ma wyjątkowy, niebieski kolor. Nie ma żadnego, charakterystycznego smaku, Smakuje raczej jak mieszanka herbaty ziołowej, zielonej i czerwonej. Ma jednak wiele właściwości zdrowotnych i dlatego warto ją pić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klitoria ternateńska – wiele zastosowań jednej rośliny

Klitoria ternateńska pochodzi z Afryki, choć występuje też w Indonezji i Ameryce. Ma kilka zastosowań:

  • Jest rośliną ozdobną. Ma piękne kwiaty o intensywnej niebiesko-fioletowej barwie i kwiatostanach składających się z 3-centymetrowych, obłych płatkach
  • Używana jest jako nawóz. Roślina wzbogaca glebę w azot
  • Wykorzystywana jako zioło. Z suszu klitorii przygotowuje się zdrowotne napary

Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock

Zobacz także
Te 3 herbatki usprawnią trawienie i przyspieszą odchudzanie. Pijcie je na przemian

Te 3 herbatki usprawnią trawienie i przyspieszą odchudzanie. Pijcie je na przemian

Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować?

Skąd bierze się gorzki smak zielonej herbaty? Oto sprytny sposób wyeliminowanie goryczki

Herbata z klitorii — właściwości zdrowotne

Ta roślina wykorzystywana jako zioło lecznicze znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu depresji i stanów lękowych. Spożywa się ją także, żeby poprawić pamięć, a także w przypadkach chorobowych związanych z brakiem koncentracji.

Klitoria zawiera witaminy A, B, C, a także antocyjany, które odpowiadają za niebieski kolor, wykazujące działanie antynowotworowe, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, laktony mające działanie przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowe, fitosterole wpływające na obniżenie cholesterolu.

Właściwości zdrowotne naparów z klitorii:

  • Redukuje poziom stresu, jest stosowana w zapobieganiu stanów depresyjnych i niepokoju
  • Wpływa pozytywnie na układ nerwowy i hamuje demencję
  • Zwiększa odporność
  • Pomaga zachować prawidłowe widzenie, jest substancją pomocniczą w leczeniu chorób oczu
  • Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów
  • Dobrze wpływa na usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu

Jak parzyć niebieską herbatę?

Oto prosty poradnik tego, jak zaparzyć herbatę z klitorii ternateńskiej:

  1. Ważne jest, żeby do parzenia, jak w przypadku parzenia zielonej herbaty, nie używać wrzątku, tylko wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Najlepiej po zagotowaniu wody otworzyć pokrywkę czajnika i pozostawić otwarty na 2 minuty.
  2. Po zalaniu suszu zaparzajcie przez 3 minuty, a następnie odcedźcie na sitku.
  3. Po tym czasie herbata nadaje się do picia.

Źródło: medonet.pl

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Herbata to doskonały napój nie tylko na rozgrzanie podczas chłodniejszych dni. Świetnie sprawdza się również w innych sytuacjach. Dodanie do niej jednej przyprawy zdecydowanie wzbogaci jej właściwości.

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku.  Rodzaje herbaty Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak: zielona, czarna, czerwona, biała, żółta. Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji. Herbata z czarnym pieprzem Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm! Właściwości zdrowotne herbaty Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która: zmniejsza ryzyko wystąpienia...

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Jemioła to nie tylko symbol świąt. Możecie też z niej zrobić napar o niezwykłych właściwościach
Pixabay
Newsy
Jemioła to nie tylko symbol świąt. Możecie też zrobić z niej zdrowotny napar na zaburzenia nerwowe
Jemioła nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami. Mało kto wie, że to także roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Przygotujcie z niej napar, a nie pożałujecie.

Na pewno kojarzycie tradycję całowania się pod jemiołą? Mało kto wie, że wywodzi się ona z pogańskiej, skandynawskiej legendy o Balderze, bogu pokoju, który został zabity strzałą wykonaną z jemioły. Zgodnie z tą legendą, Balder został przywrócony do życia na prośbę innych bogów i bogiń, a jemioła została oddana pod opiekę bogini miłości. Wówczas postanowiono, że każdy, kto przechodzi pod nią, powinien być obdarowany pocałunkiem, aby pokazać, że gałąź ta jest symbolem miłości. Jemioła ma także długą historię jako zioło o właściwościach leczniczych. Dlaczego warto przygotować z niej napar? Właściwości zdrowotne jemioły Słowo jemioła wywodzi się od celtyckiego słowa oznaczającego „wszelkie uzdrowienie”. Roślina ta od dawna była używana głównie w leczeniu zaburzeń nerwowych, takich jak lęk, depresja i bezsenność. Zazwyczaj przygotowywano z niej herbatę lub nalewkę. Niektórzy miażdżyli jagody i przygotowywali z niej maść na różne schorzenia skóry. Dlaczego warto pić napar z suszonego ziela jemioły?  Wzmacnia układ nerwowy. Jemioła znana jest ze swoich właściwości uspokajających. Obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu, kojąc nerwy. To środek rozluźniający na sen. Chemiczne składniki tej rośliny wpływają na uwalnianie neuroprzekaźników, które uspokajają i koją układ nerwowy, co z kolei pozwoli na zdrowy i spokojny sen. Jemioła ma działanie, które może obniżać ciśnienie krwi. Roślina ta wspiera krążenie w obszarach, które zostały odcięte od odpowiedniego dopływu krwi przez napięcie. To działanie może pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej i udarom. Jemioła może zarówno stymulować, jak i modulować układ odpornościowy. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i...