Ta herbata łagodzi kaszel i przeziębienie. Zrobicie ją z łupin orzecha i tego warzywa
Flickr/Pixabay
Newsy

Ta herbata łagodzi kaszel i przeziębienie. Zrobicie ją z łupin orzecha i tego 1 warzywa

Właściwości orzecha włoskiego są ogromnie cenione w medycynie naturalnej. Zarówno liście, jak i sam owoc, a nawet łupiny znajdują wykorzystanie w różnego rodzaju domowych specyfikach. Korzystały z nich dawne pokolenia, skorzystajcie i wy. 

Orzech włoski to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, którą można wykorzystać również do ciast i sałatek. To również liście, z których przyrządza się wzmacniające napary i łupiny, z których można zrobić herbatę. Herbatę, która łagodzi kaszel i objawy przeziębienia. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Jak działają na organizm łupiny orzecha włoskiego? 

W medycynie ludowej ta część orzecha wykorzystywana jest od dawna. Nasze babcie i prababcie stosowały łupiny orzechów, gdy przychodziły chłody i infekcje. Odwarami i naparami z nich leczono różnego rodzaju kaszle i katary. Bez wątpienia łagodzą one wiele różnych dolegliwości: 

  • kaszel różnego pochodzenia, 

  • zapalenie oskrzeli, 

  • przeziębienie i grypa, 

  • stany zapalne organizmu, 

  • wrzody. 

To jednak nie koniec dobrodziejstw zawartych w tej części orzecha. Łupiny mogą być pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi, jak również osłabiają chęć zapalenia papierosa, co jest szczególnie istotne w przypadku wychodzenia z nałogu. Płukanka z ich udziałem nadaje włosom blask i sprężystość. 

Zobacz także
Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa

Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Przepis na herbatę z łupin orzecha i cebuli 

Składniki: 

  • 8 całych orzechów włoskich 

  • 1 cebula 

  • 2 łyżki miodu 

  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie) 

  • 1 cm korzenia imbiru (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Orzechy zmiażdżcie, a nieobraną cebulę pokrójcie na mniejsze części. Włóżcie je do garnka razem z laską cynamonu i imbirem. Zalejcie wszystko zimną wodą. 

  1. Doprowadźcie do wrzenia i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około 15 minut. 

  1. Po tym czasie wyłączcie gaz i pozostawcie zakryty garnek na pół godziny. 

  1. Następnie przecedźcie zaparzoną herbatę, a gdy trochę przestygnie, dodajcie do niej miód. 

  1. Ta herbata została wzbogacona imbirem i cynamonem, które poprawiąją jej smak i wzmacniają jej działanie przeciwzapalne, jak również rozgrzewające. Jeżeli nie zależy wam na tych aspektach, możecie pominąć te dwa składniki.

  1. Pijcie trzy razy dziennie po szklance. Na zdrowie! 

Źródło: kulinarnababcia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem? Masala chai, czyli herbata po indyjsku Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom. Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami. Herbata z mlekiem ma wiele odsłon Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością,...

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Gdy mamy kaszel, chętnie sięgamy po syrop, który nie tylko złagodzi ból i powlecze ściany gardła ochronną powłoką, ale także pozwoli oczyścić się płucom i będzie działał leczniczo. Ten domowy syrop najlepiej sprawdzi się na mokry kaszel.

Czy wiecie, że choć mandarynki bardzo przypominają pomarańcze, to jednak są od nich sporo zdrowsze? Mandarynki zawierają znacznie więcej witaminy A niż pomarańcze. Mają jej 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze mają tylko 4% dziennego zapotrzebowania. Oba owoce zawierają też wiele innych składników odżywczych jak potas, tiaminę czy kwas foliowy. A co kryje się w skórce mandarynki? Zdrowotne właściwości skórek mandarynki Skórka mandarynki do doskonały składnik syropu na kaszel. Zalecany jest przede wszystkim na kaszel mokry i mogą go pić nawet dzieci. Wystarczy zasypać skórkę mandarynki cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści sok. W skórce tego owocu znajduje się pewien rodzaj flawonoidów – nibeltyna, która zapobiega procesom prowadzącym do takich schorzeń jak: Stłuszczenie wątroby Otyłość Miażdżyca Cukrzyca typu 2 Substancja stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i przeciwdziała gromadzeniu się ich w wątrobie. Nibeltyna zgromadzona jest przede wszystkim w skórce mandarynki, w samym miąższu występuje jej bardzo niewiele. Scukrzona skórka, z której oddzieli się sok, pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy. Jednocześnie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przepis na syrop na kaszel ze skórek od mandarynek Chcąc wykorzystać skórki od mandarynek do celów spożywczych zawsze pamiętajcie, aby przed obraniem owoców, dokładnie je umyć. Składniki: Skórki od mandarynek (z 1 kg owoców) 2 cm Imbiru 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Czyste skórki mandarynek rozdrobnijcie w palcach na mniejsze, równej wielkości kawałki lub zetrzyjcie na tarce. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Skórki...

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
AdobeStock
Newsy
Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli wam swobodnie oddychać.

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje wam spokoju? Spróbujcie przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejecie, ale skutecznie zabijecie wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny syrop na przeziębienie Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Pierwsze objawy choroby można jednak szybko zatrzymać. Nie potrzebujecie sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Przepis na syrop imbirowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i gotowe!  Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także załagodzi kaszel oraz oczyści płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzicie pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjecie go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Właściwości zdrowotne syropu imbirowego Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych, imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Picie syropu imbirowego z miodem i kurkumą przyniesie wam natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyście poczuli widoczną różnicę.  Nie chcecie robić syropu? Sięgnijcie po gotową herbatę imbirową, którą dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym lub w aptece. Jeśli jednak chcecie zrobić samodzielnie syrop imbirowy, kupcie składniki zróbcie go sami w domu. Syrop ten nie tylko uchroni was przed przeziębieniem, ale też poprawi wasze ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Imbir jako remedium na zimne dłonie, stopy i inne dolegliwości Imbir znany jest też z tego, że świetnie rozgrzewa kończyny. Najbardziej znaną zaletą imbiru jest...

Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
Wyrzucacie łupiny cebuli? To błąd. Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie!

Większość osób wyrzuca łupiny pozostałe po obraniu cebuli . Niepotrzebnie, ponieważ mają one bardzo bogate zastosowanie. Jak można wykorzystać łupiny po cebuli? Czytajcie dalej! Dlaczego nie warto wyrzucać łupin po cebuli? Jeżeli zwykle wyrzucacie łupinę po cebuli, następnym razem radzimy wam ją zachować. W jakim celu? Okazuje się, że łupina po cebuli ma wiele ciekawych zastosowań . Przy okazji - czy wiecie, która cebula jest najzdrowsza ? Nawóz z łupin cebuli Nie wyrzucajcie już więcej łupin cebuli. Możecie użyć ich do stworzenia organicznego nawozu bogatego w potas, który możecie wykorzystać do wszystkich roślin rosnących w domu lub w ogrodzie. Taki nawóz z łupin cebuli będzie również bogaty w wapń, żelazo, magnez i miedź. Jak to zrobić? Przygotujcie miskę łusek cebuli i moczcie je w 1 litrze wody przez następne 24 godziny, a następnie przecedźcie. Nawóz z łupiny cebuli jest gotowy. Podlewajcie nim swoje rośliny 3-4 razy w miesiącu a będą rosły jak szalone. Herbata z łupin cebuli Czy wiecie, że łuski cebuli mają działanie przeciwnowotworowe , zwalczają depresję , wspierają rozwój mięśni, obniżają poziom złego cholesterolu i są świetnym źródłem antyoksydantów? Jeżeli zostały wam łuski cebuli, możecie z nich zrobić bardzo zdrową herbatę. Picie naparu z cebuli może zmniejszyć problemy związane z alergią, wysokim ciśnieniem krwi i infekcjami, ponieważ jest ona bogata w kwercetynę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu tętnic. Pijcie taką herbatę przed snem a na pewno zyskacie na zdrowiu. Jak to zrobić? Umyjcie cebule, a łupiny wrzućcie do dzbanka. Zalejcie je wrzącą wodą i zostawcie pod przykryciem na co najmniej 5 minut. Następnie należy przecedzić napar. Pijcie go przed samym snem. Dodatek do sosów i zup...