Orzech włoski to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, którą można wykorzystać również do ciast i sałatek. To również liście, z których przyrządza się wzmacniające napary i łupiny, z których można zrobić herbatę. Herbatę, która łagodzi kaszel i objawy przeziębienia. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Jak działają na organizm łupiny orzecha włoskiego? 

W medycynie ludowej ta część orzecha wykorzystywana jest od dawna. Nasze babcie i prababcie stosowały łupiny orzechów, gdy przychodziły chłody i infekcje. Odwarami i naparami z nich leczono różnego rodzaju kaszle i katary. Bez wątpienia łagodzą one wiele różnych dolegliwości: 

  • kaszel różnego pochodzenia, 

  • zapalenie oskrzeli, 

  • przeziębienie i grypa, 

  • stany zapalne organizmu, 

  • wrzody. 

To jednak nie koniec dobrodziejstw zawartych w tej części orzecha. Łupiny mogą być pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi, jak również osłabiają chęć zapalenia papierosa, co jest szczególnie istotne w przypadku wychodzenia z nałogu. Płukanka z ich udziałem nadaje włosom blask i sprężystość. 

Zobacz także:

Przepis na herbatę z łupin orzecha i cebuli 

Składniki: 

  • 8 całych orzechów włoskich 

  • 1 cebula 

  • 2 łyżki miodu 

  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie) 

  • 1 cm korzenia imbiru (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Orzechy zmiażdżcie, a nieobraną cebulę pokrójcie na mniejsze części. Włóżcie je do garnka razem z laską cynamonu i imbirem. Zalejcie wszystko zimną wodą. 

  1. Doprowadźcie do wrzenia i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około 15 minut. 

  1. Po tym czasie wyłączcie gaz i pozostawcie zakryty garnek na pół godziny. 

  1. Następnie przecedźcie zaparzoną herbatę, a gdy trochę przestygnie, dodajcie do niej miód. 

  1. Ta herbata została wzbogacona imbirem i cynamonem, które poprawiąją jej smak i wzmacniają jej działanie przeciwzapalne, jak również rozgrzewające. Jeżeli nie zależy wam na tych aspektach, możecie pominąć te dwa składniki.

  1. Pijcie trzy razy dziennie po szklance. Na zdrowie! 

Źródło: kulinarnababcia.pl