Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?
Pixabay
Newsy

Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?

Przygotujcie tę sałatkę, a nikogo nie trzeba będzie namawiać do sięgania po warzywa!

Oprócz pysznych karkówek, kurczaka w przyprawach, szaszłyków, kaszanki i kiełbasek, robiąc grilla, warto przygotować też inne potrawy. Na pewno macie swoją pulę popisowych dań, które zawsze przygotowujecie. Pora na coś nowego! Ta grillowa sałatka dosłownie w mgnieniu oka znika ze stołu. Świetnie podkreśla smak mięsa, jest świeża i niskokaloryczna. Zróbcie ją następnym razem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret udanej grillowej sałatki

Sekret tej sałatki tkwi w dodatku świeżej mięty. Mięta wprowadza nowy smak. Wasi goście będą się zastanawiać, dlaczego sałatka jest taka smaczna. Pozostałe składniki tez dobrze się razem komponują. Nie pomijajcie dodatku mięty jeśli chcecie uzyskać oszałamiający efekt i odnieść kulinarny sukces.

Składniki na niesamowitą sałatkę grillową

Do przygotowania grillowej sałatki potrzebujecie:

  • Kilka młodych ziemniaków
  • Mały jogurt naturalny
  • Pęczek świeżej mięty
  • Ogórka
  • Ok. 10 rzodkiewek
  • Świeży pieprz i sól
  • Oliwę z oliwek
  • Cytrynę
Zobacz także
Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem

Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek

Przygotowanie sałatki grillowej

  1. Ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Odłóżcie je do wystygnięcia na pewien czas.
  2. Przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z ćwiartki cytryny.
  3. Dodajcie do sosu skórkę otartą z cytryny. Doprawcie sos solą i pieprzem.
  4. Ostudzone ziemniaki pokrójcie na kawałki.
  5. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je na plastry. To samo zróbcie z ogórkiem.
  6. Wymieszajcie ziemniaki z ogórkiem i rzodkiewką.
  7. Polejcie warzywa sosem jogurtowym.
  8. Posiekajcie świeżą miętę. Obficie posypcie sałatkę świeżą miętą.
  9. Oprószcie sałatkę świeżym pieprzem i solą morską.
  10. Spróbujcie sałatki i w razie potrzeby dodajcie do niej jeszcze skórki otartej z cytryny, soli, pieprzu i mięty.

Smacznego!

Sałatkę serwujcie w dużej misce. Możecie dodatkowo posypać ją ziarnami słonecznika lub sezamu. Sałatka bardzo dobrze komponuje się z kiełbasą, karkówką i mięsem, ale też warzywami z grilla. Do sałatki pasuje też sos tzaziki.

Czytaj także:

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę  może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki! Lekka sałatka do mięs z grilla Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków ),  Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać! Składniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, Dressing: 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą.  Z natki pietruszki zerwijcie listki....

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut (i robi wrażenie na gościach)
Do mięsnych dań z grilla idealnie pasują świeże sałatki. Ta z pomidorem i dodatkiem koperku jest wręcz przepyszna, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem pasuje do karkówki, szaszłyków, a nawet do kiełbasy. Przecież nie samym mięsem z grilla żyje człowiek w sezonie grillowym! Nie zapominajcie o warzywach. Oprócz ogórków kiszonych, które pasują do mięsiwa, postawcie na sałatki. Nawet po to, by mieć mniejsze wyrzuty sumienia. Idealna sałatka na grilla Dania z grilla same w sobie są pyszne, ale jeszcze lepiej smakują w towarzystwie warzyw. Świetnie sprawdzają się sałatki, które można przygotować zaledwie w kilka minut. Do mięs z grilla pasują np: sałatka szwedzka , wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej , mieszanka liściastych sałat z sosem winegret lub bardziej wykwintna sałatka z awokado . Idealnym wyborem jest też sałatka z pomidorem i koperkiem. Dodatek sera feta idealnie podkręca smak całości. Tak przyrządzona świetnie komponuje się z żeberkami bądź karkówką . Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem Składniki: 2 długie ogórki zielone 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta 1 pęczek koperku 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ogórka obierzcie ze skórki i pokrójcie go w drobną kostkę. Pomidora umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym oraz pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie z łupinek, a następnie ją drobno posiekajcie. Ser feta odsączcie z zalewy, pokrójcie w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełóżcie do większej miski i delikatnie wymieszajcie. Pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Natkę drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do miski z warzywami i serem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, dodajcie również łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi...