Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety.

Pachnąca rozmarynem i czosnkiem

Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik.

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających.

Od strony produkcyjnej 

Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie.

Zobacz także:

Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą.

Domowa i pyszna

Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim.

Składniki:

  • 0,8 kg schabu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego

Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie schab. Do garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy wedle uznania sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do naczynia mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i pieczołowicie osuszamy. Przekładamy je do suchego garnka. Z cytryny wyciskamy cały sok. Wlewamy wraz z olejem do mięsa. Następnie wsypujemy rozmaryn i świeżo mielony kolorowy pieprz.

Czosnek przeciskamy przez praskę i także łączymy z mięsem. Schab nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. 

Kiedy mięso przesiąknie aromatami marynaty, przekładamy je do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy. Pieczemy około 90 minut w 160 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu kroimy w cienkie, zgrabne plastry. 

Źródło: Gotujmy.pl