Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy

Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina

Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pachnąca rozmarynem i czosnkiem

Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik.

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających.

Od strony produkcyjnej 

Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie.

Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą.

Domowa i pyszna

Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim.

Składniki:

  • 0,8 kg schabu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego

Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie schab. Do garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy wedle uznania sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do naczynia mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i pieczołowicie osuszamy. Przekładamy je do suchego garnka. Z cytryny wyciskamy cały sok. Wlewamy wraz z olejem do mięsa. Następnie wsypujemy rozmaryn i świeżo mielony kolorowy pieprz.

Czosnek przeciskamy przez praskę i także łączymy z mięsem. Schab nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. 

Kiedy mięso przesiąknie aromatami marynaty, przekładamy je do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy. Pieczemy około 90 minut w 160 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu kroimy w cienkie, zgrabne plastry. 

Źródło: Gotujmy.pl

schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj
Baleron
Gotujmy.pl/reanja
Newsy Wyborny, domowy baleron. Niczym nie naszprycowany. Smak nie do opisania
Lubicie domowe wędliny? Pytanie retoryczne. Znamy przepis na przysmak, który obok szynki jest najwyżej cenioną polską wędliną.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Baleron historycznie pochodzi od francuskiego słowa paleron, które oznacza zwierzęcą łopatkę. Klasyczna wędlina o tej nazwie ma też dużo wspólnego ze swoim specyficznym, rolowanym i okrągłym kształtem.  Ulubiona wędzonka Polacy chętnie sięgają po wędliny. Raczymy się nimi podczas okolicznościowych imprez w małym gronie, ale też zajadamy podczas śniadania czy pożywnej kolacji. Wśród cenionych wędlin znajdziemy chudą szynkę, pieczony pasztet, kiełbasę własnego wyrobu oraz baleron. Ten ostatni jest wędzonką, do której wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. To rodzaj wędliny zwyczajowo produkowany z karczku wieprzowego bez kości, w całości lub dużych częściach. Surowiec mięsny jest kolejno peklowany i sznurowany albo umieszczany w siatce kurczliwej do wędlin. Rozchodzi się o kalorie Ostateczna wersja baleronu jest gotowana oraz poddawana wędzeniu. Po tym ważnym etapie produkt jest dodatkowo parzony. Bez parzenia otrzymamy równie pyszny baleron wędzony. Baleron najlepiej przed podaniem chłodzić w lodówce. Będzie się lepiej kroił, a nawet wyda się zdecydowanie smaczniejszy! Przeciętny plaster baleronu o wadze 17 g dostarcza 26 kcal energii , zawiera 2,6 g białka, 1,7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g błonnika, co w przeliczeniu na 100 g produktu daje 150 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 1,3 g węglowodanów i 0,6 g błonnika przy zawartości 80% mięsa w opisywanym produkcie. Domowy baleron Wędliny robione w domu to idealna alternatywa dla wędlin kupnych. Po pierwsze wiemy co jemy, mięso nie jest sztucznie nasączone wodą ani nieznanego pochodzenia substancjami. Domowa wędlina może wyjść też taniej niż ta pochodząca ze sklepowej lady. Za to nasz baleron przygotujemy bez dostępu do wędzarni. Składniki na domowy baleron bez wędzenia:...

Przeczytaj
Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Przeczytaj
Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Przeczytaj