Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy

Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina

Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pachnąca rozmarynem i czosnkiem

Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik.

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających.

Od strony produkcyjnej 

Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie.

Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą.

Domowa i pyszna

Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim.

Składniki:

  • 0,8 kg schabu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego

Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie schab. Do garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy wedle uznania sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do naczynia mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i pieczołowicie osuszamy. Przekładamy je do suchego garnka. Z cytryny wyciskamy cały sok. Wlewamy wraz z olejem do mięsa. Następnie wsypujemy rozmaryn i świeżo mielony kolorowy pieprz.

Czosnek przeciskamy przez praskę i także łączymy z mięsem. Schab nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. 

Kiedy mięso przesiąknie aromatami marynaty, przekładamy je do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy. Pieczemy około 90 minut w 160 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu kroimy w cienkie, zgrabne plastry. 

Źródło: Gotujmy.pl

schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy
Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Czasem warto sięgnąć po bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu, doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!

Jeśli próbujecie się odżywiać zdrowo, to z pewnością wiecie, jak trudno jest kupić dobra wędlinę, bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką uda się znaleźć, jest bardzo droga. Rozwiązaniem może być przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu macie pewność, że są wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub tych, powodujących alergię. Dokładnie wiecie co w nich jest. Przygotowanie ich samodzielnie, nie jest trudne. Sprawdźcie, jak zrobić własny, domowy schab, na kanapki i do sałatek. Domowa szynka z piekarnika Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. To był kiedyś częsty widok w domach, który dziś znamy jedynie ze zdjęć i opowieści. Dziś wiszące wędliny możemy zobaczyć najwyżej w sklepie. Proponujemy wam powrót do starych zwyczajów i własnoręczne przygotowanie w domu suszonego schabu. Potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji. Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały na temat smacznej szynki, móc powiedzieć, że to własna i domowa. Suszony schab doskonale smakuje na kanapkach. Można go też podawać jako wykwintna przekąska, dodawać do pizzy czy do sałatek. Danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przysmak na większe uroczystości. Przepis na schab suszony w piekarniku Składniki 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Częścią nacieramy schab, a pozostałą część wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec...

Jak długo przechowywać wędlinę w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce? Usiądziecie, gdy poznacie prawdę
Wędlina to jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, koniecznie sprawdźcie, jak długo można ją przechowywać.

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Jak długo można przechowywać wędlinę? Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce. Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna. Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków. Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie.  Sposoby na odświeżenie wędliny Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny. Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera...

Baleron
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Wyborny, domowy baleron. Niczym nie naszprycowany. Smak nie do opisania
Lubicie domowe wędliny? Pytanie retoryczne. Znamy przepis na przysmak, który obok szynki jest najwyżej cenioną polską wędliną.

Baleron historycznie pochodzi od francuskiego słowa paleron, które oznacza zwierzęcą łopatkę. Klasyczna wędlina o tej nazwie ma też dużo wspólnego ze swoim specyficznym, rolowanym i okrągłym kształtem.  Ulubiona wędzonka Polacy chętnie sięgają po wędliny. Raczymy się nimi podczas okolicznościowych imprez w małym gronie, ale też zajadamy podczas śniadania czy pożywnej kolacji. Wśród cenionych wędlin znajdziemy chudą szynkę, pieczony pasztet, kiełbasę własnego wyrobu oraz baleron. Ten ostatni jest wędzonką, do której wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. To rodzaj wędliny zwyczajowo produkowany z karczku wieprzowego bez kości, w całości lub dużych częściach. Surowiec mięsny jest kolejno peklowany i sznurowany albo umieszczany w siatce kurczliwej do wędlin. Rozchodzi się o kalorie Ostateczna wersja baleronu jest gotowana oraz poddawana wędzeniu. Po tym ważnym etapie produkt jest dodatkowo parzony. Bez parzenia otrzymamy równie pyszny baleron wędzony. Baleron najlepiej przed podaniem chłodzić w lodówce. Będzie się lepiej kroił, a nawet wyda się zdecydowanie smaczniejszy! Przeciętny plaster baleronu o wadze 17 g dostarcza 26 kcal energii , zawiera 2,6 g białka, 1,7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g błonnika, co w przeliczeniu na 100 g produktu daje 150 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 1,3 g węglowodanów i 0,6 g błonnika przy zawartości 80% mięsa w opisywanym produkcie. Domowy baleron Wędliny robione w domu to idealna alternatywa dla wędlin kupnych. Po pierwsze wiemy co jemy, mięso nie jest sztucznie nasączone wodą ani nieznanego pochodzenia substancjami. Domowa wędlina może wyjść też taniej niż ta pochodząca ze sklepowej lady. Za to nasz baleron przygotujemy bez dostępu do wędzarni. Składniki na domowy baleron bez wędzenia:...

Jak odświeżyć wędlinę? Najprostszy sposób
Pixabay
Newsy
Jak odświeżyć wędlinę? Najprostsze sposoby
Zalega wam w lodówce wędlina, ale nie chcecie jej wyrzucać? Możecie ją odświeżyć. Jest jednak pewien warunek. Koniecznie przeczytajcie jaki.

Nikt z nas nie lubi wyrzucać pożywienia. Marnotrawstwo żywności jest jednak niestety faktem. Czy wiecie, ile ton jedzenia wyrzucają rocznie Polacy? Ilości te są naprawdę ogromne. Jak pokazują dane, rocznie Polacy wyrzucają 4 840 946 ton żywności. Jak odświeżyć starą wędlinę? Zacznijmy od wyjaśnienia, co to znaczy „starą”. Nie będziemy bowiem nikogo zachęcać do spożywania mięsa, które jest już mocno przeterminowane czy ma oznaki pleśni. Chodzi nam oczywiście o wędlinę , która może nie jest już „pierwszej świeżości", ale nadaje się jeszcze do jedzenia. Co można z nią zrobić, by odzyskała swój dawny smak? Prosta metoda na odświeżenie wędliny Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo wędliny. Ta zalega w naszej lodówce i z czasem zaczyna się psuć i nieładnie pachnieć. Pamiętajcie, by odróżnić wędlinę, która nadaje się jeszcze do spożycia od tej, której jedynym miejscem powinien już być kosz. Jak to zrobić? Stara wędlina to taka, która ma brzydki kolor i nieładnie pachnie. Nie próbujcie jej już odświeżać, tylko wyrzućcie ją do kosza. Wędlina, którą można odświeżyć, ma maksymalnie 3-4 dni, ale straciła już walory, które miała pierwszego dnia. Jak odświeżyć taką wędlinę? Istnieje kilka prostych sposobów na to, żeby wędlina znowu była soczysta, smaczna i przede wszystkim – nam nie zaszkodziła. Możecie przykładowo: Umyć wędlinę pod ciepłą wodą i obgotować ją z dodatkiem świeżych warzyw: np. kawałka selera, pora, marchewki i pietruszki. Drugi sposób polega na obmyciu wędliny w samej wodzie z solą, pokrojeniu jej w kostkę i podsmażeniu na tłuszczu z dodatkiem przypraw (słodkiej sypkiej papryki, czosnku w proszku, majeranku). Dzięki temu otrzymamy aromatyczne skwarki, które...