Luty to czas, gdy dużo osób zgłasza się do lekarza z objawami grypy i przeziębienia. Z tego powodu ogromnie ważne jest dbanie o swoją odporność, by uchronić się przed chorobami.

Osłabiony organizm jest bardzo podatny na różnego rodzaju infekcje! Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie syropów domowej roboty, które składają się z samych naturalnych produktów. Wypróbujcie wspaniałą miksturę z Podlasia!

Naturalne metody

Przepis na miksturę pojawił się przed laty w książce pani Stefanii Korżawskiej, zielarki pochodzącej z Podlasia. Wykorzystuje właściwości lecznicze czosnku, chrzanu i octu!

Czosnek

Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki allicynie, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Jej także zawdzięcza się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach czosnku.

Zobacz także:

Chrzan

Zawiera ogromne ilości witaminy C (więcej niż cytryna!) i wspaniale radzi sobie z bólem gardła, katarem i innymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Spróbujcie podetknąć sobie pod nos słoik z tartym chrzanem – świetnie działa na problem zatkanego nosa!

Ocet jabłkowy

Ten rodzaj octu staje się coraz popularniejszy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Zwalcza bakterie i działa odkażająco, a także wzmacnia odporność.

Przepis na leczniczą miksturę z Podlasia

Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa! Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 litr octu jabłkowego
  • 1 szklanka drobno pokrojonego czosnku (lub przeciśniętego przez praskę)
  • 5 łyżek miodu
  • Cztery łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie

  1. W dużym, wyparzonym słoju umieśćcie szklankę czosnku i cztery łyżki chrzanu. Zalejcie wszystko octem, zamieszajcie i dokładnie zakręćcie.
  2. Słój z miksturą odstawcie na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce. Codziennie potrząsajcie nim energicznie.
  3. Po 10 dniach przecedźcie zawartość słoja. Dodajcie do płynu pięć łyżek miodu.

I gotowe! Tak przygotowany syrop należy przyjmować 3 razy dziennie po dwie łyżki.