domowe sposoby na ból gardła
Flickr
Newsy

Ta domowa mikstura z Podlasia działa cuda. Wirusy nie mają z nią najmniejszych szans

Na odporność najlepsze są sprawdzone, domowe sposoby! Spróbujcie sami zrobić tę prostą i skuteczną miksturę, która ochroni wasz organizm przed infekcjami.

Luty to czas, gdy dużo osób zgłasza się do lekarza z objawami grypy i przeziębienia. Nie pomaga obecna sytuacja – nadal trwa pandemia koronawirusa. Z tego powodu ogromnie ważne jest dbanie o swoją odporność, by uchronić się przed chorobami.

Osłabiony organizm jest bardzo podatny na różnego rodzaju infekcje! Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie syropów domowej roboty, które składają się z samych naturalnych produktów. Wypróbujcie wspaniałą miksturę z Podlasia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne metody

Przepis na miksturę pojawił się w książce pani Stefanii Korżawskiej, zielarki pochodzącej z Podlasia. Wykorzystuje właściwości lecznicze czosnku, chrzanu i octu!

Czosnek

Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki allicynie, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Jej także zawdzięcza się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach czosnku.

Chrzan

Zawiera ogromne ilości witaminy C (więcej niż cytryna!) i wspaniale radzi sobie z bólem gardła, katarem i innymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Spróbujcie podetknąć sobie pod nos słoik z tartym chrzanem – świetnie działa na problem zatkanego nosa!

Ocet jabłkowy

Ten rodzaj octu staje się coraz popularniejszy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Zwalcza bakterie i działa odkażająco, a także wzmacnia odporność.

Zobacz także
Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja

Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja

Przepis na leczniczą miksturę z Podlasia

Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa! Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 litr octu jabłkowego
  • 1 szklanka drobno pokrojonego czosnku (lub przeciśniętego przez praskę)
  • 5 łyżek miodu
  • Cztery łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie

  1. W dużym, wyparzonym słoju umieśćcie szklankę czosnku i cztery łyżki chrzanu. Zalejcie wszystko octem, zamieszajcie i dokładnie zakręćcie.
  2. Słój z miksturą odstawcie na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce. Codziennie potrząsajcie nim energicznie.
  3. Po 10 dniach przecedźcie zawartość słoja. Dodajcie do płynu pięć łyżek miodu.

I gotowe! Tak przygotowany syrop należy przyjmować 3 razy dziennie po dwie łyżki.

Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy
Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu
Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę? Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę: - (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super. Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki. Oto działanie każdego z nich: Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność Składniki:...

ewa wachowicz
ONS
Newsy
Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.

Laureatka konkursu Miss World z 1992 roku, swoją doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposoby na wzmocnienie odporności i zachowanie zdrowia Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Dziennikarka i producentka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie z powodu dbania o linię! Cukier szkodzi  szczególnie w trakcie przeziębienia, ponieważ staje się pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które w tym czasie chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabiają układ odpornościowy. Syrop na przeziębienie autorstwa Ewy Wachowicz to mieszanka składników, z których każdy użyty osobno ma zdrowotne właściwości. Zmieszanie ich razem tworzy niezwykłą miksturę, która poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Syrop proponowany przez prowadzącą „Ewa Gotuje” zawiera następujące składniki: Cebulę. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i dużą ilość witaminy C. Poprawia odporność i przyspiesza leczenie infekcji. Czosnek. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia działanie układu odpornościowego i przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania. Imbir. Ma silne działanie rozgrzewające, może być więc stosowany przy wyziębieniu organizmu. Wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy grypy, działa łagodząco i przeciwbólowo na ból gardła. Kurkuma. Ma działanie przeciwzapalnie i działa oczyszczająco Chilli. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już po 2 dniach
Adobe Stock
Zdrowie
Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już w 2 dni
Uporczywy i męczący kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa. Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o temperaturze pokojowej. Źródło: wapteka.pl