Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
AdobeStock
Newsy

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Smaczna i bardzo zdrowa – ta dieta jest polecana szczególnie na lato.

W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa, śródziemnomorska, ketogeniczna… A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta tęczowa?

Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik, dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości.

Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach.

Zalety diety tęczowej

Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej:

Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia

Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność

Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie:

Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach

W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne i wzmocni organizm przed pierwszymi infekcjami sezonowymi. Fioletowy, czerwony, a nawet niebieski kolor niektórych owoców i warzyw to zasługa flawonoidów, które mają działanie odmładzające oraz zwalczają wolne rodniki.

Pomarańczowe produkty na piękną cerę

Nie od dziś wiadomo, że osoby chcące uzyskać zdrowy koloryt cery powinny zacząć jeść więcej marchewek. Są one bogate w karotenoidy, które nie tylko nadają skórze ładny kolor, ale także działają przeciwutleniająco. Ponadto pomarańczowe owoce i warzywa poprawiają odporność organizmu i zapobiegają wystąpieniu chorób serca.

Źródło: kobieta.onet.pl, www.kursdietetyki.pl

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Kate Middleton
ONS
Newsy
Znamy sekret pięknej figury Kate Middleton. Księżna unika bardzo popularnego produktu
Księżna Middleton potrafi oczarować sylwetką. Zawdzięcza ją diecie, która wyklucza jeden znany wszystkim składnik.

Kate Middleton nie zaznaje zbyt dużo spokoju. Każde jej publiczne wyjście odbywa się w towarzystwie kamer i aparatów. Księżna nie ma jednak się czego wstydzić. Wygląda doskonale! Nienaganne maniery Oprócz wyglądu, Kate Middleton musi dbać o maniery i przestrzeganie zasad królewskiej etykiety. Jej zachowanie i wygląd muszą być nienaganne. Co zrobić, żeby zawsze być w formie? Zdaje się, że księżna Kate, zna odpowiedź na to frapujące wszystkich pytanie. Dieta i plan treningowy Kate Middleton zachwyca szczupłą sylwetką, której nie zmieniły trzy porody. Zgodnie z królewskimi zasadami, księżna rzadko udziela wywiadów o swoim prywatnym życiu, a co dopiero o dokładnej diecie i wykonywanych ćwiczeniach. O sekretach diety księżnej można się dowiedzieć ze źródła bliskich otoczenia Middleton. Za sukcesem perfekcyjnej sylwetki stoją bowiem nie tylko uwarunkowania genetyczne, ale rygorystyczny plan treningowy i specjalna dieta. Przede wszystkim białko Po ciąży księżna przez długi czas stosowała dietę Duncana, która podobno pozwoliła jej szybko zrzucić nadmiarowe kilogramy. Polega ona na niemal całkowitym zrezygnowaniu z węglowodanów na rzecz chudego białka, warzyw i zdrowych tłuszczów oraz olejów. Dieta Dukana to nie wszystko. Normalny plan żywieniowy Kate obejmuje połączenie owoców i warzyw z dużą ilością przeciwutleniaczy. W diecie księżnej nie znajdziemy nabiału. Rano i po południu Kate wypija za to koktajle  zawierające spirulinę, jarmuż, matchę, szpinak, sałatę, kolendrę i jagody.  Arbuz, gazpacho i jagody goji Współczesne diety są bogate w produkty, które przyspieszają przemianę materii, dostarczają niezbędnych witamin i nie są kaloryczne. Do takich produktów należą między innymi lubiane...