Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
AdobeStock
Newsy

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Smaczna i bardzo zdrowa – ta dieta jest polecana szczególnie na lato.

W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa, śródziemnomorska, ketogeniczna… A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta tęczowa?

Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik, dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości.

Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach.

Zobacz także
Zapomnijcie o bezsenności! Sok z sezonowych owoców w mig poradzi sobie z tym problemem

Zapomnijcie o bezsenności! Sok z sezonowych owoców w mig poradzi sobie z tym problemem

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek

Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek

Zalety diety tęczowej

Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej:

Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia

Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność

Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie:

Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach

W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne i wzmocni organizm przed pierwszymi infekcjami sezonowymi. Fioletowy, czerwony, a nawet niebieski kolor niektórych owoców i warzyw to zasługa flawonoidów, które mają działanie odmładzające oraz zwalczają wolne rodniki.

Pomarańczowe produkty na piękną cerę

Nie od dziś wiadomo, że osoby chcące uzyskać zdrowy koloryt cery powinny zacząć jeść więcej marchewek. Są one bogate w karotenoidy, które nie tylko nadają skórze ładny kolor, ale także działają przeciwutleniająco. Ponadto pomarańczowe owoce i warzywa poprawiają odporność organizmu i zapobiegają wystąpieniu chorób serca.

Źródło: kobieta.onet.pl, www.kursdietetyki.pl

Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
Jak jeść zdrowo i przy tym nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka udowadnia, że oszczędne zdrowe odżywianie jest możliwe.

Lekarze regularnie przypominają, że należy się zdrowo odżywiać , by uniknąć wielu chorób. Niestety, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić! Obecnie ceny warzyw i owoców są często tak wysokie , że dieta o wątpliwych wartościach odżywczych jest po prostu o wiele tańsza i bardziej opłacalna dla wielu osób. Czy da się w ogóle odżywiać zdrowo przy ograniczonym budżecie? Katarzyna Bosacka udowadnia, że tak! Czym właściwie jest zdrowe odżywianie? W wywiadzie na temat zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka wyjaśniła najpierw, czym ono tak naprawdę jest: Zdrowie odżywianie to jest odżywianie, tak jak mówi Światowa Organizacja Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia, oparte na przede wszystkim warzywach. Jak jeść zdrowo i oszczędnie? Czy dieta składająca się głównie z warzyw może być tania? Bosacka przekonuje, że tak – zwłaszcza, jeśli postawicie na warzywa sezonowe : Więc jeśli jemy warzywa w sezonie, a każdy człowiek powinien jeść od pół kilograma, do nawet 80 dekagramów warzyw dziennie, to jest dosyć spora porcja. Ale jeśli pomyślimy o warzywach sezonowych, nie są one takie drogie. Więc to nie jest najdroższa część naszego budżetu, którą wydajemy na jedzenie. Potem powinniśmy jeść trochę owoców. Około 20 dekagramów.  Jeśli też są to owoce sezonowe, to drogie nie są. Później Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że poza owocami i warzywami w diecie powinny się koniecznie znaleźć produkty pełnoziarniste. Te też wcale drogie nie są – na przykład kasze i płatki owsiane: Ja wiem, że niektóre celebrytki kulinarne sprzedają na przykład owsiankę w malusieńkich paczuszkach. Jak policzyć za kilogram, to ona kosztują 590 złotych, ale wydaje mi się, że to jest gruba przesada. Można kupić płatki owsiane za 7-8 złotych za kilogram i...

Na czym polega dieta mądrych jelit?
AdobeStock
Newsy
Na czym polega dieta mądrych jelit? Szczupła sylwetka i zdrowie w zasięgu ręki
Słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym ona dokładnie polega i jakie ma zalety?

Zdrowe jelita to klucz dla utrzymania zdrowia całego naszego organizmu. Nasze jelita każdego dnia ciężko pracują, aby trawić jedzenie, które spożywamy, przyswajać witaminy, które zapewniają najlepsze funkcjonowanie krwi i wspomagać zdrowy układ odpornościowy . Możemy w łatwy sposób wspierać swój mikrobiom na wiele sposobów – na przykład poprzez spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki i błonnik (znanych również jako prebiotyki). Zdrowe jelita pełnią również istotną rolę w kontrolowaniu głodu i wzmacnianiu odporności, dlatego warto o nie zadbać już dziś. Czy słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym polega dieta mądrych jelit? Jelita pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Nie tylko odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ale również za trawienie i wydalanie. Ponadto, ich prawidłowe funkcjonowanie przekłada się również na nasze samopoczucie. Czy wiecie, że zdrowe jelita to również zdrowie psychiczne? Chcąc zadbać o zdrowie naszych jelit warto włączyć do swojego codziennego menu dobrą jakościowo, nieprzetworzoną żywność zawierającą potrzebne organizmowi mikro i makroelementy. Na czym dokładnie polega dieta mądrych jelit? Dieta mądrych jelit polega na włączeniu do swojego codziennego jadłospisu produktów, które będą wspierały pracę naszych jelit oraz umożliwią dostarczenie składników odżywczych do naszego mikrobiomu, czyli miliardów bakterii i drobnoustrojów znajdujących się naszych jelitach. Oto podstawowe zasady diety mądrych jelit Spożywanie nieprzetworzonej żywności. Przetworzona żywność jest zakazana w diecie mądrych jelit. Powinniśmy włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, orzechy , rośliny strączkowe, ser, twaróg oraz...

Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
AdobeStock
Newsy
Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
Czy jedząc owoce i warzywa cieszycie się, że jecie zdrowo? Tymczasem, możecie bardzo łatwo pozbawić zieleninę wartości odżywczych. O czym należy pamiętać?

Warzywa i owoce są zdrowe, to wie każdy. Zawierają witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i kwas foliowy. W posiłkach nie może więc ich zabraknąć. Najnowsze zalecenia żywieniowe podpowiadają, że zarówno owoce jak i warzywa są zdrowe, jednak owoce zawierają dużo cukru i nie należy jeść ich w nadmiarze. W każdym posiłku powinny się znaleźć i jedne i drugie, w proporcji: ¾ warzyw, ¼ owoców. Krojenie warzyw jest szkodliwe dla witamin i minerałów Witaminy obecne w owocach i warzywach możemy jednak bardzo łatwo zniszczyć. Ponieważ są to związki organiczne, niewiele potrzeba żeby uległy utlenieniu i w końcu rozpadowi. Już zwykłe obranie czy pokrojenie może powodować, że kostka, słupek czy plasterek marchewki są znacznie bardziej narażone na działanie tlenu i promieni słonecznej, niż gdy warzywo przechowujemy i spożywamy w całości. Obranie powoduje też, że usuwamy z owoców i warzyw związki mineralne znajdujące się pomiędzy skórką i miąższem, a to w każdej roślinie skarbnica wartościowych składników. Obierając ziemniaki pozbawiamy więc potrawę największych skarbów tego warzywa . Jak zachowywać najwięcej witamin w owocach i warzywach, które jednak kroimy? Jeśli przepis z którego korzystacie wymaga obrania i pokrojenia, pamiętajcie o tych 3 zasadach: do krojenia używajcie nierdzewnych noży. Noże ze stali mogą wchodzić w reakcję ze składnikami odżywczymi i w rezultacie niszczyć je. przechowujcie owoce i warzywa w ciemnych pojemnikach, aby docierało do pokrojonych kawałków jak najmniej światła. pokrojone warzywa zjadajcie jak najszybciej, zanim pod wpływem tlenu zaczną zachodzić reakcje niszczące składniki odżywcze. Inne metody obróbki warzyw, których warto unikać. Na co dzień korzystamy też z innych niż...

Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają
AdobeStock
Newsy
Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty
Chcielibyście jeść dużo tłustych potraw i chudnąć? To możliwe – poznajcie zasady diety ketogenicznej.

Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej! Na czym polega dieta ketogeniczna? Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów. Zasady diety ketogenicznej W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład: Mięso Ryby (zwłaszcza tłuste) Śmietanę Masło Orzechy Olej Grzyby Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej: Pomidory Ogórki Papryka Brokuły Awokado Dieta ketogeniczna – dla kogo? Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową. Zalety diety ketogenicznej Największą zaletą tej diety jest...