W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa, śródziemnomorska, ketogeniczna… A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe?

Na czym polega dieta tęczowa?

Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik, dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości.

Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach.

Zalety diety tęczowej

Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej:

Zobacz także:

Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia

Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność

Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie:

Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach

W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne i wzmocni organizm przed pierwszymi infekcjami sezonowymi. Fioletowy, czerwony, a nawet niebieski kolor niektórych owoców i warzyw to zasługa flawonoidów, które mają działanie odmładzające oraz zwalczają wolne rodniki.

Pomarańczowe produkty na piękną cerę

Nie od dziś wiadomo, że osoby chcące uzyskać zdrowy koloryt cery powinny zacząć jeść więcej marchewek. Są one bogate w karotenoidy, które nie tylko nadają skórze ładny kolor, ale także działają przeciwutleniająco. Ponadto pomarańczowe owoce i warzywa poprawiają odporność organizmu i zapobiegają wystąpieniu chorób serca.

Źródło: kobieta.onet.pl, www.kursdietetyki.pl