Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Adobe Stock
Newsy

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia

Nieprawidłowy sposób odżywiania się może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do zachorowania na raka. W przypadku nowotworu jelita grubego dieta ma ogromne znaczenie.

Przez szaleńcze tempo współczesnego życia wiele z nas żyje w biegu i mamy coraz mniej czasu dla siebie. Często cierpi na tym życie towarzyskie, zaniedbujemy swoje hobby, a także własne zdrowie. I nie chodzi o lekceważenie wizyt lekarskich, a niewłaściwie odżywianie się.

Zła dieta jest bowiem (często po dłuższym czasie) powodem wielu problemów ze zdrowiem. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA dowiedli, że dieta oparta głównie na wysoko przetworzonej żywności oraz czerwonym mięsie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 

Wpływ diety „zachodniej” na zdrowie

Terminem „dieta zachodnia” naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie nazwali sposób odżywiania się typowy dla Amerykanów, czyli oparty na czerwonym mięsie i wysoko przetworzonej żywności. Mowa tutaj o gotowych daniach z supermarketu, mrożonkach, zupkach instant czy kolorowych słodyczach. Choć taka dieta rzeczywiście dawniej kojarzyła się w Polsce z amerykańskim stylem życia, dziś także u nas coraz więcej osób odżywia się w taki sposób. 

Amerykańscy naukowcy twierdzą, że taka dieta „może powodować stany zapalne jelit oraz ogólnoustrojowe, a są to prekursory nowotworu jelita grubego”. Zauważyli też, że przez taki sposób żywienia dochodzi do zaburzeń równowagi mikroflory jelitowej, co również sprzyja rozwojowi nowotworu jelita grubego. 

Powyższe wnioski wysnuto na podstawie badań przeprowadzanych przez 30 lat na próbie 180 tys. osób, w wieku od 30 do 75 lat.

Zobacz także
Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko raka 

Dr Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie w rozmowie z WP ABCZdrowie zwrócił uwagę na rosnącą liczbę zachorowań na raka jelita grubego, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Zauważa, że to właśnie nieprawidłowa dieta może być za to odpowiedzialna:

– Czynniki genetyczne odpowiadają tylko za pięć do 10 proc. przypadków raka jelita grubego, reszta zależy od nas. Niestety wzrost zachorowań u coraz młodszych pacjentów pokazuje, że wciąż nie zdajemy sobie sprawy ze skutków nieprawidłowego odżywiania

Co wpływa na wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego?

Według dr. Zająca za rozwój raka jelita grubego będącego konsekwencją niewłaściwej diety odpowiadają składniki zawarte w wysoko przetworzonej żywności. To m.in. duże ilości soli, cukru, tłuszczów nasyconych, konserwanty oraz selen.

Podkreśla, że konieczna jest także rezygnacja z czerwonego mięsa, którego, jego zdaniem, Polacy wciąż jedzą za dużo. Przypomnijmy, że to wcale nie jest tylko wołowina, ale także wieprzowina, cielęcina czy jagnięcina. Dr Zając podkreśla, że zdrowa dieta powinna opierać się przede wszystkim na warzywach i owocach, które są bogate w błonnik oraz rybach. Warto też odstawić alkohol i produkty zawierające dużo soli i cukru.

Źródło: abzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

czy parówki są zdrowe
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt zwiększa ryzyko raka i guzów mózgu. Znowu zjedliście to na śniadanie?
Pewnie większość z was często jada to na śniadanie – powinniście uważać, ponieważ ten produkt jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci!

W dzisiejszych czasach ludzie wszędzie się śpieszą. Wszyscy żyją w niedoczasie, więc starają się oszczędzić cenne minuty w ciągu dnia na różne sposoby. Niektórzy na przykład omijają rano śniadanie i jedzą w drodze lub dopiero gdy przyjdą do pracy. Takie rozwiązanie nie jest zbyt zdrowe – poranny posiłek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Jedzenie dostarcza energii, która jest konieczna do wykonywania codziennych czynności. Kto nie je śniadań, ten czuje się osłabiony i nie może się skoncentrować.   Niektórzy więc zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest jedzenie śniadań, dalej próbują ułatwić sobie życie i zjadają rano produkty, których praktycznie nie trzeba przygotowywać i wystarczy je tylko podgrzać – na przykład parówki. Czyż nie są śniadaniem idealnym? Ciepłe, sycące, a do tego dostarczają dużo białka z samego rana. Dziś coraz łatwiej jest kupić parówki o dobrym składzie, jednak naukowcy nadal przestrzegają przed jedzeniem ich. Dlaczego? Parówki a zdrowie Niestety, badania przeprowadzone nad sprzedawanymi w sklepach parówkami, nie pozostawiają wątpliwości. Okazuje się, że częste jedzenie podsmażanych parówek, ma bardzo zły wpływ na zdrowie! Oto, co udało się odkryć naukowcom: Dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu, U maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrastało o 20%, Około tuzin parówek na miesiąc przyczynia się do większej zachorowalności na białaczkę u dzieci, W dodatku, dzieci regularnie spożywające smażone parówki (na przykład w formie hot dogów), częściej chorują na...

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...