Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik
AdobeStock
Newsy

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Gdy dokuczają wam zaparcia, ważne jest wprowadzenie zmian w diecie. Jeden składink jest kluczowy.

Kłopoty z wypróżnianiem potrafią skutecznie obniżyć samopoczucie. Powodowany przez nie dyskomfort można złagodzić wprowadzając zmiany w swojej diecie. Kluczowym składnikiem codziennego jadłospisu w przypadku osób uskarżających się na zaparcia jest błonnik. Sprawdźcie, co należy jeść w przypadku problemów z wypróżnianiem. 

Dieta bogatoresztkowa na zaparcia 

Gdy zaparcia stają się dokuczliwe, należy rozwiązać ten problem stosując odpowiednią dietę. Szczególnie polecana jest dieta bogatoresztkowa - inaczej wysokobłonnikowa.

Jej głównym założeniem jest spożywanie wysokich ilości błonnika i innych składników, które nie są trawione przez człowieka. Chodzi o polisacharydy roślinne, czyli ligninę, hemicelulozę czy właśnie błonnik.

W takiej diecie należy spożywać tych produktów więcej, niż jest to zalecane w innych sposobach żywienia. Przyjmuje się, że człowiek powinien spożywać od 30 do 40 gramów polisacharydów dziennie, podczas gdy w diecie bogatoresztkowej ilość tych składników powinna wynosić od 50 do 70 gramów na dzień. 

Zasady diety bogatoresztkowej

W tej diecie nie ma limitu kalorii czy wyznaczonego jadłospisu. Należy kierować się ogólnymi wskazówkami w komponowaniu codziennych posiłków. W diecie wysokobłonnikowej powinny znaleźć się te produkty, które zawierają dużo błonnika, czyli:

  • kasze

  • brązowy ryż

  • ciemne pieczywo

  • suszone owoce

  • rośliny strączkowe (groch, fasola)

  • otręby

  • płatki owsiane

Należy także pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw. Takie produkty jak warzywa, makaron czy kasza powinny być gotowane al dente, czyli na półtwardo, by zachować jak najwięcej cennego błonnika. 

Zobacz także
Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Jak radzić sobie z zaparciami?

By wspomóc organizm w walce z zaparciami, poza wprowadzeniem diety bogatej w błonnik należy zastosować kilka zasad, które pomogą poradzić sobie z tym uporczywym problemem. Konieczne jest usunięcie z jadłospisu potraw smażonych na głębokim tłuszczu czy pieczonych z dodatkiem tego składnika.

Najlepiej całkowicie ograniczyć produkty zawierające duże ilości tłuszczu i jeść ich mniej, np. w postaci plastra sera do kanapki. Zaleca się też odstawienie jajek. 

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Adobe/Unsplash
Newsy
Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Posypujcie nimi potrawy, a rozprawicie się z zaparciami raz na zawsze! To skuteczny sposób na zaparcia.

Zaparcia to bardzo popularny problem . Zmaga się z nimi wiele osób. Potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Jeśli dotyczy was ten problem pewnie słyszeliście, że bardzo ważna jest właściwa dieta w zaparciach. Czy wiecie jednak, co dokładnie to oznacza? Okazuje się, że są produkty, które świetnie radzą sobie ze zwalczaniem tej dolegliwości. Dieta w zaparciach Jest jeden niesamowicie ważny składnik, na który trzeba zwracać uwagę, jeśli macie problem z zaparciami. Chodzi o błonnik. To substancja, którą spożywacie wraz z pokarmem roślinnym. Nie trawicie go, więc błonnik przedostaje się do jelit. Tam zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie jelitowe, a częściowo jest wydalany. To właśnie błonnik jest jednym z głównych składników mas kałowych. Pierwszym krokiem do poradzenia sobie z zaparciami jest stosowanie diety bogato błonnikowej. Typy i role błonnika w organizmie Są dwa typy błonnika. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny jest swego rodzaju „miotełką” dla jelit. Dobrze je oczyszcza i usprawnia wypróżnianie się. Błonnik rozpuszczalny tej jednak równie ważny. Znajdziecie go szczególnie w warzywach i owocach. Rolą błonnika rozpuszczalnego jest ułatwianie wydalania niektórych toksyn i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Pożywia on też bakterie jelitowe. Jak stosować dietę bogato błonnikową? Dieta bogato błonnikowa to dieta, w której nie brakuje dwóch rodzajów błonnika. Powinno się jadać od 25 do ok 45 g błonnika dziennie. Niestety wiele osób nie spożywa nawet minimum. To przez to, że Polacy jedzą ogólnie mało warzyw i owoców . Produkt, który chroni przed zaparciami To najważniejszy produkt dla osób cierpiących na zaparcia. Chodzi o otręby....

zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie
Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...

Zaparcia
Fizkes/Adobe Stock
Newsy
Naturalne, w 100% domowe sposoby na zaparcia. Będziecie zaskoczeni ich skutecznością
Zaparcia to problem wielu z nas. Zamiast faszerować się chemią, wypróbujmy domowych, naturalnych sposobów.

O tym jak dolegliwe mogą być zaparcia, nie trzeba nikogo przekonywać. Ten problem jest powszechny dla społeczeństw większości krajów Zachodu. Wiąże się z siedzącym trybem życia, nieodpowiednią dietą, a także z podeszłym wiekiem. Jednak powody zaparć mogą być doprawdy różnorakie. Od alergii i zatrucia toksynami, przez problemy psychiczne, metaboliczne, aż do hemoroidów. Innym nietypowym, ale częstym powodem zaparć jest po prostu lekceważenie konieczności wypróżnienia, co z kolei może zaburzać odruch defekacyjny. Leczenie zaparć warto zacząć więc od postawienia właściwej diagnozy i określenia konkretnej przyczyny tego schorzenia. Gdy z pomocą lekarza uda się nam to osiągnąć, wcale nie jesteśmy skazani na drogie lekarstwa i medykamenty. Ratunku możemy szukać w domowych sposobach. Oto niektóre z nich. Naturalne sposoby na zaparcia Picie produktów mlecznych i spożywanie nabiału – na zaparcie dobrze podziała regularne picie kefirów, jogurtów i kwaśnego mleka. Tego rodzaju produkty szybko poprawią pracę jelit. Jedzenie warzyw – w czasie zaparć warto spożywać warzywa. Szczególnie te bogate w błonnik. Wysoką zawartością błonnika charakteryzują się warzywa strączkowe. Fasolka, groch, bób mogą jednak wywoływać z kolei wzdęcia i gazy, dlatego warto spożywać je z umiarem, a także przygotowywać je w odpowiedni sposób. Jedzenie owoców – a wśród nich głównie śliwki i morele. Te owoce pomogą na zaparcia zarówno na surowo, jak i w postaci suszonej. To dobra wiadomość zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nie mamy tak szerokiego dostępu do świeżych owoców prosto z ogrodu. Jedzenie kiszonek – kapusta kiszona jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz tego zawiera dużo cennych kultur bakterii...

Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają
AdobeStock
Newsy
Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty
Chcielibyście jeść dużo tłustych potraw i chudnąć? To możliwe – poznajcie zasady diety ketogenicznej.

Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej! Na czym polega dieta ketogeniczna? Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów. Zasady diety ketogenicznej W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład: Mięso Ryby (zwłaszcza tłuste) Śmietanę Masło Orzechy Olej Grzyby Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej: Pomidory Ogórki Papryka Brokuły Awokado Dieta ketogeniczna – dla kogo? Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową. Zalety diety ketogenicznej Największą zaletą tej diety jest...