Rabarbar dostępny jest tylko wiosną i latem, dlatego musicie się spieszyć, jeśli chcecie się nim nacieszyć. Jego słodko-cierpki smak wykorzystywany jest do gotowania kompotów, dżemów, a także przygotowywania wymyślnych wypieków. Bądźcie jednak uważni – rabarbar zjedzony w całości, może mieć tragiczne skutki dla zdrowia!

Rabarbar – właściwości i składniki odżywcze

Chociaż w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w Stanach Zjednoczonych roślina ta sklasyfikowana jest jako owoc. Przez wiele osób rabarbar często uważany jest właśnie za owoc z racji na swoje zastosowanie w słodkich wypiekach i potrawach.

Rabarbar zawiera bardzo wiele składników korzystnych dla zdrowia:

  • Witaminę A
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Potas
  • Kwas foliowy
  • Magnez
  • Sód
  • Wapń
  • Błonnik

Jest on także bogaty w antyoksydanty i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poleca się go osobom zmagającym się wysokim cukrem. Rabarbar to bardzo niskokaloryczne warzywo -  w 100 g zawiera jedynie 21 kalorii.

Zobacz także:

Która część rabarbaru jest trująca?

Kupując rabarbar w sklepie, najczęściej znajdziecie wyłącznie jego łodygi. Jeśli jednak hodujecie rabarbar sami lub kupujecie go prosto od rolnika, pod żadnym pozorem nie jedzcie jego liści!

Chociaż wydawałoby się, że wszystkie warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, nie mają prawa być trujące – liście rabarbaru zawierają naprawdę szkodliwe toksyny, które mogą spowodować problemy z oddychaniem, drgawki, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Należy pilnować, aby do tego warzywa nie miały dostępu dzieci, które mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Nigdy nie podawajcie liści rabarbaru także domowym zwierzętom (np. gryzoniom) i osłaniajcie rosnący rabarbar w ogrodzie przed psami czy kotami, aby żadne z nich nie podkusiło podgryzanie tej rośliny.