Jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów tego typu dostępnych w sprzedaży. Dzięki swoim właściwościom jest zalecane do włączenia do codziennej diety. Drób zawiera stosunkowo sporą ilość białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Uwielbiane przez Polaków mięso często gości na stołach w różnej postaci.

Polska na czele

Nasz kraj jest wiodącym producentem drobiu w Europie. Produkcja zapewnia zapotrzebowanie w państwie, a także eksportuje ten towar za granicę. Dzięki rodzimej działalności, można mieć pewność co do jakości mięsa. Dodatkowo, gwarancję zapewnia Unia Europejska, której standardy muszą być spełnione, aby taki towar trafił na rynek międzynarodowy.

Wartości godne uwagi

Mięso drobiowe wiedzie prym, dzięki swoim właściwościom. Zawiera bardzo dużą ilość białka łatwo przyswajalnego przez organizm, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zalicza się do jednych z najchudszych rodzajów mięs dostępnych na sklepowych półkach, zatem jest rekomendowane dla osób będących na diecie czy mających problemy z wagą. 

Nie wszystko złoto, co się świeci

Tłuszcz jest w głównej mierze zlokalizowany pod skórą, a nie w samym mięsie. Poza tym, nie ma ona większych wartości odżywczych, które mogłyby przysługiwać się organizmowi. Dla osób dbających o właściwe wartości odżywcze, stosujących dietę niskotłuszczową czy zmagających się z nadmiernym cholesterolem, odradza się konsumowanie tej części kurczaka. Mimo iż po upieczeniu bądź duszeniu jest idealnie przyrumieniona, chrupiąca i kusi do skosztowania, to nie będzie to dobry wybór. Znikome właściwości nie dostarczają potrzebnych mikroelementów, a jedynie mogą zwiększyć kaloryczność potrawy i udział tłuszczu w danym posiłku. Lepiej tę pulę kalorii wykorzystać na bardziej wartościowe produkty niż skórka z kurczaka.

Zobacz także: