kurczak
Pixabay
Newsy

Ta część kurczaka ma najmniej właściwości zdrowotnych. Prawdopodobnie ją uwielbiacie

Mięso z kurczaka jest najczęściej wybieranym rodzajem mięsa przez Polaków, a także jest rekomendowany przez dietetyków. Zawiera wiele wartości odżywczych, korzystnie wpływających na organizm człowieka.

Jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów tego typu dostępnych w sprzedaży. Dzięki swoim właściwościom jest zalecane do włączenia do codziennej diety. Drób zawiera stosunkowo sporą ilość białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Uwielbiane przez Polaków mięso często gości na stołach w różnej postaci.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska na czele

Nasz kraj jest wiodącym producentem drobiu w Europie. Produkcja zapewnia zapotrzebowanie w państwie, a także eksportuje ten towar za granicę. Dzięki rodzimej działalności, można mieć pewność co do jakości mięsa. Dodatkowo, gwarancję zapewnia Unia Europejska, której standardy muszą być spełnione, aby taki towar trafił na rynek międzynarodowy.

Wartości godne uwagi

Mięso drobiowe wiedzie prym, dzięki swoim właściwościom. Zawiera bardzo dużą ilość białka łatwo przyswajalnego przez organizm, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zalicza się do jednych z najchudszych rodzajów mięs dostępnych na sklepowych półkach, zatem jest rekomendowane dla osób będących na diecie czy mających problemy z wagą. 

Nie wszystko złoto, co się świeci

Tłuszcz jest w głównej mierze zlokalizowany pod skórą, a nie w samym mięsie. Poza tym, nie ma ona większych wartości odżywczych, które mogłyby przysługiwać się organizmowi. Dla osób dbających o właściwe wartości odżywcze, stosujących dietę niskotłuszczową czy zmagających się z nadmiernym cholesterolem, odradza się konsumowanie tej części kurczaka. Mimo iż po upieczeniu bądź duszeniu jest idealnie przyrumieniona, chrupiąca i kusi do skosztowania, to nie będzie to dobry wybór. Znikome właściwości nie dostarczają potrzebnych mikroelementów, a jedynie mogą zwiększyć kaloryczność potrawy i udział tłuszczu w danym posiłku. Lepiej tę pulę kalorii wykorzystać na bardziej wartościowe produkty niż skórka z kurczaka.

mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe
Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze. Właściwości zdrowotne mięsa z indyka Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić: jest niskokaloryczne, zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, idealne źródło białka dla osób na diecie, wysoka wartość odżywcza, a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej. Jak przyrządzić soczystego indyka? Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w...

kurczak
Pixabay
Newsy
Marzy wam się kurczak z chrupiącą skórką? Znamy pewien prosty trik. Sprawdza się w 100% przypadków
Szybkie i w miarę łatwe danie na niedzielny obiad w gronie najbliższych? Zdecydowanie pieczony kurczak! Sprawdźcie sposób jak go przyrządzić, aby w środku był idealnie soczysty z chrupiącą skórką z wierzchu!

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa drobiowego. Przygotowanie kurczaka do obróbki termicznej nie jest zbyt kłopotliwe, jednak samo pieczenie czy duszenie, może spędzać sen z powiek. Najlepszy kurczak to ten z soczystym wnętrzem i chrupiącą skórką. O tą drugą wielu walczy przy stole, gdyż dosłownie rozpływa się w ustach. Perfekcyjne przygotowanie wymaga jednak wprawy. Chcąc sprostać temu zadaniu, należy zastosować jeden prosty trik. Premium zdrowia Mięso z kurczaka jest jednym ze zdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera sporą ilość białka, przy jednocześnie stosunkowo niskim poziomie tłuszczu. Samo mięso zawiera wiele wartościowych składników, takich jak cynk, selen, magnez, fosfor czy witaminy B3 bądź B6, a także niewielką ilość kalorii. Dzięki odpowiednim wartościom, jest zalecane dla osób dbających o sylwetkę. Aby mieć pewność iż produkt nie zawiera zbędnych dodatków, warto zaopatrzyć się w takie mięso bezpośrednio u rzeźnika czy w sklepie mięsnym. Ostatecznie wybierając taki produkt, należy przyjrzeć się etykiecie, czy aby w składzie nie ma niepożądanych składników. Trik na chrupiącą skórkę Chyba nie ma osoby, która nie lubi tej części kurczaka. Najlepsza jest chrupiąca, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Dzięki odpowiednim przyprawom, jakie wchłania z marynaty, samo mięso jest soczyste i aromatyczne, zaś skórka poprzez odpowiednią obróbkę termiczną, przyjemnie chrupie w ustach. Jak przyrządzić idealnego kurczaka? Zamarynowane bądź przyprawione mięso z kurczaka, najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach, przykładowo ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy go wówczas piec przez około półtorej godziny na termoobiegu. Dzięki takiemu ustawieniu piekarnika, mięso w środku...

Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Mięso jest cennym źródłem białka w diecie, dlatego jest jednym z produktów zalecanych przez specjalistów. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Magda Gessler alarmuje i ostrzega Polaków przed tym produktem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Poniekąd mają rację, gdyż zawiera ono sporo wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Należy mieć jednak na uwadze, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła, a w swoim składzie nie zawierało zbędnych dodatków.  Rodzaje mięsa na rynku  Mięso to ważny produkt w codziennej diecie. Oprócz białka, ma w składzie również wiele cennych wartości. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Do najpopularniejszych zalicza się takie jak:  wieprzowina, wołowina, baranina, mięso drobiowe, czy dziczyzna.  Każde z nich ma swoje walory smakowe czy aromatyczne. Wybór właściwego rodzaju, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji, a także przyrządzonego dania.  Właściwości zdrowotne mięsa Mięso wzbogaca dietę w wiele cennych wartości, które odżywiają organizm. Jadłospis bez tych produktów jest ubogi w różne składniki. Z tego też powodu specjaliści zalecają włączenie go do codziennego żywienia. Poza tym charakteryzuje się pewnymi właściwościami. Wśród nich wyróżnia się: źródło witamin z grupy B, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, budulec mięśni. Do zdrowszych mięs należy drób. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.  Magda Gessler jako autorytet kulinarny Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi swój program, gdzie przeprowadza zmiany w lokalach gastronomicznych. Dzięki takiemu działaniu uratowała wiele miejsc oraz pokazała im nowe kierunki rozwoju. Ze swoimi...

Kłopoty na rynku drobiu. Polacy będą musieli jeść mięso zza wschodniej granicy?
Adobe Stock
Newsy
Jecie drób codziennie? Oto dlaczego nie wolno przesadzać z jego jedzeniem
Istnieje przynajmniej pięć powodów, z których nie należy zbyt często jeść drobiu. Wymieniamy je wszystkie.

To dobrze, że wciąż popularne czerwone mięso coraz częściej zastępujemy białym. Pamiętajcie jednak, że w diecie najważniejsza jest różnorodność pokarmów, a nadmiar drobiu też może szkodzić. Wyjaśniamy, dlaczego nie należy jeść dużych ilości kurczaka czy indyka. Skąd się bierze popularność drobiu? Już kilka, kilkanaście lat temu ilość czerwonego mięsa na polskich stołach zaczęła spadać, przy cały czas rosnącej sławie mięsa drobiowego. Działo się tak z powodu coraz większej świadomości zdrowotnej Polaków. Zaczęliśmy rozumieć jak na organizm wpływa częste spożywanie czerwonego, a jak spożywanie białego mięsa. Wiemy już, że białe mięso jest chudsze i zawiera mniej niebezpiecznych nasyconych kwasów tłuszczowych. Wzrastającą popularność białego mięsa widać choćby po ilości produktów dostępnych w sklepach. Piersi z kurczaka, szynka drobiowa, parówki z indyka to produkty masowe, które można kupić w każdym sklepie. Drugim wskaźnikiem popularności drobiu jest ilość dań, które na stałe wkroczyły do polskich domów. Coraz częściej przyrządzamy kotlety z filetów kurczaka, panierowane jak kotlety schabowe. Smażymy mielone z indyka czy robimy farsze do pierogów z mięsa drobiowego zamiast wieprzowego. Dlaczego drobiu nie należy jeść codziennie? Zamiana częstotliwości jedzenia mięsa czerwonego i białego to bardzo dobra zmiana, która długofalowo będzie skutkowała poprawą zdrowia. Nie można jednak zapominać, że białe mięso, choć chudsze i zdrowsze, także nie powinno być jedzone zbyt często. Jeśli na śniadacie jadacie kanapki z szynką drobiową, na obiad kotlety z filetów z kurczaka, a na kolację parówki w indyka, to dzienna ilość mięsa, która spożywacie jest zdecydowanie za duża. Do tego, dużą wartością diety jest...